Eu cred ca da, ceilalti spun ca nu si din cauza ca orice besit isi poate crea un partid s-a ajuns la toata harababura asta.
Ca in SUA doua trei partide si alea sa se bata intre ele pentru popor, nu ca nenorocitii de la noi.
Sa-i bag in masa de 5 ani numai votez caci nu merita chinul gunoaiele astea.
Ești paralel cu realitatea.
În România ca un partid să poată participa la alegeri trebuie să strângă minim 200 000 de semnături, cel mai mare număr din UE.
Ce treaba are numarul total de partide acceptate cu 200.000 de mii de semanaturi mai lake
Are fiidncă nu toate partidele pot candida, numărul de partide oficiale se reduce. SUA pe care o slăvești are 3 partide comuniste, dar nu candidează la alegerile generale fiindcă n-au numerele necesare.
Apropo, realizezi că nu "orice besit" poate strange nr asta de semnături?
Daca credeam in comunisti nu crezi ca slaveam pe URSS sau Rusia? si nu SUA?
Pe mine ma intereseza faza aia nu am spus- la misto sa fara sa am habar, cand sunt legi importante si NU TREC pentru ca nu intrunesc pragul, datorita acelor "basiti" care au obtinut si ei 1% si au reprezentanti in Parlament care fie voteaza CONTRA fie se abtin!
In fine nu vreau sa intru in polemica cu tine si nici sa mai detaliez, fiecare cu ale lui, dar nu este ok sa ai 10000000 de partide cum nu este ok la mine in tara ca UNGURII sa aiba reprezentanti ba care candideaza la presidentiale! ROmania are partid in Ungaria si candidat roman la prezidentiale?
Democratia noastra este oarba, noi nu suntem democrati PE NOI NE CONDUCE OCCIDENTUL exact cum o facea in trecut URSS-ul (Cand eram comunisti), deci care democratie?
De ce draga ca vorbesc usor vulgar sau de ce? nu ii implica pe parintii mei ca sa nu-i implic nici eu pe a tai.
Este dreptul meu sa votez sau nu!
Pe de alta parte si parlamentarii au drepturi si anume ei cand voteaza o fac fie PRO, fie CONTRA fie se abtin, de ce exista si acest ABTIN? Ei bine cat va mai exista acest abtin si eu ma ABTIN!
Ce este in neregula aici?
Nu neapărat URSS-ului, unii sunt Maoiști. Dar legea americană nu discriminează în funcție de afliație.
În alte țări europene e posibil să candidezi cu un număr mai mic de semnături pentru că la ei ca la noi, nu reprezinți în parlament dacă ai sub 5% la alegerile propriu-zise, deci nu e caz de de partide cu 1% în Parlament. Partidele mici au importanță și ele, împing cauze mai puțin abordate de partidele majore, un bun exemplu sunt partidele verzi, cred că și SUA are unul.
De ce este partid maghiar în România? Pentru că sunt o minoritate semnificativă, dacă nu vor obține în viitor peste 5% nu vor mai fi în Parlament, simplu. Austro-Ungaria avea partide române cum aveau și alte minorități...
Nu, pentru ca daca puneai intrebari d-astea intr-un sistem monopartit ajungeai la puscarie.
Monopartitismul este specific regimurilor dictatoriale. Pluripartitism înseamnă democrație!
Nu înseamnă democrație...
Și când România avea vot cenzitar avea pluralism.
Corect dar în prezent nu mai există vot cenzitar nicăieri în lume!
Dar nu despre asta vorbeam...
Ce spun eu e că nu doar pluripartitismul e necesar unei democrații.
NU exista monopartidismul DECAT in dictatura
deci intrebarea e: "credeti ca e mai buna dictatura decat democratia?"
raspuns SIGUR, pentru cei in varful dictaturii e EXTRAORDINAR
pentru restul in schimb... NU PREA
cum ti-ar place tie sa fii ridicat de pe strada si apoi sa fii torturat, inchis, omorat in inchisoare, etc., nu pentru ca ai facut ceva, si nici ca cineva te-a aratat cu degetul si te-a invinuit pe degeaba, ci pur si simplu NUMAI pentru exista o suspiciune minora despre tine
Nu. Eu vreau să am de unde alege, să văd diferite idei, propuneri de proiecte... apoi să aleg. Nu vreau să mi se pună pe tavă un singur set de idei.
Evalueaza epoca comunismului din Romania. O astfel de conducere nu poate fi doborâta decât prin revoluție. Ți-ai mai dori un decembrie 1989?
Nu! Monopartitismul permite consolidarea puterii în mâinile unei grup de persoane (oligarhie) sau a uneea singure (autocrație; dictatură). Orice ai fi auzit despre eficnița monopartitosmului în legătură cu țări ca China, nu e adevărat, ce îi permite Chinei să facă lucrurile mai eficient e faptul că există un grad mai ridicat de control al economiei, planificare centrală, dar monopartitismul nu are nici-o legătură cu asta.
Citeste despre epoca Ceausescu. Dupa aia ai sa-ti dai singur raspunsul. Sau vezi ce se intampla acum in Coreea de Nord, Venezuela si, pe alocuri, in China.
guuub întreabă:
odnoklassniki1234567890secrete întreabă: