| pumpkinky a întrebat:

Orele suplimentare nu ar trebui platite in orice domeniu? Mai ales ospatarie.
Stiti cumva?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este neaparat obligatoriu, pot fi si compensate cu timp liber suplimentar, depinde si de contractul colectiv de munca aplicabil si contractul individual de munca.
Conform Codului muncii, rep. in 2011, citez:
"ART. 122. (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART. 123. (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
ART. 124. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară."

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Există o diferență intre ce ar trebui, adică legea și aplicarea ei, și ceea ce se întâmplă în realitate pe piața muncii.
Iar în domeniul ospătăriei, un ospătar se situează prin poziția lui, în afara legii. Uzanța, realitatea este că el are un salar legal, oficial, și un venit din bacșis, tips, care uneori depășește salarul oficial cu mult. Pentru acest venit el nu plătește impozit și alte taxe la stat. Astfel, plata lui fiind mult mai mare decât salarul, mulți patroni își permit să oblige un ospătar să lucreze ore suplimentare. Cui îi convine, rămâne. Dacă un ospătar are pretenții să i se plătească acestea, pe bază legală, este ca și cum un infractor, care face evaziune fiscală, îl obligă pe alt infractor, care nu respectă codul muncii, ne plătind orele suplimentare, să respecte legea.
Așa că, așa știu eu, că patronul în acest caz, își permite să exploateze pe cineva cu venituri ilicite, căci aceste ore neplătite suplimentar, se compensează cu venitul din tips. Așa știu eu că se întâmplă, iar un ospătar nu are cum să repare asemenea situație. Dacă nu este convenabilă pentru el, și dorește să aibă o situație strict legală, tot ce poate face este să renunțe la această meserie și să facă altceva.

| Bizon95 a răspuns:

"ar trebui"... DA
se platesc... NU
chiar am vazut la stiri ca vor sa inaspreasca serios legea, dar nu, NUUUU PENTRU CA LE PASA DE ANGAJATI, ci pentru ca vor sa impoziteze respectivele ore suplimentare (care nefiind platite, nici impozitate nu sunt)... mai ales ca orele suplimentare "AR TREBUI" platite mai mult decat alea normale

| DespinaPopescu a răspuns:

Hello! Codul Muncii spune că prima variantă de recompensă sunt zile libere pe care angajatorul să ți le ofere. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci trebuie să-ți ofere un spor la salariu. Vezi aici mai multe informații despre munca suplimentară: https://cariera.ejobs.ro/ore-suplimentare/!