Nu poti, invatamantul obligatoriu este liceul sau scoala profesionala de 3 ani, conform L.198/2023, a invatamantului preuniversitar, citez:
"ART. 13
(1) Învăţământul obligatoriu cuprinde învăţământul preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi învăţământul liceal.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), elevii din cadrul filierei tehnologice, care nu optează pentru continuarea studiilor liceale după obţinerea unui certificat de calificare de nivel 3, sunt asimilaţi ca având finalizat învăţământul obligatoriu, fără a obţine o calificare de nivel 4, potrivit dispoziţiilor art. 33 alin. (10).
ART. 14
(1) Părinţii sau reprezentantul legal au obligaţia să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învăţământului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit dispoziţiilor art. 148 alin. (1) lit. a).
ART. 148
(1) Următoarele fapte constituie contravenţii, în măsura în care nu constituie infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 14 alin. (1), din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, în sensul interzicerii participării beneficiarului direct la programul şcolar, se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei. Prevederea se aplică şi în cazul refuzului semnării contractului educaţional prevăzut la art. 14 alin. (4);"
10 clase sunt obligatorii in Romania, asa cum s-a spus deja!
Legea 1/2011:
Art. 16.
(1) Învăţământul general obligatoriu este de 10 clase şi cuprinde învăţământul primar şi cel gimnazial. Învăţământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020.
Aaa deci tu erai prietene? ai ceva conturi blocate pana acum, probabil conturile multe pe care ti le faci sunt in directa legatura cu gravitatea afectiunii mintale de care suferi
Jigodie
Vezi ca eu am sa îți omor toată familia
Este obligatoriu ca copilul s atermine macar 10 clase si aici parintii sunt cei care raspund de tine.
Daca nu mergi la scoala, in prima faza parintii tai platesc amenda.
Daca nici dupa ce ai platit amenda tot nu mergi la scoala, atunci parintii fac puscarie, fiindca intra in obligatia lor sa se asigure ca copilul merge la scoala.
In situatia asta, cand parintii tai ajung in puscarie, tu ca copil este preluat de serviciul "Protectia Copilului" si internat intr-un camin de copii (orfelinat), unde vei sta incuiat si supravegheat pana la 18 ani, cand devii major.
La mintea ta mai pui o ceapă degerata, cum ma sa te lasi de scoala acum in clasa a opta, ai liceu de terminat 4 ani, si dupa faci ce vrei daca nu vrei sa faci o facultate nu o faci, dar un liceu tot prostul are.
Cel mai bine intrebi la o scoala sau liceu, suni si tu la una ca gasesti nr de tel pe net si intrebi anonim. Dai cautare dupa scoli generale si licee si ai acolo destule cu telefoanele.
Ca vad ca unii zic ca ba 10 clase is obligatorii, ba liceu, aia or sa zica sigur, dar nu cred ca 8 clase doar.
Am incercat sa raspund la intrebare, nu sa-ti contest decizia, este treaba ta ce faci.
E obligatoriu pana la 18 ani, parinti tai pot fi sanctionati si daca nu se ocupa pot sa piarda dreprurile de parinti si Autoritatea Tutelara te va incredinta unei alte familii. Daca ai probleme acasa spune aici si iti recomandam unde sa suni, si daca nu aveti bani sunt organizatii si fundatii care te pot ajuta, dar abandonul scolar e o prostie enorma, iti distrugi viata pentru todeauna.
Lega zice: "Educația în România este obligatorie până la terminarea clasei a XII-a (sau până la vârsta de 18 ani)."
Care lege zice?
Legea Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 actualizata in 2024:
"Art. 13. - (1) Învăţământul obligatoriu cuprinde învăţământul preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi învăţământul liceal."
Obligativitatea parintilor Aricolul 14:
"(1) Părinţii sau reprezentantul legal au obligaţia să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învăţământului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit dispoziţiilor art. 148 alin. (1) lit. a).2
Nu mai debita enormitati. Autoritatea tutelara, fara hotarare judecatoreasca, nu poate sa incredinteze nimanui un copil din alta familie.Decaderea din drepturi parintesti o face instanta de judecata si doar pentru motive intemeiate prevazute de lege. In legea invatamantului nu se prevede asa ceva.
Referitor la varsta de 18 ani pana la care este invatamantul obligatoriu era o prevedere in legea veche, care prevedea invatamant obligatoriu de 10 clase. In Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 nu se prevede asa ceva si este si normal: aproximativ jumatate din elevi implinesc 19 aani inainte de a termina liceul.
Nu e mare (pentru unii), dar e repetitiva, adica nu dai banii aia odata si ai scapat, primesc parintii termen cat sa intre in legalitate si pe urma mai platesc odata si tot asa...
manndarina întreabă: