anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

O vecina vrea sa ii lase mamei mele casa dupa ce moare.fiul ei a disparut acum 4 ani/nu mai stie nimic de el.si i a propus mamei mele sa aiba grija de ea si sa o inmormanteze, iar ea ii da casa si niste pamant.cum ar fi cel mai bine sa faca actele? adica sa fie mostenire, donatie sau vanzare cumparare? ca sa nu apara rude si sa ceara drepul...sau chiar fiul disparut de 4 ani

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Act de vanzare-cumparare. Numai bine!

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sunt doua posibilitati, ambele cu aceleasi costuri si la fel de bune, respectiv contract de vanzare-cumparare si contract de intretinere. In cazul expus opinez ca mai bun este contractul de intretinere. Actul se face la notarul public. Este de vazut daca imobilele (casa si terenul) sunt intabulate in cartea funciara pe numele vecinei si daca nu eista si alt proprietar. Numai bine!

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Un contract de vânzare - cumpărare cu clauză de întreținere ( contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de uzufruct şi contractul de întreţinere cu clauză de uzufruct) și așa nimeni nu mai poate face nimic după moartea vecinei, inclusiv fiul care nu se mai știe nimic de 4 ani de zile. Acesta din urmă este declarat mort pe cale judecătorească.
Potrivit art. 517 Cod civil: Uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta.
Art. 518. - Uzufructul se stabileste prin lege sau prin vointa omului.
Drepturile uzufructuarului sunt descrise in dispozitiile art. 521 - 539 Cod civil.
Uzufructuarul are dreptul de a se folosi de bun şi de accesoriile sale materiale sau juridice, întocmai ca şi proprietarul.
Uzufructuarul poate exercita posesia si folosinta asupra bunului şi prin intermediul altor persoane cu care poate încheia contracte de închiriere sau de arendă. El va putea chiar să cedeze prin act juridic cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, beneficiul uzufructului (art. 534 C.civ.).
Nudul proprietar trebuie să se abţină de la orice act juridic sau fapt material care ar împiedica sau tulbura exerciţiul normal al uzufructului (art. 539 C.civ.).
Obligatiile uzufructuarului sunt prevazute in art. 540 - 556 Cod civil.
Art. 545. - Uzufructuarul nu este obligat decat la reparatiile de intretinere. Reparatiile cele mari raman in sarcina proprietarului, afara numai daca acestea s-ar fi cauzat din lipsa reparatiilor de intretinere de la deschiderea uzufructului, in care caz uzufructuarul este obligat a le face si pe acestea.
Art. 557 - 564 Cod civil prevede conditiile de stingere a dreptului de uzufruct.
Art. 561. - Vanzarea lucrului supus la uzufruct nu aduce nici o schimbare dreptului uzufructuarului; el continua a se folosi de uzufructul sau, de nu a renuntat la dansul in mod formal.
Contractul să fie încheiat în prezența unui avocat la notar și părțile convenite (mama ta, vecină, etc.).
Pa, pa.

| ExistaMosCraciun a răspuns:

Daca apuca baba suta, muriti inaintea ei. Bafta!
Vanzare cumparare.

| NoChanceForUs a răspuns:

Mostenire.Desi cred ca poate fi contestata totusi.

| Cronki a răspuns:

Mostenire nu are cum! Daca e donatie, rudele ar putea contesta in instanta, faptul ca vecina nu era lucida cand a facut donatia si actele se pot strica. Cel mai bine vanzare-cumparare! Sau poate fi si donatie, insa cel imputernicit vinde la randul lui! Pentru mai multe detalii consultati un notar!

| push2gl a răspuns:

Cel mai bine vanzare ca mostenirea merge atacata si ai sa cheltui bani si timp prin instanta.Dar mai bine sa vorbeasca cu un avocat sau notar

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Act de mostenire nu mai accepta statul roman pentru ca pierde o anumita taxa din valoarea totala.Act de vinzare cumparare e cel mai bine numai ca va vor trebui ceva bani pentru a le incheia.

| arhanghelu a răspuns:

Mostenire nu cred ca ar putea...dar cel mai bine e vanzare-cumparare,sau donatie.
atata timp cat persoana donatoare este apta mintal si face actele corect, dupa deces, familia acesteia nu poate cere drepturi

sper ca ti-am fost de ajutor... FUNDA? big grin

| TransformiceFan a răspuns:

Sa fie vanzare cumparare pentru ca atunci sunt ale voastre

| Irina_4436 a răspuns:

Vanzare-cumpărare cu clauză de întreținere. În niciun caz donație că e atacabilă. Numai bine!