anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

O persoana draga mie trece printr-o situatie delicata.
Acest prieten mai are un frate.Parintii au facut separatism de mici intre cei doi. Unul este printul celalalt are statut de cersetor este marginalizat, renegat desi este un om exceptional sad
Casa parinteasca a fost pe numele tatalui unic proprietar, inainte de deces a facut act de donatie a proprietatii mamei (adica sotie) care acum este unic proprietar. Mama vrea sa ii lase casa printului adica sa ii faca vanzare cumparare fiului adorat.Intrebarea mea este daca cel de al doilea fiu care a fost exclus, daca ataca in instanta actul de vanzare cumparare sau donatie ar avea castig de cauza si isi poate recapata dreptul de mostenitor?
Va rog un raspuns avizat, multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
| Ωmega a răspuns:

Raspunsul din cate m-a invatat maica-mea despre treaba asta, ea fiind absolventa a facultatii de Drept ar fi urmatorul:
Mostenirea sau dezbaterile succesorale se pot duce si in instanta. Castig de cauza va avea prietenul tau marginalizat doar in cazul in care va demonstra de exemplu ca el nu a gresit cu absolut nimic fata de panrinti, nu i-a maltratat sau nu i-a lasat in voia sortii si ei doar l-au dezmostenit "ca asa au avut chef". In Codul Familiei din cate stiu eu, un parinte nu poate dezmosteni un copil doar pentru ca asa vrea el. Trebuie sa prezinte motive reale si solide cum ca acel copil pe care vrea sa-l dezmosteneasca ori l-a abandonat pe el ca parinte, ori l-a maltratat sau nu a ajut grija de el/si-a batut joc de el si de casa lui si chestii de acest gen.
Totusi pentru ca e foaaaarte mult si multi termeni care trebuiesc cititi si intelesi intervin in acest subiect, iti recomand sa arunci un ochi pe asta:

http://legeaz.net/......rii-legali

Si ca o nota separata...cunosc acest gen de situatii si le nu le suport. Cu parinti incapabili sa-si iubeasca la fel si neconditionat toti copii. Le ce ai facut 2 sau mai multi daca stiai ca esti genul de om care nu poate da iubire neconditionata mai mult de unuia? Si cel mai adesea in situatii de genul, "bulgarele de aur" cum le spun eu la copii astia iubiti doar ei, sunt partea rea, negativa a familiei de fapt. Insa pentru parinti, "bulgarele de aur" nu greseste orice ar face. Trist ca mai trebuie sa vedem asemenea arhaisme in societate.

2 răspunsuri:
| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Actul de vanzare-cumparare il ataca degeaba.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Donatia nu mai poate fi atacata in instanta.
Ar putea ataca contractul de vanzare-cumparare dar nu ar avea sanse de castig decat daca ar putea dovedi ca este o donatie deghizata, pentru a fi inlaturat de la mostenire, respectiv ca fratele sau nu a platit mamei pretul prevazut in contract.