| Parintele a întrebat:

O intrebare pentru cei care vad atatea bune in "comunismul" lui Ceausescu. V-ati intoarce acum sa mai traiti timpurile acelea?

Răspuns Câştigător
lolita
| lolita a răspuns:

Am citit raspunsurile si imi permit sa raspund cu toate ca m-am nascut in '84. Nu imi aduc aminte cum era pe vremea comunismului dar imi aduc aminte cum era dupa. In sfarsit tata a putut pleca la munca in strainatate, in sfarsit aveam un televizor color si in sfarsit puteam vedea desene la orice ora. Mama era mult mai linistita ca nu trebuia sa se trezeasca cu noaptea in cap sa stea la coada la lapte si noi in sfarsit putem sa mancam tot ce aveam pofta. Nu iti pot raspunde direct la intrebare deoarece nu am trait "comunismul" dar iti zic ca nu mi-ar placea sa traiesc intr-o tara comunista.

15 răspunsuri:
daniela
| daniela a răspuns:

Desi nu m-as mai intoarce in acea perioada sa stii ca si ea avea cateva parti bune... de exemplu eu nu pot sa uit taberele de la munte, cu cortul in spate si chitara la subrat... (elevii acum nu mai fac asa ceva si e mare pacat... calculatorul le mananca tot timpul )

| silvio a răspuns:

@NoGod toate lucrurile au si parti bune si parti rele, nu exista "absolut". probabil ca cei care au suferit cu-adevarat pentru convingerile lor in timpul acela ar raspunde cu "nu" la intrebarea ta. dar tot atat de-adevarat este ca multi traiesc mai rau ca atunci, si asta nu e deloc din vina lor. acestia cred ca ar raspunde cu "da". nimeni nu e perfect, si nici ceausescu nu a fost, dar ca sa fim corecti, ar trebui sa ii recunoastem si meritele. din cate cunosc eu si napoleon se poate incadra in categoria conducatorilor totalitari, si totusi francezii se mandresc cu el. tu esti multumit pe deplin de epoca in care traiesti? sigur nu.
sunt multe de spus aici, dar pe scurt, raspunsul meu este: pentru unele "da", pentru unele "nu".

mira
| mira a răspuns:

Nu m-as intoarce desigur.Pentru mine putine s-au schimbat. Aproape ca purtam aceleasi haine si folosim aceeasi mobila si vesela.Printre putinele lucruri bune ale acelui timp se inscrie faptul ca nu era promovata cu atata insistenta dezgustatoare vulgaritatea. Valorile se plangeau si atunci ca nu sunt apreciate, dar acum au ajuns si mai jos. Mira

regis
| regis a răspuns:

Eu m-as intoarce oricand la atmosfera de atunci (lasand la o parte varsta) si ma refer la copiii care se jucau in fata blocului cu cheia la gat, la parintii care organizau meciuri de fotbal "tinerii cu batranii", la sticla de suc pe care o dadeam din mana in mana fara sa ne temem de gripa porcina, la bancile din fata blocului mereu pline de amatorii de sah, table sau carti, la bancurile care se spuneau in timp ce se ingrijea spatiul verde din fata blocurilor, la ceasca de zahar imprumutata de la vecini samd. Mi-ar placea de asemenea sa traiesc timpurile in care tinerilor li se repartiza o locuinta pentru o chirie simbolica, in care cheltuielile de intretinere erau foarte mici in comparatie cu salariile, cornul si iaurtul erau naturale iar pretul lor proverbial, regret practic timpurile in care oamenii traiau neavand grija zilei de maine.
In acelasi timp insa nu mi-as dori deloc sa retraiesc vremuri in care curentul, apa calda si caldura erau livrate cu portia, copilului trebuia sa ii ajunga 30 de zile o jumatate de pachetel de unt, iar pentru lapte trebuia sa stai de la ora 5 dimineata la coada. Ca sa nu mai vorbesc de portocalele pe care le vedeai o singura data pe an, in pachetul de Craciun sau la sacrificiile pe care le faceau parintii pentru a ne aduce doua-trei banane, care erau atat de verzi incat astazi le-as confunda cu castravetii.
Cred ca si comunismul a avut atat parti bune (in special in perioada de varf din 70-80) cat si partile lui rele; din pacate foarte multi romani traiesc si vor trai in continuare mai rau decat inainte. Iar libertati de care ne-am bucurat cativa ani dupa revolutie si pe care le credeam atunci castigate pentru totdeauna ne sunt din zi in zi tot mai restranse.

| silvio a răspuns:

De acord cu regis, a fost mai amplu decat mine. oricum, doar cine a trait suficient de multi ani in perioada aia poate face o comparatie. si la mine e cam jumi-jumahappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Doamne fereste. Cine sa tea la coada la carne in spatele magazinului cu scaunelu de la 2 noaptea. Sau daca mi se rupe bicicleta, sa dau spaga ca altfel tine vinzatoru' sub tejghea piesele de schimb. Sau sa merg pe scara masinii ca vine masina la juma de ora si se umple de da p-afara.

| silvio a răspuns:

Are dreptate bro, acum s-a desfiintat spaga! laughing ii zice comision si daca vrei poti sa capeti si factura pentru asta laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Silvio acum nu mai dai spaga la magazin sa-ti vinda o bucata de carne peste rind (ca altfel nu mai prinzi). Pentru ca inainte dadeai spaga peste tot, acum dai spaga doar autoritatilorwinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cine nu vrea sa se intoarca la comunism ori este prea tanar si nu stie ce vorbeste ori a prins un loc de munca cu pile bineanteles, unde poate fura sau semna diverse acte care ii aduc unele bonusuri si isi poate inchipuii ca este fericit! iluzie totala! crezi ca poti fi fericit cand te gandesti ca maine poti fi dat afara de sef pentru.ca nu ai ochi frumosi! sau crezi in dobitocia ta ca esti de neanlocuit! crezi ca acum traiesti bine cand toata tara e a altora vanduta bucata cu bucata de mariii prosti de la conducere? ce noutate avem in noul regim? calculator aveam si atunci HC.91 ceasuri elecronice aveam, televiziunea era mai cenzurata dar si asa nu aveai ce vedea pe la altii ca erau si ei inapoiati si oricum ce vezi acum? crime si violuri si toti prostii din lume au pistol! asta e ce-am ales in schimbul unei vieti linistite, sigure, si cu un potential mare de dezvoltare! DA il regret pe Ceausescu nu pentru ce a fost, ci pentru ce a construit si ce ne-a oferit, lucruri pe care voi noua generatie nici sa le zugraviti nu sunteti in stare cu toate ca aveti "n" diplome luate pe bani de la taticu'fostul comunist! va pup

| Parintele explică:

Raspuns anonim.pe vremurile pe care vad ca le regreti ai fi luat cativa ani buni de puscarie daca vorbeai asa direct ca aici, acum. Dar vezi, acum poti critica regimul si greselile plus hotia pe care o traim, atunci nu aveai curaj sa faci asta. iar daca avei un pic de curaj poate ascultai europa libera in surdina...desi ma indoiesc.

ValiMocanu
| ValiMocanu a răspuns:

Ce bine este ca o astfel de ipoteza este de domeniul SF-ului. Nu poti sa-ti doresti sa retraiesti in cosmarul ala de societate. Nostalgicii nu sunt de condamineat. Ei nu au reusit sa inteleaga ce implica pseudodemocratia si, prin urmare, nu au reusit sa se adapteze.

| monacri a răspuns:

Pe o parte era mai bine. Aveai la ratie dar nu mureai de foame.de daca stateai o noapte intreaga-mancai te distrai aveai 2 3 copii nu mureai de foame si mai puneai si banii deoparte.acu...ai detoate si bani de abia sa ajunga sa plat ratele si intretinerea si ceva de mancare
SA NU MAI ZIC SI DE POLUARE.ALA CARE AVEA MASINA ERA SMECHER.ACUala care are masina moare de foame sa plateasca ratele la ea...si nu erau atatia cersetori

| Parintele explică:

Daca nu8 myreai de foame de ce erau cozi de sute de persoale la ulei, zahar, carne, malai, faine, mezeluri si toate celelalte? SI DE CE NU AVEAI VOIE SA VORBESTI? Probabil ca sa faci economie de energie. Rusine comunisti!

| GeOrGeNuSh a răspuns:

Eu una nu mas intoarce in timpurile acelea tonguetonguetongue

| Timishan a răspuns:

Personal, i-as fi dat fundita anonimului, macar ca este "anonim". De este sa punem problema corect, ar trebui spus putin, ce era comunismul, si de ce a "cazut". Comunismul a luat in primul rand libera exprimare.Corect! A luat si averile.Corect! Nu prea iti dadea de ales intre produse.Si asta corect!,... Da!, sunt multe oprelisti in comunism.Pentru cei care se bucura acum de un TV color, de desene animate non-stop, de munca in strainatate, de spemii de canale TV, de piese de bicicleta la liber, banane, portocale,... voi toti cei care "vedeti" avantajele de dupa Revolutie, lasati ceva sa va scape.Pe vremea lui Ceausescu noi plateam din greu la rusi ca ne-au "aparat" de nemti (cam de asta nu aveam lumina, apa calda, iar mancarea era pe cartela, sau pe sub tejghea). Pe vremea lui Ceausescu noi am avut indistrie ca nu am depins de nici o alta tara. Faptul ca nu aveam de unde alege, era si pentru ca banii sa ramana in tara, nu sa zboare peste granita, pentru toate porcariile care le avem acum in magazine, acceptate de noi in plicul numit "democratie". Pe vremea lui Ceausescu nu se lua permisul pe spaga.Pe vrema lui Ceausescu multe din rahaturile ce le fac multi astazi, atunci cantareau bine ce intentionau.Pe vremea lui Ceausescu in Timisoara (oras mare), se dormea cu usa descuiata.Pe vremea lui Ceausescu, ...Comunismul a cazut la noi pentru ca eram piata de desfacere fratilor, voi cei care vedeti in roz dupa Revolutie. Ceausescu a fost impuscat pentru ca am fost vanduti cu ceva ani inainte de eveniment, si pentru ca nu era atat de vinovat precum se spune. Voi cei care sunteti pe val cu vremurile de dupa Ceausescu, Romania era o amenintare economica pentru occidentali.Am fost prea capabili pentru o tara comunista.La cum ne manifestam actual, suntem precum un cancer social, distrugand tot din egoismul de-a fi si noi "cineva". Nu aveti nici cea mai vaga idee, voi cei care vedeti avantajele materiale de acum, de ce a cazut comunismul la noi. Bun!, avem de toate,... dar suntem mai nepasatori, mai violenti, mai marsavi, mai egoisti, mai vulgari, mai ignoranti, mai stresati, mai obezi, mai descumpaniti, mai nefericiti, ...Toti cei care va spuneti liberi pasul acum, ce rezolvati cu asta?, desi va deranjeaza cam multe (pe drept, corect!). Spuneti liber oriunde orice, si injurati pe oricine, dar va culcati cu sufletul descarcat, si va treziti cu aceeasi povara, ca nu va ia nimeni in seama. Voi cei care spuneti ca in comunism n-a fost bine, nu stiti multe.Libertatea de acum este una fictiva, pentru ca suntem sclavii propriilor mofturi si mandrii personale.Nu vreau inapoi comunismul, insa, este uman sa cerem sa fim obiectivi in comparatia regimurilor. Ceausescu (cizmarul nostru de patru clase), ne-a platit datoriile externe, cei de dupa el (cu scoli si cartoane frumos colorate de inramat), ne-au amanetat si ne-au vandut economia pe nimic.Cantariti si voi, cautati informatii inainte sa alegeti o tabara cu atata entuziasm! happy