O seara placta,
vad ca simpaticul domn bula si gandeste, nu doar da cate o poanta traznita si la obiect.
Are dreptate si se poate si mai bine
RASPUNSUL,
parla-men-tarii, adica parla =vorbi + men=barbati+tarii =si tarii(de cap) si ai tzarii; sau in jargon = palavragii cu pantaloni, insa tari de tot la cap ce-s pa jiltu Tzarii au palavragit deja bugat, nimicul de buget public, amu sa gandesc ( bag sama eu) ca-i de purces la ispravii in sama jebului propriu, si sa tat foiesc cum sa ispraveasca de bagat in burduhan ce-o mai ramas de tulit catra ai lor.
pana si bocu ( in ardeal "capra" de taiat lemne) s-o tocmit si pa nepoata-sa sa baje sama de el, ca daca tat ii pa nepotisme si pa julit Banul Public, apai mai dal in colo de bujat si latre aia de-s sui si varsa scumpete de banet pa mana noastra. Ce dor n-om fi bolunzi sau natarai sa-i tapam ( bujetul+ sp. a) pe carari sau pa apa Sambetei, ori mai stiu eu (eu, adica adunaturile aestea din care facem parte) la ce doftori sau dascali. Dora noi de-amu am ispravit cu scolitu, iar la doftori ne-om mere de-o fi musai da pilule, in Paris ori in Berlin, asa cum face tat gozu care sa mandreste si-i dastapt!
no hai ca va las cu Domnu, si va urez sa traiti asa de rau ca base-beatu.
Deci bugetul so ispravit, de bine de rau om mai face si niscaiva imprumuturi din Apus, la-s co-r plati nataraii aia de nu siu sa aleaga bubu de grau de negina.
Frate Bula eu mis petru b. ( bula) si-s si din Cluj si din Timisoara, ba inca-s si Dac liber din Mara-mu.
Pana ce si invatamantul va invata de unde si cum ii vin si ii pot veni banii.
A nu se uita: pana acum, ca si multe alte sectoare, au trait cu vechea lozinca: "leafa vine si noi cu drag muncim (chiulim)".
Sa nu uita cei din invatamant ca, banii lor vin de la contribuabili, adica de la cei care PRODUC plus-valoare! Daca mie nu-mi ajung banii, atunci mai caut si alte resurse de venit si nu ma bazez doar pe salarul fix. Dar acesta nu se invata in cadrul invatamantului, acesta se invata de la VIATA!
Invatamantul, ca si multe alte zone bugetare, se bazeaza pe banii primiti de la "taticu Statu", adica de la buget.
Ce-l impiedica pe conducerea unei scoli sa faca si alte venituri, sa aiba bani? Nimic!
Iata cateva idei pentru o scoala cu care-si poate creste veniturile / poate scade cheltuielile:
- cautarea sponsorilor
- cautarea si contractarea firmelor pentru colaborare
- inchirierea salilor de clasa in orele cand sunt goale
- implicarea in proiecte aducatoare de fonduri
- etc etc etc...
Problema este DAR cu managementul!
O firma particulara, daca este in pierdere, schimba personalul de conducere. De ce nu face si invatamantul la fel?
"Pestele de la cap pute"
Eu unul sunt dispus sa colaborez cu orice institutie de invatamant pentru a gasi modalitati de venituri suplimentare. Evident, la intelegere, contra cost, in % din sumele intrate.
Antofitza_Mocanu_ întreabă: