anonim_4396
Întrebare recomandată | anonim_4396 a întrebat:

O cunostinta de a mea a fost diagnosticata cu diabet tip 2 si isi face insulina zilnic si ia si pastile. Poate sa primeasca pensie lunara? Daca da, in ce conditii?

20 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poate primi pensie de invaliditate doar daca este incadrata intr-un grad de invaliditate. Pentru aceasta cererea si actele medicale trebuie depuse la medicul specialist in evaluarea capacitatii de munca si doar acesta poate hotari daca o incadreaza sau nu.
Conform L.263/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 71.(1)Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută de prezenta lege, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.
(2)Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului.
(3)În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5)Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6)Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8)Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9)Deciziile comisiilor medicale de contestaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9) necontestate în termen rămân definitive."

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut si sub numele de diabet zaharat la debut sau non-insulino-dependent. Poate ca are de gradul 1! Orice diabet la care sa da insulina este considerat grav si trebuie sa ia trimitere de la medicul de familie, merge la un diabetolog si isi face actele necesare pensionarii. Pentru a afla ce acte sunt necesare sa ia legatura cu casa judeteana de pensii (sau de sector)!

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Salontanul):

Nu i da nimeni pensie pe diabet, multi au diabet tip 1 sau 2 si muncesc au servici, pensie i ei doar daca ai handicap grav sau accentuat, ori din nastere ori in urma unui accident de muncă, diabetul se poate tine sub control cu insulină si medicamente si nu este o boală cu care te poti pensiona.

| RAY a răspuns:

Diabet gr2 nu iei insulina si medicamentele, si, nu primesti nimic

| Irinelp a răspuns (pentru RAY):

Dacă ia medicamente și insulină înseamnă că medicul i-a dat rețetă medicală pentru așa ceva, că doar nu a început să ia așa ceva de una singură.

| RAY a răspuns (pentru Irinelp):

Eu stiam ca la gr1 se da insulina

| Irinelp a răspuns (pentru RAY):

Si tu ști mai multe decât medici?

| Irinelp a răspuns (pentru RAY):

Si când citești nu înțelegi ceia ce citești? în articolul trimis de tine scrie că majoritatea celor bolnavi de diabet suferă de diabetul 2 și că tratamentul este dat de medic după mai multe analize.

| RAY a răspuns (pentru Irinelp):

Dar la diabet gr2 ai insulina, nu vad de ce ai mai avea nevoie, la diabet gr 1 organismul tau numai produce deloc insulina

| RAY a răspuns (pentru Irinelp):

Diabetul zaharat tip 2 este un tip de diabet în care pancreasul produce insulină, însă organismul dezvoltă rezistenţă la această insulină şi astfel, există de fapt un deficit.

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Medicamentele fac ca organismul sa faca mai multa insulina, astel glicemia scade, dar daca ai doua mese pe zi inversezi diabetul

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Nu stiam, desi se poate si cu insulina, pe cine cunosc eu au medicamente
https://www.novonordisk.com/disease-areas/type-2-diabetes.html
Pentru persoanele nou diagnosticate, poate fi posibil să se controleze nivelul zahărului din sânge cu o dietă mai sănătoasă și mai mult exercițiu. Dar, de multe ori, diabetul de tip 2 este o boală progresivă, iar majoritatea persoanelor care trăiesc cu diabet de tip 2 vor trebui să înceapă medicația, cum ar fi GLP-1 sau tratamentul cu insulină.

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Indicatii absolute Indicatii relative
▪Toti pacientii cu diabet zaharat tip I ▪Pacientii subponderali sau care scad in greutate fara a tine dieta
▪Cetoacidoza si hiperglicemia severa(glicemia peste 300 mg/dl) ▪Pacientii care au nevoie de tratament cu antiinflamatoare steroidiene (prednison, dexametazona, etc)
▪Prezenta infectiilor (pneumonie, sepsis) ▪Pacientii cu neuropatie diabetica
▪Afectiuni acute (infarct miocardic, accident vascular cerebral)
▪Dupa interventii chirurgicale
▪In timpul sarcinii
▪Eșecul terapeutic dupa administrarea a 2 sau 3 antidiabetice orale
▪HbA1c peste 10%
▪HbA1c peste 7, 5% si valori glicemice à jeun peste 250 mg/dl

| RAY a răspuns:

Nu are ani de munca lucrati? ce varsta are? poate intra in pensie anticipata daca are 27 de ani de munca

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Nu

| gabicoo a răspuns:

Din pacate nu primeste nimic!
Se poate pensiona de boala doar daca are si alte boli = comorbiditati!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Man, faptul ca a primit insulina si pastile e deja miracol.

| Irinelp a răspuns:

Diabetul nu este o boală care te împiedică să muncești, deci nu poți avea pensie pentru așa ceva, Crăciun fericit.