Proprietatea va trece la cumparator, dar beneficiarul uzufructului viager (vanzatorul sau alta persoana desemnata de vanzator) va avea dreptul de folosinta paa la sfarsitul vietii.
Pentru a avea efect, clauza de uzufruct viager se inscrie in contractul autentic de vanzare-cumparare, precum si in Cartea Funciara (la capitolul C - Foaia de sarcini).
Contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct viager este un contract prin care se transfera dreptul de proprietate cumparatorului dar vanzatorul are dreptul sa locuiasca in imobil pe toata durata vietii si aceasta prevedere trebuie sa fie inscrisa in contract, inclusiv conditiile de locuire si folosire a imobilului.
Uzufruct viager inseamna folosinta pe viata.
Acest drept nu expira intr-un anumit termen. El se stinge la moartea persoanei uzufructuare sau la declaratia notariala a acesteia de renuntare la uzufruct viager.
Cine face contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager nu are folosinta imobilului, sau o are doar parțial cat timp exista acest drept.
In mod normal termenul de "uzufruct viager" apare in titlul contractului dar nu e obligatoriu. Poate apărea si numai ca clauza in contract. Dar e bine sa se treacă in titlu pentru ca sa atraga atentia celor de la cartea funciara atunci cand intabuleaza contractul ca trebuie trecut si uzufructul viager la foaia de sarcini.
Termenul "uzufruct viager" apare în contractul de vânzare-cumpărare ca o clauză specifică acestui tip de contract. Uzufructul viager este un drept real de a folosi și a beneficia de bunurile unei alte persoane pentru tot restul vieții acelei persoane. În acest caz, vânzătorul cedează dreptul de uzufruct asupra bunului cumpărătorului pentru tot restul vieții vânzătorului. Acest tip de contract poate fi utilizat, de exemplu, pentru vânzarea unei proprietăți imobiliare.
Da, trebuie specificat expres termenul în contractul respectiv, indiferent ca e de vânzare-cumpărare sau donație.
Iar dacă e o persoana străină, trebuie stipulat și felul în care i se permite sa folosească spațiul. (de exemplu noii proprietari nu doresc ca fostul proprietar sa primească pe cineva în gazda, sau sa modifice un perete, etc).
Sau anumite obligații ce cad asupra fostului proprietar (poate plata impozitului aferent clădirii și spațiului neconstruit, poate altceva, cum va înțelegeți).
Bineinteles ca este scris in mod explicit in contract. Altfel nu isi poate produce efectele.
G777 întreabă:
AndrewTate7789 întreabă: