Totusi nu inteleg de ce ti se pare o gaura -n cer ca votezi? Nu o sa mai dormi noaptea de emotii, o sa-ti cumperi haine noi, o sa ce? Marele eveniment o sa dureze 5 minute. Pui o ștampilă.
Votul e secret in momentul in care esti in cabina si pana ieși din sectia de votare. Atat! Faptul că ai spus ca vei vota cu x, nu înseamnă nimic. Poti oricând să te răzgândești. Apoi, nu vad unde e problema daca a doua zi spui am votat cu y. Asta a fost preferinta mea. In 2009 eu am votat cu Geoana si in 2014 cu Johannis. Asa si? Asta cu votul e secret, e folosita in societate pe post de gluma, ca sa nu dai nastere la discutii. Poate unul l-a votat pe Becali si nu vrea sa recunoasca. "Vai, nu spun ca votul e secret"
Ai 18 ani, ai dreptul la vot, o sa votezi. Tu... Si alte cateva milioane de români.
Nu..Art. 387 cod penal:
Frauda la vot
(1) Fapta persoanei care votează:
a) fără a avea acest drept;
b) de două sau mai multe ori;
c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Si daca faci poze in cabina de vot.
Cine ti-a spus tie, la scoala, tampenia asta? Femeia de serviciu?
Acum, daca ma gandesc putin, poate n-ar fi rau ca, inainte de a vota, sa te uiti putin la Legea Electorala. E pacat sa ai 18 ani+ si sa pui astfel de probleme. E clar ca nu esti deloc pregatita sa votezi in cunostinta de cauza.
Daca vrei sa stii cine mi-a spus, doamna de istorie care ne-a predat si civica a fost. De ce va suparati cu totii pe mine daca pun o simpla intrebare?
Sincer eu ti-as recomanda sa nu votezi dupa ce ti-am citit toate intrebarile si raspunsurile.
Votul nu e o obligatie, e un drept pe care il ai si o datorie cetateneasca. Tu nu pari destul de matura psihic sa iti exerciti acest drept.
Sigur ai 18 ani de pui intrebari din astea?
Ai vreo sentinta judecatoreasca care te impiedica sa iti exerciti dreptul la vot?
Esti in inchisoare si ti s-au retras anumite drepturi?
Si eu am fost de doua sau trei ori dar l.am anulat. Am fost din obligatie ca asa e la sat nesimtitii astia de la primarie au listele alea si daca ai nevoie de ceva te f... la cap ca de ce nu ai fost la vot. Ca sa nu mai zic ce "cu*ve de oameni" sunt politicienii. Un exemplu simplu ca sa vedeti ca nu vorbesc aiurea: primarul ca sa redeschida spitalul din sat(ca sectie externa a unui spital din oras) a negociat cu politicienii care aveau nevoie de voturi la europarlamentare ca sa il ajute pentru ca e popular in sat si lumea a votat cu cine tine el si este sustinut de oameni. Desi nu mai candideaza. Lumea il voia pentru. Ca se ingrijeste de comuna si e foarte curata. Nu zic ca a facut ceva gresit... Nu m-am gandit niciodata la asta dar ca sa vezi ce "c*rva" e politica nu ii pasa nimanui de nevoile oamenilor. Ultima data cand s-a ales presedintele am fost la vot mai mult de distractie. Am facut si poza la vot(dupa ce am desenat ce am vrut cu pixul pe el).
Iti spun eu ca ai drept la vot. Si eu tot de la 19 ani am inceput sa votez, am asteptat un an de la 18 pentru ca na', n-am vrut sa ma ...amendeze ca drept impermisibil la vot.
Oare greseala pe care am facut-o imi mai da voie? In februarie, cand aveam deja 18 ani, eram undeva unde erau multi oameni si am intalnit pe cineva care ne-a spus ca vrea sa candideze pentru functia de primar iar eu din greseala am spus ca din moment ce mi-a fost profesor o sa il votez pe el. Mama mea m-a corectat imediat si mi-a explicat ca nu am voie sa spun cu cine votez, dar eu nu stiam si cu siguranta candidatul si ceilalti oameni au luat aceasta situatie ca un accident?
Desigur, doar ca nu este nimic rauca sa scapi o singura data din gura cu cine votezi, oamenii mai fac greseli! In orice caz, du-te si voteaza, nu te acuza nimeni doar pentru o mica, mica, mica greseala! Nu mai tine nimeni minte!
Si eu care creadeam ca toti ma vor crede vinovata.
FreddieM întreabă: