Întrebare recomandată | ClaudiuMadalin1999 a întrebat:

Nu mai am niciun act, cartea de identitate nu pot sa o fac fara certificat si certificatul nu il pot face fara cartea de identitate. Cum se procedeaza?

11 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Te adresezi la biroul care eliberează cartea de identitate. Te îndrumă ei.

| Brizbriz a răspuns:

Mergi la primaria unde te-ai nascut si ceri certificatul de nastere

| mi25 a răspuns:

Te duci la biroul de evidenta a populatiei din primarie si declari cartea de identitate pierduta. Platesti ceva banuti, dar nu multi - in jur de 100 lei si obtii o noua carte de identitate. Apoi cu CI faci cerere la starea civila unde declari pierdut certificatul de nastere si sa-ti elibereze un nou certificat. Atentie, ca un duplicat se elibereaza odata in viata. Daca ai avut certificat tip vechi o sa primesti unul tip nou.
La comune se ocupa cu acesta problema secretarul primariei.

| mi25 a răspuns:

Trebuie sa te interesezi la Biroul de evidenta populatiei din primarie. Daca nu ai nici un document care sa-ti ateste identitatea e posibil sa fie necesara o hotarare judecatoreasca, hotarare care sa-ti confirme identitatea.

| SharpEagle a răspuns:

Cred ca te duci mai intai la politie si declari buletinul pierdut, ti se va da o adeverinta temporara de idenitate. Ei ar trebui sa aiba toate actele tale in copie, inclusiv certificatul de nastere.
Cu adeverinta aia te duci la directia de evidenta a persoanelor sau primarie, dupa caz.
Later edit: dupa care te intorci cu noul certificat de nastere la politie, ca sa-ti elibereze buletin.
Cam asta cred ca e procedura. Dar suna si intreaba la politie.

| mi25 a răspuns (pentru SharpEagle):

Politia nu are certificate de nastere. Acestea se gasesc la Primarie - compartiment starea civila.

| SharpEagle a răspuns (pentru mi25):

Dar unde scrie cum ca as fi zis eu asta?
Certificatul de nastere este un act necesar pentru eliberarea unei carti de identitate. Ca atare, la dosarul respectiv exista si o copie dupa certificatul de nastere.

Evidenta populatiei face parte din Directia evidentei persoanelor a MAI. Starea civila nu.
Ia mai citeste ce ai scris. Le-ai amestecat.
Chiar si cu pierderea: nu se declara la politie, ci la birou de evidenta populatiei din primarie.

| SharpEagle a răspuns (pentru mi25):

Nu stiu cum o fi la sate/comune...
Cand mi-am facut eu buletin, l-am facut la politie. Cand am fost recent cu o ruda sa-si faca buletinul intr-o comuna, tot la politie am fost (postul din comuna) si tot cu copie dupa certificat de nastere a rudei.
Nu-mi dau seama ce nu ai inteles la mine, dar mecanismul e simplu: cum nu te poti duce cu mana-n coor la starea civila/primarie/draci/laci ca sa ti se dea un nou certificat de nastere, trebuie sa ai macar un act de identitate, fie el si adeverinta temporara. Iar p-asta n-ai de unde sa- o iei decat de la organul care ti-a eliberat cardul de identitate. Dupa ce iei certificatul, te intorci cu el la acelasi organ si iti faci un nou card de identitate.
Ca una s-o numi asa si alta pe dincolo, in functie de loc (sat, comuna, oras, municipiu) asta nu stiu, importanta este ideea de baza.

Ai dreptate. La politia comunala exista un politist care se ocupa cu asa ceva. Eu ma refeream la oras.
Vezi ca ti-am scris ceva cu hotarare judecatoreasca. Dar singurii care pot sa te indrume corect sunt cei de la cele doua institutii: Biroul de evidenta populatie (daca esti din comuna, la politie) si cei de la starea civila (la comuna secretarul).

| Codrut653 a răspuns:

Felicitari man, esti o fantoma!