anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Nu de mult am avut o mica discutie cu Stella, admin-ul acestui site, in privinta cuvintului Tigan, unde scriam Tigan mi se stergea pe motiv ca vezi doamne asa e calculatorul programat (calculatorul de la TPU ) acum ce parere aveti despre denumirea Tiganilor, nu mai vor nici Tigani nici romi vor Indirommi, vi se pare corect? de ce nu Tiganu sa fie Tigan si cu asta basta, nu mi se pare un cuvint obscen sau urit, auzi la ei Indirommi rolling on the floor

Răspuns Câştigător
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Gypsies în engleză, ciganyok (pronunţat ţiganioc) pe ungureşte, sigøyner (pronunţat "si-ioinăr") pe norvegiană, цыган (pronunţat "ţâgan") pe ruseşte, zingaro (pronunţat "ţingaro") în italiană şi... cam atât ştiu eu. Cert este că de la Oslo la Roma şi de la Vladivostock la Londra li se spune într-un fel care are la origine tot "ţigan".
Numa' noi suntem mai "jmecheri".

13 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Tigan, indirommi, rromi, ciori, balaoacheşi, gabori, şauri... mi se fâlfâie.

| mgtow a răspuns:

Lol indirromi laughing e o prostie chiar.

| elena a răspuns:

Stii, ce este interesant? Robotelul se sesiseaza, cand scrii cuvantul t.gan, dar cand unii utilizatori scriu prostii pe şleau, mai clar obscenitati, robotelul se distreaza, era sa scriu ce prostie face... dar astazi, cererea lui Prigoana a fost respinsa, asa ca rromi, vai de capul nostru.

| Vizitiul a răspuns:

Daca ii spun unui rrom "tigane" e discriminare rasiala, nu? Daca spun unui roman "romane", la fel, ar trebui sa fie discriminare, nu? Pai, din moment ce se sterge cuvantul "rrom", ar trebuie sa se stearga si cuvantul "roman", nu? Ca doar nu stie robotelul, daca posteaza un rrom sau un roman, nu? Reguli de-am pulea...se baga si astia in seama pe spatele robotelului.

| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Tigani sunt si in alte tari si se numesc ´rromi´!
Gypsy in engleza sau zingaro in italiana! De ce la noi ar dori sa se numeasca altfel?

| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Mda...intre ghilimele scrisesm alt cuvant!

Răspuns utilizator avertizat
| noktambul a răspuns:

Inainte de 1989 nimeni nu folosea cuvantul rrom, nici chiar t1ganii, si niciun t1gan nu se simtea discriminat.Se mai supara cate unul daca il faceai "cioara" sau "cioropina". Dar o lua ca jignire personala nu ca jignire adusa etniei.Astea cu rromii si cu discriminarea sunt niste abureli bagate in capul co-etnicilor lor de catre niste balaoachesi cu ceva scoala ca sa poate scoate niste fonduri prin ONG-urile pe care si le-au tras.

| yanis a răspuns:

E alegerea lor ca si proprietari de site sa impuna reguli in limite legale si de bun simt.cuvantul "rrom" este inca o problema desi exista in DEX.in tara asta plina de reguli si NEREGULI te sfatuiesc sa scrii cuv. neacceptate asa:TI GAN SAU TI.GAN:d

| yanis a răspuns:

Upsss. observ la comentariul meu de mai sus ca robotul magic mi-a schimbat denumirea in rromrolling on the floor. or fi rude?laughing

| Anonim69 a răspuns:

N-ai idee cat m-au apucat dracii, si mie mi s-a intamplat asa, ba chiar mi-au sters intrebarea. Porcarie, T*GANII tot T*GANI raman orice-ar fi, pana la urma nu vad care e supararea, asa sunt numiti de secole ei. Draci baltati! Ma bucur c-ai pus intrebarea asta.

| ღBizarreCrazyღ a răspuns:

Pai mie mi se pare ca oricat ai incerca sa despici firul in patru, tot la aceiasi concluzie ajungi: ca aceasta minoritate din Romania, indiferent de cum o numim, sau cum ne place s-o numim, tot acelasi lucru va reprezenta... poate unora care apartin acestei minoritati, li se pare ca acest cuvant, Tigan, este o insulta la adresa etniei din care fac parte, si nu le convine sa li se spuna asa. insa altii nu au nici problema cu asta, simtindu-se chiar mandrii sa se numeasca Tigani. nu inteleg, insa, de ce este atat de important numele, pentru ca pana la urma asta nu-i schimba cu nimic, nu-i face mai buni sau mai rai, nu-i impinge spre nimic diferit. deci nu vad de ce un simplu nume ar trebui sa conteze prea tare. important este ce reprezinta nu cum se numesc. happy

| AndaWest a răspuns:

Dic la ei, da nu mai bine iy chema romani vechi si gatalaughing