| LanguageMaster a întrebat:

Pe ce criterii sunt numiți președinții și vicepreședinții instanțelor de judecată?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform L.303/2004, rep. in 2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 48.(1) Numirea în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte la judecătorii, tribunale, tribunale specializate şi curţi de apel se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de câte ori este necesar, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii.
(2) Pot participa la concurs sau examen judecătorii care au calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute de lege.
  (4) Concursul sau examenul constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere şi în probe scrise privind managementul, comunicarea, resursele umane, capacitatea candidatului de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, rezistenţa la stres şi un test psihologic. Contestaţiile cu privire la proba scrisă se trimit Institutului Naţional al Magistraturii în termen de 3 zile de la publicarea rezultatelor.
ART. 50.
  (1) Pentru numirea în funcţii de conducere sunt necesare următoarele condiţii minime de vechime:
  a) pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte de judecătorie, prim-procuror al parchetului de pe lângă judecătorie şi adjunct al acestuia, o vechime de 6 ani în funcţia de judecător sau procuror;
  b) pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte de tribunal sau tribunal specializat, precum şi preşedinte de secţie la tribunal, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori şi familie, adjunct al acestuia şi procuror şef secţie al parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori şi familie, o vechime de 8 ani în funcţia de judecător sau procuror;
  c) pentru funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, preşedinte de secţie la curtea de apel, procuror general al parchetului de pe lângă curtea de apel şi adjunct al acestuia, procuror şef secţie al parchetului de pe lângă curtea de apel, o vechime de 12 ani în funcţia de judecător sau procuror.
  (2) Dispoziţiile art. 44 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
  (3) În vederea participării la concursul sau examenul pentru numirea în funcţii de conducere, judecătorul sau procurorul trebuie să funcţioneze cel puţin 2 ani la instanţa sau, după caz, parchetul la care este vacantă funcţia de conducere pentru care îşi depune candidatura. Dispoziţiile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător şi pentru numirea în funcţiile de conducere prevăzute la art. 48 alin. (9) şi art. 49 alin. (9).
  (4) Prin derogare de la dispoziţiile alin. (3), în situaţia în care la două concursuri consecutive pentru numirea într-o funcţie de conducere nu se prezintă niciun candidat, la următorul concurs sau examen organizat pentru numirea în aceeaşi funcţie de conducere pot participa şi judecători sau, după caz, procurori de la altă instanţă sau parchet din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel sau parchet de pe lângă curtea de apel, care au dreptul să funcţioneze la instanţa ori parchetul pentru care îşi depun candidatura.
  (5) În cazul în care la o judecătorie sau la un parchet de pe lângă judecătorie unde este vacantă funcţia de preşedinte, vicepreşedinte sau preşedinte de secţie, respectiv de prim-procuror sau adjunct al acestuia, niciun judecător sau procuror nu îndeplineşte condiţiile de vechime prevăzute de lege pentru ocuparea acestor funcţii, nu îşi exprimă acordul în vederea delegării sau, din motive obiective, nu poate fi delegat un judecător sau procuror de la aceeaşi instanţă sau parchet, poate fi delegat în respectiva funcţie de conducere oricare dintre judecătorii sau procurorii care funcţionează la altă instanţă sau parchet din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel."

2 răspunsuri:
| aXy99 a răspuns:

Vechime, pricepere etc.

| relian a răspuns:

In RO pe criterii politice,ca asa e sistemul facut laughing
Deci depinde de sistem,de exemplu in America,dau exemplu America pentru ca are cel mai bun sistem,cel putin eu asa cred,deci acolo judecatorii sunt alesi de oameni,nominal,deci fieczare judecator,sefu politiei,serif trebuie sa isi depuna candidatura si la o comuna,daca acea comuna are serif ala trebuie sa depuna candidatura,iar oamenii voteaza.
Ca urmare acel judecator,serif,sef de politie nu poate fi demis de nimeni,atata timp cat is face jobu.
Poate fi demis doara daca este prins ca face ilegalitati sau nu isi face jobu cum zice legea.
Dar cum Ro nu-i America la romanii de la stiu si eu femeie de serviciu la primarie pana la parlamentari,toti acestia is numiti politic,sau dupa caz dupa cum si ce bani dai cui trebuie.laughing

Vad cineva spune dupa criterii de vechime,pfff pai ce legatura are vechimea cu faptul c a tu esti priceput? Sau dupa pricepre,asta da,normal logic asa ar trebuie sa fie numiti dupa pricepre,cinste etc,dar lucru asta nu se intampla in RO, nici in UE nu o sa vezi asa ceva.
UE la ora asta este condus de comunisti, mai exact de democrati care nu-s altceva decat comunisti, sau mai exact dictatori, mascati ca si comunisti, democrati.