| Shery a întrebat:

Parintii mei sunt divortati. La divort si partaj, mama l-a avut avocat pe dl. X. Eu si sora mea am fost incredintate mamei, iar la partaj ea a primit pe langa alte bunuri mobile si unul din cele doua apartamente achizitionate in timpul casatoriei. Inainte ca mama sa intre in posesia apartamentului, tata l-a vandut unei doamne.
Mama a chemat-o in judecata pe respectiva doamna, pentru anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat cu tatal meu. In acest proces, avocatul doamnei proprietar a fost chiar dl. X, fostul avocat al mamei de la partaj. Avand in vedere ca acest proces avea ca obiect derivat acelasi bun imobil ca cel de la partaj, avea dl. X voie sa actioneze contrar interesului fostei sale cliente?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Revin, conflictul de interese este prevazut in Statutul profesiei de avocat, art. 119 si 120. Acesta nu este un act normativ adoptat de Parlament, Guvern ori alta entitate administrativa, el a fost adoptat de Congresul avocatilor. Numai bine!

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Din punct de vedere legal nu exista nici o incompatibilitate ori incalcare a legii, sunt procese diferite si avocatul are dreptul s-o reprezinte in proces pe acea doamna. Totusi consider ca avocatul a incalcat prevederile Statutului profesiei de avocat care ii cere sa se abtina de a angaja un client care are interese contrare cu un client anterior, deoarece ar exista un conflict de interese si aceasta ar putea constitui o abatere disciplinara. Mama ta ar putea face o plangere la Baroul din care face parte avocatul respectiv. Si din punct de vedere moral ar fi trebuit ca avocatul respectiv sa nu angajeze cazul, dar n-ai ce face, putini mai respecta astazi toate preceptele morale. Succes si numai bine!
P. S. Chiar nu inteleg cum a putut vinde tatal tau apartamentul. Nu spui daca l-a vandut printr-un act autentic, incheiat de un notar public, dar nu-mi vine sa cred asta, notarul ar fi refuzat incheierea contractului, fara sa fie semnat si de mama ta, daca spui ca era bun comun. Mai repede cred ca a fost vandut printr-un act sub semnatura privata. Chiar sunt curios, daca vrei te rog sa-mi spui cum a fost, poti sa-mi scrii pe privat.

| Lala20 a răspuns:

Nu ma pricep la de-astea. dar cred ca da. Adica daca a terminat munca pentru familia ta, atunci nu mai aveti nicio legatura. Dar nu-s sigura.

| Shery explică:

@ioandelasal: si mie mi s-a parut putin suspect, pentru ca in ceea ce priveste bunurile imobile dobandite in timpul casatoriei din cate stiu eu trebuie sa semneze si sotul si sotia. Cred totusi ca vanzarea asta nu a fost tocmai legala, o sa o mai intreb pe mama si cand aflu o sa va aduc noi detalii.

| Shery explică:

P. S. Stiam ca e un articol care spune ca avocatul nu poate acorda asistenta juridica partilor cu interese contrare, sau ceva de genul asta, nu mai stiu unde am citit. Cred ca intr-una din legile ce privesc statutul avocatului.

| Shery explică:

@ioandelasal: aaaa, OK, acum am inteles!

| SteauaNordului a răspuns:

Daca i-a fost incredintat mamei dupa divort si mama ta, pana sa se mute in el a ramas pe dinafara, e vina tatalui tau deoarece a incalcat legea. tatal tau a facut asta din razbunare.
e ca si cum statul mi-ar lasa mie copilul in grija, nu tatalui, si el l-ar vinde la rromi pe 3 paini si o lumanare ca sa nu fie langa
mine.
e stupida comparatia dar la ora asta nu stiam cum sa explic ilegalitatea.

oricum, tatal tau e fraier ca acum daca a lasat-o pe mama ta fara apartament, legal ar fi sa ii dea despagubiri si mamei si femeiii