| Calypsoxhh a întrebat:

Părinții mei mă pot da afară din casă după ce am împlinit vârsta de 18 ani, dar încă merg la școală? Nu îi pot da in judecată pentru asta?

4 răspunsuri:
| 1997onur a răspuns:

Nu cred ca vor face una ca asta ar fi prea de tot eu dacă ași avea un copil cândva poate sta toată viata lui lângă mine ba chiar mași bucura cu adevărat de definit de mult îți dai seama îl crești de când este bebeluși mic și când crește mare să-l vad ca pleca e de nespus... mai bine îmbătrânește lângă mine decât să-l vad ca pleca sau doamne ferește să-l dau afara ca are 18 wtf nu-i normal asa ceva nu asa ar trebuie sa fie crede-mă ca Dumnezeu mieste martor dacă te mint cu ceva mieste greu foarte greu crede-mă să cred că uni părinți chiar exista am văzut atâtea ca nu-i poți numi părinți pe uni oamenii sunt prea sadici cu propi lor copii pe care ei ia adus pe lumea asta ei Lea data viata pe lumea asta și tot ei ii abandonează prin gara ii lasa sa crească pe acolo și aicia ei se rătăcesc ajung în aturjae fel și fel te anturaje și uita asa uni se fac drogați uni fura din buzunar la alți oamenii își tăraie viata prin pariuri sportive cresc fără carte nu știe sa citească lumea rea și lacoma ii păcălește și își bat joc de ei sunt mult mai multe de atâta dar nu am răbdarea sa țile spun.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Multe persoane in Romania locuiesc cu părintii chiar daca ei au 30 sau 40 de ani si parintii 70, sunt si cazuri in care copiii locuiesc singuri daca au servici si bani de chirie, dar cum toate sau scumpit, salariile sunt mici, nu i si permite nimeni in Romania casa lui sau sa stea singur in chirie deoarece nu ajung banii, chiriile sau marit, intretinerea la fel gaz lumină mincare numai vorbim, deci unde este mai bine ca acasa, si acasa cu familia cu parintii se nasc certuri discutii, dar totusi părintii nu i si pot da afara copii decat daca acestia, parintii adica, sunt senili nebuni si numai stiu ce fac.

| ania a răspuns:

Da, strict legal pot sa te dea afara, pentru ca copiii nu au nici un drept asupra bunurilor parintilor.Dar practic cred ca se intampla numai in cazuri foarte grave cand patintii simt ca copiii le fac viata iad.Ar fi bine sa te intrebi: eu daca as fi parinte as vrea sa am un copil ca mine? Ii ajuti prin casa, esti repectuos? Nu ii poti da in judecata pentru asta.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Te pot da afara din casa dar sunt obligati sa-ti plateasca intretinerea, conform Codului civil, citez:
"ART.499. Obligaţia de întreţinere
(1) Tatãl şi mama sunt obligaţi, în solidar, sã dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învãţãtura şi pregãtirea sa profesionalã.
(2) Dacã minorul are un venit propriu care nu este îndestulãtor, pãrinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregãtirea sa profesionalã.
(3) Pãrinţii sunt obligaţi sã îl întreţinã pe copilul devenit major, dacã se aflã în continuarea studiilor, pânã la terminarea acestora, dar fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalitãţile executãrii, precum şi contribuţia fiecãruia dintre pãrinţi se stabilesc de instanţa de tutelã pe baza raportului de anchetã psihosocialã.
ART.529.Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmeazã a o plãti.
(2) Când întreţinerea este datoratã de pãrinte, ea se stabileşte pânã la o pãtrime din venitul sãu lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumãtate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreunã cu întreţinerea datoratã altor persoane, potrivit legii, nu poate depãşi jumãtate din venitul net lunar al celui obligat.
ART.530.Modalitãţile de executare
Obligaţia de întreţinere se executã în naturã, prin asigurarea celor necesare traiului şi, dupã caz, a cheltuielilor pentru educare, învãţãturã şi pregãtire profesionalã.
(2)Dacã obligaţia de întreţinere nu se executã de bunãvoie, în naturã, instanţa de tutelã dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilitã în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotã procentualã din venitul net lunar al celui care datoreazã întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rãmân aplicabile."