Abh
| Abh a întrebat:

Patriarhia Romana: Pentru a depasi criza economica trebuie continuate lucrarile la biserici:
http://www.hotnews.ro/......serici.htm
Pentru cei care n-au chef sa citeasca definitia bisericii cum e etalata aici:
http://www.crestinortodox.ro/......69907.html
o sa redau o mica bucata din text:
"Termenul si notiunea de Biserica indica, fireste, doua lucruri sau realitati: Biserica-locas de comuniune si inchinare si Biserica-comunitate de credinciosi ai lui Hristos si impreuna cu Hristos, in biserica lacas. intre aceste doua intelesuri fundamentale exista o legatura foarte stransa, in sensul ca Biserica-comunitate determina si explica biserica-lacas de inchinare."
Deci biserica-comunitate determina si explica biserica-cladire din beton, nu invers. Prin urmare, prima poate exista fara cealalta, reciproca nefiind valabila.
Daca intrebi un crestin unde e Dumnezeu iti va zice ca peste tot. Daca il intrebi daca are nevoie de o biserica pentru a se ruga, iti va zice ca se poate ruga oriunde, doar Dumnezeu il aude. Sau n-o fi asa? Acu' doua mii de ani unde se rugau crestinii cand nu exista nicio biserica?
Si atunci, intrebarea mea e, de ce considera Patriarhia Romana ca acum, cand romanii se duc la vale, am avea mai mare nevoie de cladiri in care sa ne rugam in loc de bani ca sa supravietuim? Imi poate justifica cineva care e de acord cu ei gestul asta? Sa nu mor prost, nu de alta.
(Eu am trei biserici langa mine la distanta de zece minute)

Răspuns Câştigător
| liviu00 a răspuns:

@Arthur
Sa repet ideea pentru ca e mai dificil de inteles pentru tine decat ma asteptam. Nu discutam alte probleme, discutam problema bisericii. Lasa divagatiile si nu-ti face griji ca nu m-ar deranja si alte acte de coruptie.
Nu biserica e unica problema din romania, dar e parte a problemei.
Asadar biserica ta mananca bani din bugetul romaniei. La buget nu contribuie numai crestini, dupa cum bine stii. De ce va e asa greu sa acceptati ca biserica ar trebui sa se autofinanteze? De ce nu aveti demnitatea sa va rupeti de stat si sa va strangeti singuri banii, nu sa furati din buzunarele tuturor, fie ca vor, fie ca nu vor?
"mici ciubucuri" = 163, 431, 055 RON in 2007
=242, 272, 000 RON in 2008
=135, 217, 000 RON in 2009
WTF?!
Daca si-ar construi patriciu catedrala mantuirii sufletului lui si ar angaja multi oameni, l-ai ridica la fel in slavi? Cu bani oricine poate crea locuri de munca. Ideea de baza e: DE UNDE DRACU BANI? Sustrasi din bugetul de stat? Pai asa si eu pot crea locuri de munca.

28 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Probabil omul s-o fi gandit ca in criza asta oamenii napastuiti vor cauta alinare prin rugaciune.
Lasand gluma la o parte, atata timp cat BOR isi construieste bisericile din fonduri proprii, toata lumea ar avea de castigat. Pentru ca aceste constructii nu inghit numai bani, cum pare la prima vedere, ci forta de munca, materiale de constructii, care la randul lor implica alte locuri de munca pentru producerea, comercializarea si transportul lor. Asta nu numai ca va scuti statul de a plati niste ajutoare de somaj, dar va aduce si venituri suplimentare din taxe si impozite, mai alest din TVA. In plus cei care muncesc ar castiga bani, care vor reintra in circuitul economic, pentru ca banii se vor cheltui si vor genera noi rulaje si noi locuri de munca.
Bineinteles ca in rahatul in care am ajuns cateva santiere pe ici pe colo sunt doar o picatura intr-un pahar cu apa, insa in acest moment orice picatura este importanta. Si oricum ar fi mai mult si mai eficient decat tot ce a facut Guvernul pana acum.

regis
| regis a răspuns:

@Arthur -daca acel punct 8 al proclamatiei din martie '90 de la Timisoara ar fi fost luat in considerare, iubitul tau conducator nu ar fi putut candida pentru Parlament in 1992 si 1996, nici la primaria capitalei in 2000, iar la presedintie niciodata in viata.

regis
| regis a răspuns:

Eu nu sunt ruda cu niciunul si nici nu il sustin pe vreunul din ei, dar te anunt cu parere de rau ca punctul 8 al proclamatiei nu l-ar fi putut impiedica pe celalalt sa candideze.
Poate nu esti la curent, dar revolutia il prinsese MEMBRU de partid, nu activist sau securist, Iliescu in 1989 era tras deja pe linie moarta, spre deosebire de altii, nomenclaturisti recunoscuti si foarte probabil membrii ai Securitatii. Inca nu am aflat ce merite deosebite avea dl. Basescu de a ajuns comandant de nava la nici 30 de ani, apoi in scurt timp direct sef al reprezentantei Navrom de la Anvers, pentru a fi numit in final comandantul navigatiei civile, post deosebit de important in cadrul Ministerului Transporturilor...
Sa nu fiu inteles gresit, nu cred ca Iliescu nu este un comunist, ar fi absurd sa fie altfel din moment ce a studiat la Moscova si a fost crescut si educat in acel spirit, dar nici nu pot accepta ca esti anticomunist pentru simplul fapt ca ai citit o hartie in Parlament.

regis
| regis a răspuns:

@Arthur - tu incepi sa negi adevaruri istorice. Faptele nu pot fi negate, nu a contestat nimeni activitatea comunista a lui Ion Iliescu, dar in decembrie 1989 el se afla in postura de fost ministru, presedinte de consiliu judetean si sef al propagandei, exclus din CC al PCR si numit director al unei edituri. Cine cunoaste sistemul si cine a trait acele vremuri intelege foarte bine ce inseamna asta.
In schimb comandantul de nava de care vorbesti nu mai era pe nava de trei ani, ocupand functii pe care la fel, cei care au trait acele vremuri, stiu foarte bine cine le ocupau. Si facea parte din cei doua mii si ceva de nomenclaturisti, din randul carora Iliescu fusese exclus cu 5-6 ani in urma.
In schimb cu partea a doua sunt perfect de acord. M-am intrebat adesea ce grozavii trebuie sa faca omul asta ca sa nu va intoarceti mereu inapoi la el?
A fost ministru al transporturilor in enshpe guverne, timp in care nu s-au construit autostrazi, s-a distrus infrastructura feroviara, s-a evaporat flota comerciala, s-au inchis aeroporturi fara a se construi vreunul. Apoi a fost primar general, nu a facut nimic ca nu avea majoritate in consiliu. A obtinut majoritatea, s-a mutat la Cotroceni, unde din nou nu a facut nimic, pentru ca nu a avut prim ministru. De parca tata l-a pus pe Tariceanu acolo, nu el. Nu a facut din nou nimic, dar s-a aliat cu cei pe care i-a injurat si ii injura, bineinteles, pentru binele tarii. S-a scapat si de ei, acum are majoritatea si in Parlament, are al patrulea guvern Boc si ce face? Taie 25% din salarii si face concedieri in sanatate si invatamant. Dupa ce tot el a garantat cresterea cu 50% RETROACTIV a salariilor din invatamant.
Si asta numai asa in mare, deja devenind banale fapte ca nefinalizarea dosarului flota, atribuirea casei din Mihaileanu, apartamentul de sute de mii de euro al uneia dintre fiice, angajarea pe pile a celeilalte la Luxten (fapt recunoscut de ea insasi), Land Roverul cumparat cash de aceasta, apoi trimiterea ei ca europarlamentar la Bruxelles, numirea unui sef de serviciu secret pe criterii de "sufletel", jignirea unor femei in timp ce isi desfasurau corect munca de ziarist, jefuirea unei dintre ele de telefonul mobil, implicarea in cazul Haissam si implicit fuga celui mai renumit terorist roman, lupta impotriva coruptiei alaturi de oameni total compromisi ca imagine (Videanu, Blaga, Udrea), primirea de cadouri de la interlopi recunoscuti si chiar aliante de rudenie cu acestia (vezi cazul Bercea Mondialul), implicarea membrilor familiei in afaceri de siguranta nationala, afisarea publica la chefuri alaturi de Becali urmata de conducerea sub influenta bauturilor alcoolice samd.
Eu unul m-am si saturat sa le mai insir, o singura fapta din tot acest sir daca s-ar fi produs in orice tara normala din lumea asta, ar fi dus la pierderea totala a credibilitatii politicianului implicat. Cum se explica ramanerea in simpatia publicului a acestui personaj? Exact prin ceea ce tu descrii in a doua parte a comentariului.

PS: prin contrast, analizati cazul lui Nastase. Acesta a ramas in ochii publicului ca fiind mostenitorul dubioasei matusi Tamara si proprietarul unor termopane dubioase la casa din Zambaccian. Pentru blamat a lui Nastase a fost suficient, electoratul lui BAsescu inca mai asteapta tepele din Piata Victoriei, probabil nevenindu-le sa creada ca nu au inteles sensul figurat al expresiei.

| Arthur a răspuns:

Dragă Abh, să o luăm pe rând, judecând mai întâi din punct de vedere nereligios, această construcţie fiind o investiţie majoră va dezmorţi puţin economia prin cantitatea foarte mare de materiale de construcţie consumată, va da de lucru fabricilor producătoare de : ciment, fier beton şi alte materiale necesare. Va da de lucru pentru multă vreme transportatorilor. Va da de lucru unui număr imans de lucrători în domeniu.
Statul va fi împovărat foarte puţin datorită faptului că majoritatea sumelor necesare provin din donaţii, dar şi chiar dacă statul ar finanţa sută la sută lucrarea tot ar fi benefic contribuind la relansarea economiei.
Problema actuală e, nu că se construieşte, ci că nu se construieşte şi consumul populaţiei este mic limitând astfel producţia fabricilor şi uzinelor implicate cu rezultate negative pentru întreaga economie.
În bună tradiţie românească căutăm vinovaţii acestei stări de fapt peste tot numai acolo unde trebuie nu şi datorită faptului că suntem laşi şi cu toate că în mintea noastră este clar prezentă lista vinovaţilor, din varii motive nu le pronunţăm numele.
La a doua parte a întrebării ţin să te anunţ că în apropierea apartamentului meu sunt cinci instituţii de cultură numite birturi. Bineînţeles că am putea servi băuturi alcoolice acasă, în parc sau în şanţ, dar preferăm să servim într-un local, care fară prezenţa noastră bineînţeles nu ar exista. Acelaşi lucru e valabil şi pentru un spectacol de operă, de exemplu, cu toate că acestă comparaţie e deplasată.
Mult succes!

| Arthur a răspuns:

Da Abh, tocmai asta spuneam, demararea unui program vast în construcţii ar putea dezmorţii economia. @liviu00, am spus că nu voi vorbi decât strict practic, aşa e că te simţi grozav de curajos atacând Biserica? Nu te-am auzit să cârâi nimic despre adevăraţii vinovaţi ale situaţiei actuale. Te cam strânge în spate să pronunţi numele lui Patriciu să zicem, a lui Năstase, a lui Voiculescu etc. care mai nou ne dau lecţii de morală pe toate posturile.
Sumele pe care le-a primit Biserica sunt mici ciubucuri ale unor corupţi la o singură afacere. Diferenţa e că acele sume zboară de obicei din ţară în conturi din străinătate şi în diferite proprietăţi cumpărate pe acolo de unii ca Mazare şi alţii. Pentru fraieri au găsit cauza - Biserica e de vina!
Daca ai gândi un pic ţi-ai da seama că sumele destinate Catedralei rămân în ţară, beneficiari fiind cei care muncesc în domeniul construcţiilor de la muncitori la patronii acelor firme.
Nu ia Biserica acei bani să-şi cumpere vacanţe în ţinuturi exotice.

| Arthur a răspuns:

@Margo, mă lasă foarte rece ameninţările tale. Dacă tu nu ai bunul simţ să te abţii de la a jigni acei creştini majoritari sau minoritari care nu şi-au permis să-ţi numească 'scârboase orientările pe care le preferi, tu de ce o faci? Sau ai impresia că părerile tale sunt literă de lege şi adevăr absolut?
O să postez mesajul pe care mi l-ai trimis pe privat, după citirea căruia am fost atât de înfricoşat şi emoţionat încât era să scap tastatura pe jos. Eu o să am întotdeauna verticalitatea să-mi exprim părerile şi fii tu mulţumită că nu ţi-am raportat acel răspuns pentru a fi şters, dar dacă insişti o pot face.

'' Ar fi bine sa nu abuzezi de dreptul de a vota raspunsurile pentru ca poti pierde acest drept. Aaa, indiferent de pe care cont o faci, stiu ca cei ca tine au mai multe conturi, nu afirm ca ai si tu pentru ca nu am cum sa stiu acest lucru, am spus doar ipotetic. Chiar nu este stupid faptul ca oamenii raman fara pensii si biserica vrea bani. Asa ca fii mai atent cum arunci cu voturi. Dupa cate vezi eu nu raportez asta si nu am votat cu stupid dar sunt care o fac si chiar daca azi ai fost nedrept cu mine sunt raspunsuri care ti le-am citit si mi-au placut, ar fi pacat sa nu mai poti vota sau si mai rau sa fii suspendat.
O zi buna. Cu respect Margo ''

Apropo, fiecare care consideră că ai dat un raspuns aiurea şi te votează ca atare, primesc pe privat o asemenea scrisorică de dragoste?

| Arthur a răspuns:

Observ încă odată limbajul DECENT al ateilor şi toleranţa de care dau dovadă.
O seara bună tuturor!

| Arthur a răspuns:

Mg, problema nu e de actualitate imediată, ci acum a fost picătura care a umplut paharul. S-a întâmplat să fie preşedinte Traian Băsescu şi spre a afla şi dumneata cum stau lucrurile, nu eu reprezint majoritatea care l-a votat, înţelegi?
Din păcate jaful acestei ţări a început cu prietenii domniei tale care au devastat ţara. Acel punct 8 de la Timişoara, dacă ar fi fost luat în considerare ar fi fost cu totul altceva.
Tu vorbeşti despre stupizi, nu crezi că ai cam mare tupeu? Şi apoi discutam despre problema Catedralei, în răspunsul meu nu a fost nimic religios ci ECONOMIC, iar tu foarte isteţ muţi problema din domeniul religios în cel politic.
Ştiu că toată suflarea vechilor activişti de partid se dă de ceasul morţii, dar acesta este cursul evenimentelor. Comunismul e la lada de gunoi a istoriei iar părerile nu o să mi le schimb de dragul nimănui.
Eu activez gratis pe acest site şi sunt de acord cu ce a zis Lăpuşneanu. Nu mai suntem pe vremea raposatului când securitatea iţi punea pumnul în gură, dictându-ţi felul de a gândi şi de a vorbi.
Mi-am exprimat o simplă părere pe care în mod normal puteaţi să o băgaţi sau nu în seamă, dar voi în loc să-i răspundeţi lui Abh, cum ar fi şi normal, îmi răspundeţi mie. Nu eu am postat întrebarea.
Ai prins oarece curaj întrucât au mai sărit trei pe mine? Vezi că nu e fairplay.

| Arthur a răspuns:

@mg Nu ştiu de ce am impresia că eşti fost miliţian şi în acest caz nu cred că am avea prea multe subiecte comune de discutat.
@regis Şi care ar fi fost problema? Din păcate nu sunt rudă cu Traian Băsescu şi adevărata problemă este că nu ar fi candidat celălalt iubit, măi dragă, mai!

| Arthur a răspuns:

@regis Tu ai citit bine ce ai scris? laughing Aşa cum ţi-ai formulat răspunsul incluzând negări ale negaţiei cu afirmaţia că Iliescu ar fi fost trecut vreodată pe linie moartă din punct de vedere politic... laughingCă funcţiile pe care le-a deţinut în nomenclatura de partid este egală cu cea a unui membru de partid(care au fost milioane în ţara noastră ) că, tu compari un comandant de navă cu un mâncător de c..., Iliescu toată viaţa a trăit de pe urma funcţiilor din partid, pe când Basescu a fost marinar, dar nu are rost să discut cu tine, am mai avut aceste discuţii lungi...romane, unde nu s-a ajuns la nici un compromis. Rămâi tu cu părerile tale bune şi eu cu ale mele proaste.
Sunt mulţi care văd dar sunt orbi şi mulţi care aud dar sunt surzi. Acum îmi dau seama de ce ţara a ajuns în halul ăsta şi de ce soţiile bătute revin la cei care le torturează. Aşa mentalitate, aşa popor. Aşa popor aşa ţară. De ce crezi că străinii au spus că avem o ţară bogată şi frumoasă dar păcat că e locuită. Acea speranţă pe care o aveam în noi cei tineri care urmau să schimbe ceva în această ţară, mi s-a cam spulberat şi de aceea mulţi dintre noi preferăm să ne uităm peste gard la vecini. Suntem un popor uşor de manipulat, fără discernământ politic şi din păcate la noi o să se întâmple ceva de genul vorbelor care spun : cei care îşi uită istoria riscă să o repete. Pe cât va fi posibil voi încerca să vă deschid ochii (societatea civilă se pare că doarme de mult ) alături de ceilalţi care gândesc la fel ca mine. Eu când cumpăr un produs de la o firmă şi iau ţeapă, fii sigur că a doua oară nu mă vor mai prinde şi le voi face şi publicitate negativă.
Mult succes!

Elianna
| Elianna a răspuns:

Lasati fratilor sa se faca cat mai multe biserici pentru ca a inceput exterminarea batranilor si trebuiesc si ei inmormantati toti in termenul legal si putine biserici nu ar face fata la hemoragia de morti care va urma! Si uite asa guvernantii ne dezbina si ne inversuneaza unii impotriva altora, ca sa ne stapaneasca! In loc sa ne ajute sa "traim bine", ne ajuta sa murim repede! Si Dumnezeu este singurul la care mai putem cere ajutor!

Abh
| Abh explică:

Poi Arthur, daca acel consum tot e benefic, se pot construi locuinte sociale in loc de biserici. Nu ar fi mai benefic asa?
Dragalasule, recunosc nevoia omului de a merge sa contempleze intre niste ziduri, dar, dupa cum ziceam, am trei biserici la distanta maxima de zece minute de mine, una e chiar peste drum la doi pasi. Cat de des merge crestinul obisnuit la biserica? O data pe saptamana, Duminica. Eu as zice ca n-o sa-l doara picioarele sa mearga 30 de minute in loc de 10, pe jos, desi putini sunt cei care nu merg cu masina. Si din sutele alea de milioane de roni care se economisesc asa ii crestem la om salariul ca sa poata baga benzina si sa nu fie fortat sa mearga pe jos la biserica o data pe saptamana happy

Asta nu se vrea o alta intrebare din categoria 'crestini vs atei', e strict legata de utilitatea acelor bani cu care s-ar putea face lucruri mai bune, si de inconstienta unor oameni care in situatia de fata sunt niste preoti.

Zbenguici
| Zbenguici a răspuns:

Numai 3 biserici? Eu am 2 manastiri si vreo 5 biserici. Dar intreaba-ma cat de mantuita ma simt.

| Parintele a răspuns:

Un lucru este evident: ca sa fie cinste biserica trebuie separata de stat. Cei care vor sa dea bani bisericii sa dea bani care nu vor sa dea bani sa nu dea. Nici o religie nu trebuie sponsorizata de la buget. B.O.R are destui bani si destule afaceri ca sa se autofinanteze : Conform ultimului recensamnat efectuat in 2002, Biserica Ortodoxa Romana are 18, 8 milioane de credinciosi, adica 85% din intreaga populatie a Romaniei. Potrivit unei anchete realizate de Business Standard, averea BOR s-ar ridica la peste 3 miliarde de euro, iar veniturile sale anuale s-ar cifra la circa 90 de milioane de euro.
Averea BOR consta in peste 40. 000 de hectare de teren arabil, circa 40. 000 de hectare de padure, pachete de actiuni detinute la peste 15 companii din sectorul hotelier, energetic, productia de vase de uz casnic, fabrici de cherestea, constructii, agricultura, firme de transport, edituri, tipografii si circa 27 de licente de radio. sursa: http://www.hotnews.ro/
De ce mai atarna biserica de buget? Chiar atat de lacomi au ajuns nenorocitii astia de asa zisi preoti? Nu ar terbui sa imi mai pun aceste intrebari cand vad ca exista in tara asta destui rataciti asa cum il avem si noi pe al nostru coleg de site Arthur.

| liviu00 a răspuns:

@Arthur
Ai zis: "Statul va fi împovărat foarte puţin datorită faptului că majoritatea sumelor necesare provin din donaţii".
Sa luam anul 2009 ca punct de referinta. In cazul asta:
"foarte putin" = 135, 217, 000 RON
Asta e doar suma alocata din bugetul de stat.
In 2008, cu tot cu Hotararile de guvern,
"foarte putin" = 242, 272, 000 RON (conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2008, rectificată prin. O. U. G. nr. 112/2008, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 680/03. 10. 2008)
Si mai este un detaliu, la astea se adauga si sume din bugetele locale.
Si te intreb eu pe tine, sincer, NU TI SE PARE FURT? Nu ar fi mai corect sa se finanteze biserica DOAR din banii credinciosilor? Nu crezi ca avem legitimitatea sa protestam daca biserica se infrupta din banii TUTUROR? Nu uita, in romania nu sunt DOAR crestini.
Vorbeai de vinovati. Si tu esti vinovat ca incerci sa aperi un sistem care sustrage bani fara voia contribuabililor. E trist ca biserica ta traieste din furt. Mai trist e ca tie ti se pare absolut normal. Halal credinta. Penibil.

| hippiemuslim a răspuns:

Arthur, ala e wishful thinking. Economia nu se relanseaza prin constructia de betoane religioase. Ca teoria ta sa functioneze ar trebui ca oameni din afara tarii sa vina sa-ti vada dejectia ta de biserica, adica turism, ceea ce nu o sa se intample.
Cu banii aia se pot face in schimb kilometri de autostrada care sa atraga investitori care sa isi construiasca fabrici si sa isi desfaca piata economica la noi. Ce ai spus tu e o prostie uriasa. Economia e la 0, ca sa poata fi platiti toti muncitorii de jos pana sus e nevoie de bani. Banii aia vor fi tipariti si vor intra in circulatie fara baza economica. Asa se intra in inflatie, si pentru ce? Ca sa vina cainii si sa se pise pe biserica ta.

Apoi inca un lucru. Majoritatea materialelor de constructie ajung sa fie importate. Minus economie ftw. Dar ce ne pasa noua? Noi vrem sa pupam moaste!
Nu va mai pacaliti cu idei gen, banii vin din donatii. Chiar daca ar fi asa, banii aia se duc pe apa sambetei.

NicolaeComan
| NicolaeComan a răspuns:

Propun să darâmăm toate spitalele, şcolile şi grădinitele şi să facem pe locul lor biserici.
Propun de asemenea să nu mai mergem nici unul la muncă şi să începem cu toţii să ne rugăm şi la un moment dat din cer va ploua cu pâine şi miere.

Excroci mai mari ca popii nu cred că sunt. În loc să facă o cantină a săracilor, nişte ajutoare pentru bătrânii care rămân fara pensii, să sprijine tinerele mame, ei îşi ridică temple.

Ce înţeleg credincioşii prin religie: un mijloc de a se apropia de divinitate, de a obţine linişte sufletească. Ce înteleg preafericiţii prin religie: un mijloc de manipulare a maselor disperate, un mijloc ruşinos de înavuţire fără limite... un simplu servici (ca să parafrazez un preot). Chiar as vrea sa stiu daca li se vor reduce si lor salariile. Nu c-ar sta ei in salariu dar ca gest de solidaritate macar. De 20 de ani incoace bor isi ignora cu inconstienta menirea ei fundamentala si anume ridicarea nivelului de constiinta si de spiritualitate a acestui popor. Ce avem in schimb preoti afaceristi si dezvoltatori imobiliari, preoti care danseaza la petrecri pe manele... orice ce iti trece prin cap mai putin ceea ce ii trebuie acestui popor. Cate orfelinate a subventionat aceasta institutie, cate spitale a construit penbtru tratarea saracilor, cate scoli au construit pentru copii taranilor pe care ii jegmanesc. Din ce bani? Din bani pe care ii cheltuiesc pe televiziuni si posturi de radio, din banii pe care ii strang pentru "shandramaua neamului" din banii primiti ca donatii din care si-au cumparat masini si si-au construit vile. Sper ca se vor trezi din ce in ce mai multi.

În încheiere, vă invit să citiţi o scurtă contraistorie a Bisericii Ortodoxe Române:
http://www.realitatea.net/......96851.html

| zanesiprintese a răspuns:

Oameni buni, nu generalizati. Cunosc preoti care traiesc de pe o zi pe alta... Sunt putini preotii care sunt adevarati, eu cred in Dumnezeu, merg la biserica, rar, dar merg. Nu-mi place cum se inghesuie toti si vor in fata si tu te duci sa te rogi si ala te invarte ca vrea sa intre mai in fata(ma refer la ortodocsi), ca sa nu mai zici de pelerinaje, parca am fi demonizati. La catolici este liniste si pace, fiecare sta in banca lui...
Undeva in Bucuresti, in locul unui parculet- pentru copii probabil, intre 2 blocuri, s-a facut biserica. Mi s-a parut fffff ciudat, dar asta-i Romania. Este adevarat ca e plin de biserici, dar si bisericile sunt pline de oameni si nu doar la slujbele mari.

Si eu ma mai intreb daca biserica are bani, (dar nu biserica ca ea este o simpla institutie, conducerea, cei din sinod, cei care manevreaza banii), de ce nu se renoveaza celelalte biserici?
Sunt multe de spus, dar putine de inteles...

| ıllılı мŭsïC ılıllı áddiCted a răspuns:

Din pct de vedere economic la aceasta ora, orice invarte bani e binevenit, dar cu totii stim ar putea construi alte cladiri ( scoli, spitale ) decat biserici, care slava d'lui, sunt cate si mai cate.
si cu totii mai stim ca si preotii sunt oameni, iar oamenilor le plac banii si luxul.
nu sunt nici pro nici contra acestui subiect, dar discutiile pe teme religioase sunt fara punct de final si creeaza prostie si ura.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Abh, in biblie este scris, cerul este scaunul sau de domnie si pamantul asternutul picioarelor sale.nu cred ca Dumnezeu are nevoie de pietre si ziduri. dar eu ca om pentru a ma reculege si a mai medita la nemurirea sufletului, as avea nevoie de o oaza de liniste si pace sufleteasca, departe de zbuciumul lumii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Criza, este lumeasca abh.nu are nimic de-a face cu biserica.biserica este intr-o criza spirituala.si din cauza ingaduintei de sine a fistecaruia si din cauza ca este discreditata, de faptele reprobabile ale unor slujitori ai ei. dar sa nu uitam ca; padure fara uscaturi, nu exista.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Margo? scarbos? mai scarbos decat sexul oral si anal? decat avortul si relatiile intre persoane de acelasi sex? mai ingrozitor decat avorturile si parasirea copiilor? decat necinstea si crimele medicilor? mai apasator decat coruptia politicienilor?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu va mai certati.
Sa sintetizam!
Mai marii biserici sufera de o mare nesimtire. Punct.
Nu va mai certati cu " Arthur " deoarece nu o scoateti la capat! Este un aparator de nadejde al Basescului si nu vad de ce nu ar fi si al bisericii. La toate gaseste motivatii " filozofice " dar numai la intrebarea " unde ne-au dus nenorocitii astia?" nu poate raspunde.
Asa ca poate sa-mi dea stupid, desi prefer un raspuns.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@Arthur/ Nu este vorba ca " au sarit " pe tine altii, ci este vorba de sustinerea constanta a acestor criminali care conduc tara ( si nu spun eu, o spune toata lumea ) de sustinerea " democratiei " originale a acestor securisti mascati. Tu ai o asa atitudine iar eu nu fac decit sa reactionez.
Spui ca susti biserica si investitiile ei din punct de vedere economic. Parsiv punct de vedere. Cu banii alocati pentru " cel de sus " de care profita imbuibatii bisericii, se puteau renova si igeniza spitale. Nu cistigam mai mult?
Mereu amesteci securistii si comunistii in ce spui, mereu faci asta in speranta ca il mai " albesti " pe basescu.
Bun! daca vrei sa discutam de perioada comunista, sa punem in balanta rele si bune, deschide subiectul.
Daca vrei sa discutam de perioada democrata, ce sa punem in balanta? Nu sint decit rele, eu nu vad nimic bun. Dar nimic.
Asa ca daca vrei, discutam, dar te rog fara pupincurisme gretoase la adresa guvernatilor.
" Din păcate jaful acestei ţări a început cu prietenii domniei tale care au devastat ţara. Acel punct 8 de la Timişoara, dacă ar fi fost luat în considerare ar fi fost cu totul altceva." Despre acest lucru am sa deschid eu un subiect, pentru a intelege ca nu sti ce vorbesti si a pricepe ce insemna acest punct 8. Iarasi arati ca esti prea tinar si nu sti multe...
Pina diseara cind reluam subiectul ( iti promit ) te rog sa te documentezi si sa spui cind a avut loc prima " privatizare " de dupa '89 si de ce!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

rolling on the floorrolling on the floorrolling on the floorfoarte tare asta

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

" Arthur a răspuns:
@mg Nu ştiu de ce am impresia că eşti fost miliţian şi în acest caz nu cred că am avea prea multe subiecte comune de discutat."?
Si faca as fi fost militian de ce nu poti vorbi cu mine? daca ai fi asa cum pretinzi, un om integru, cu moralitate, ar trebui sa vorbesti cu toata lumea... dar din fericire nu sint nici actual nici fost!
Dupa cum vad eu, tu iti aperi " gasca baseanistica!" numai prin acuze la adresa inaintasilor. Nu domnule! daca ii aperi pe basesti spune tu ce au facut in 6 ani de zile. Ce? Nu ma intereseaza politic, politica nu este un scop ci un mijloc de a face viata oamenilor mai buna. Deci ce-au facut pentru oameni, unde se regaseste in viata de zi cu zi o minima ( macar ) crestere a nivelului de trai? Unde?
Un om normal nu este interesat de politica, el vrea sa poata trai normal, decent.
Ieri cind am ajuns acasa vecinii mei, mai in virsta, se plingeau ca nu pot lua retete, ca nu le ajung banii, ca le taie pensiile, la unii salariile, eu le-am spus ca nici la mine nu este roz, nimic nu functioneaza deoarece economia este blocata, asa ca scenariile apocaliptice au inceput sa se desfasoare prin fata ochilor nostri... Ce puteam sa le spun eu? ca basescu al tau lupta cu mafia cum sustinei tu? Ma si ne doare in dos cu cine lupta el, rezultatul este la victimele directe sintem noi, oamenii de rind.
Asa usor este sa dai vina pe altii sau sa gasesti scuze...
Despre perioada trecuta, spune daca vrei, ca poate nu sti decit din carti, ce vrei sa stii, sa afli! Poate te vei lamurii ca nici pe vremea comunista, nici in timpul razboiului nu a fost mai rau si mai crunt, mai fara viitor si speranta ca acum.
In tara orbilor, chiorul este imparat ...se potriveste cred si pentru tine!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Biserica a facut avere din pomana batrinilor, biserici sint si asa destule in tara, mai bine isi facea si biserica pomana cu batrinii si in loc sa construiasca biserici mai bine avea grija de batrini. Biserica niciodata nu a facut nimic pentru oameni, doar a luat... ca sa nu maii voarbim de mafia din biserica. Viata pensionarilor este mai importanta decit construirea unei biserici. Credinta este in sufletele noastre. Nu pupatul miininii unui popa ne scapa de pacate. Era bine ca Patriarhia sa faca un gest frumos.