Până ești bun de dus la groapă. La alegerile din 2016 într-o comună din sudul țării cetățenii au votat un mort. Primarul in funcție murise cu două zile înainte de alegeri. Deci se poate. Veșnica pomenireeeeeeeee.
Nu exista o varsta maxima, doar o varsta minima de 23 ani, prevazuta de Constitutia Romaniei, citez:
"ART. 37. Dreptul de a fi ales
(2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României."
De pe net
Art. 4
(1) Au dreptul de a fi alesi consilieri sau primari cetatenii cu drept de vot care au implinit, pâna in ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel putin 23 de ani, daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit art. 40 alin. (3) din Constitutia României, republicata.
(2) Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale in care urmeaza sa fie alese.
(3) La sectoarele municipiului Bucuresti pot candida si pot fi alese persoanele care au domiciliul in municipiul Bucuresti, indiferent de sector.
Art. 48
(1) Candidatii independenti pentru functia de consilier trebuie sa fie sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente din circumscriptia respectiva, dar nu mai putin de 50 in cazul comunelor, 100 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I.
Art. 49
(1) Lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda data alegerilor, numele si prenumele candidatului, functia pentru care candideaza, numele si prenumele sustinatorului, data nasterii, adresa, denumirea, seria si numarul actului de identitate, semnatura acestuia, precum si numele si prenumele persoanei care a intocmit-o. Persoana care a intocmit lista este obligata ca, impreuna cu aceasta, sa depuna o declaratie pe propria raspundere prin care sa ateste veridicitatea semnaturii sustinatorilor.
(2) Lista sustinatorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevazute de lege.
(3) Sustinatorii pot fi numai cetateni cu drept de vot. Un sustinator poate sprijini câte un singur candidat la functia de consilier local, câte unul la functia de consilier judetean si câte unul la functia de primar.
(4) Adeziunile sustinatorilor se dau pe propria lor raspundere.
(5) Lista de sustinatori trebuie insotita de declaratia de acceptare a candidaturii, data in conditiile art. 45 alin. (4) si (5), si se depune la biroul electoral al circumscriptiei pentru care candideaza.
sabin89 întreabă: