anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Pentru cei care locuiesc sau muncesc în Italia, Spania, Anglia, Germania, Cehia, Danemarca sau Grecia, cum este corupția în aceste țări și cum e văzută și percepută de cetățenii autohtoni?

Răspuns Câştigător
| Trixt3r a răspuns:

Nu locuiesc personal in tarile mentionate de tine, dar am multi prieteni care traiesc acolo de multi ani.

Coruptie exista in toate tarile, diferenta este ca in tarile vestice legea-i lege, acolo nu vezi oameni cu teze de doctorat plagiate in parlament, nu vezi condamnati penali in parlament, nu vezi legi date cu dedicatie cum se dau la noi si cel mai important acolo sistemul anti-coruptie functioneaza bine, sistemul de justitie functioneaza bine, totul este mai transparent cand este vorba de cheltuirea banului public si respectul fata de cei care platesc taxe este mai mare, cat si valoarea unei vieti omenesti. (ar mai fi multe de spus, dar intelegi ideea)
In Anglia spre exemplu, primesti din cand in cand (cred ca anual) un fluturas de la "stat" care-ti detaliaza cat ai platit impozite si in ce se duc banii tai din impozite, iti spune spre exemplu ai platit 1000 de lire taxe, din care 5% au mers aparare, 20% au mers la sanatate, 10% la educatie, 10% la administratia guvernamentala ..etc. (se numeste PESA https://www.gov.uk/......x-summary)
In Germania am prieteni care spuneau ca primesc bonusuri la salariu pentru ca au copii, se calculeaza cumva special, nu stiu exact si exista oameni care profita de asta prin anumite metode si usite. (in rest n-am auzit de coruptie la ei)

Coruptia este vazuta altfel de cetateni pentru ca sunt putine cazuri, sunt o exceptie si nu o regula ca la noi.

6 răspunsuri:
| Laura a răspuns:

Spania: coruptia politica, ca peste tot. Fura mult, putin mediatizat, oamenii sunt constienti, dar pe cei mai multi ii doare la basca. Sunt doua partide care fac toata treaba, PP si PSOE. In ceea ce priveste coruptia la nivel mic, nu exista sa te duci la scoala cu buchetul de flori, la doctor cu ciocolata sau sa scapi de vreo amenda de circulatie, nici nu concep asa ceva.

| MihaelaDart a răspuns:

Grecia și România sunt tari gemene din punctul de vedere al corupției.

| anonim_4396 explică (pentru MihaelaDart):

Serios? Eu nu cred asta, mai ales că în Grecia nu a fost comunism și ocupație sovietică ca la noi, plus că la ei sunt autostrăzi calumea, alt sistem de sănătate și educație

| MihaelaDart a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu a fost în trecut, este acum. Locuiesc în Grecia și știu despre ce vorbesc.
Sistemul de educație e mult mai bun decât în România, aici este foarte costisitor, mai ales ca în școală nu se aprofundează pe materii. Ca sa faci și dacă îți permiți, sunt scoli after-school unde se plătește per materie 100 euro lunar. Fiecare elev optează ceea ce își dorește sa învețe mai bine și restul cu ceea ce fac în clasa.
Iar la sistemul medical, asa cum în România exista șpagă în spitalele de Stat, asa este și în Grecia.

| sierra1 a răspuns:

Uită-te și tu ce zic organisme specializate, nu indivizi neavizați

https://www.transparency.org/......n/cpi/2021

graficul de aici zice că suntem in "toaletă" (să nu zic altfel)

https://www.transparency.org/......s-politics

| helpforyou a răspuns:

Crezi ca este diferita?
Doar ca nu este atat de televizata ca la noi. Uita-te in parlamentul european si ai raspunsul.

| Trixt3r a răspuns (pentru helpforyou):

Asa ai spus de parca ei au PSD, PNL si UDMR in tarile respective.
Exista coruptie in toate tarile, dar sunt cazuri rare, sa nu vorbim prostii totusi.

| helpforyou a răspuns (pentru Trixt3r):

Faptul ca nu sunt televizate nu inseamna ca au mai mica coruptia decat la noi!
Coruptiue nu este doar in politica!

| Trixt3r a răspuns (pentru helpforyou):

Piramida coruptiei incepe de sus din parlament, faptul ca au nivelul mai scazut de coruptie in parlament face toata diferenta si dicteaza traiul omului de rand. Nu poti pune semnul egal intre Romania si tarile vestice la capitolul coruptie, decat daca vrei sa imprastii propaganda Pro-Rusa.

| helpforyou a răspuns (pentru Trixt3r):

Ce naiba cauta rusia in discutie?

Nu ai argumente suficiente?

| Trixt3r a răspuns (pentru helpforyou):

E cel mai bun argument, faptul ca propaganda Pro-Rusa incearca sa puna semnul egal intre o tara saraca si altele mai dezvoltate, pentru a scadea nivelul de incredere in UE - ce alt argument e nevoie?
Diferenta e de la cer la pamant, nu poti pune semnul egal intre o tara cu salariul minim de 500 de euro si una cu salariul minim de peste 2000, este clar ca una din ele este mai afectata de coruptie decat alta. (si inainte sa spui ca nu-i asa, diferenta la noi se duce pe pensii speciale si alte lucruri care ar putea dubla, sau tripla salariile, taxele imense din cauza coruptiei afecteaza la randul lor salariul)

| suntserios a răspuns (pentru Trixt3r):

Gresit.
Piramida coruptiei incepe de la baza. Cu micii functionari care te afecteaza pe tine direct ca cetatean. Ca nu iti fura senatorii banii publici si ii baga in buzunar. Tot prin consiliile locale si judetene se fac furturile cele mai odioase.

| Trixt3r a răspuns (pentru suntserios):

Eu am impresia ca noi am învățat în mod diferit educația civica. Cu siguranța unul din noi nu înțelege diferența dintre bugetul local și bugetul de stat, cat și modul în care taxele și impozitele sunt distribuite intre aceste doua categorii de buget.
Pe lângă asta, controlul integrității și respectării legii nu este de cele mai multe ori în subordinea unui consiliu local.
Apoi, corupția la nivel de plan local nu poate funcționa daca la nivel guvernamental exista metode și modalități de control al integrității și a respectării legii.

Mulțumesc OP pentru răspunsul câștigător.

| suntserios a răspuns (pentru Trixt3r):

Pai nu era nicio discutie despre bugete locale si de stat. Dar daca ar fi vorba de asa ceva, da, clar coruptia celor care se ocupa de bugetele locale te-ar afecta mai mult in mod direct si vizibil.
De altfel controlul integritatii si respectarii legii nu se face centralizat... se face tot de institutii locale subordonate.

Daca tu ai un sef general la anaf complet corupt e posibil ca anaful din orasul tau sa te controleze corect sau nu.

Daca tu ai un sef general la anaf extrem de corect dar niste controale facute de niste gigelusi corupti sigur o sa ai probleme la un control. Intelegi tu cum merge treaba?

| helpforyou a răspuns (pentru Trixt3r):

Ha ha... deci valoarea venitului este determinanta?
Nu cred. Coruptia este acolo unde sunt bani multi. Indiferent de tara sau venitul unui om simplu.
Uita-te la tragerea la sorti pentru Cupa Frantei si o sa Vezi mizeriile (coruptie) in direct la televizor. Vezi cum la un moment dat nu se mai amesteca bilele si se scoate direct bila necesara.
Deci nu mai fi atat de convins de acele bazaconii.

| Trixt3r a răspuns (pentru suntserios):

Ai dat un exemplu perfect, ce nu ai ținut cont este faptul ca in schema piramidala, sa o numesc asa, anaful din orasul tau, este controlat de anaf-ul de la nivel national si raspunde in fata lui, chiar daca el controleaza anaf-ul de la nivel local, apoi anaf-ul la nivel national este controlat de o alta institutie. - Deci puterea este a celor care fac controlul la un nivel mai inalt, pana ajungem in piramida asta la cel care nu-i controlat de nimeni - daca "cel de sus" il controlează pe cel "de sub" el, atunci corupția nu poate sa existe sub aceeași forma.
Eu respect si punctul tău de vedere. Dar din punctule meu de vedere, daca seful tau iti controleaza activitatea, tu nu poti sa furi, decat daca seful tau este incompetent si nu stie sa te verifice si sa faca controale.

| Trixt3r a răspuns (pentru helpforyou):

Traiul omului de rand este un factor major care determina corupia.
Acolo unde coruptia este mai mare si traiul omului de rand este mai rau. Exemplu bun este tara noastra, care are banii si capacitatea de a oferii un train bun, dar din cauza coruptiei nu o face. Noi platim taxe de drumuri spre exemplu dar banii nu ajung in autostrazi, platim bani pentru asigurari de sanatate dar banii nu ajung in spitale, platim taxe si impozite dar banii merg in pensii speciale, salarii imense la parlamentari si in alte locuri decat cele intentionate.

Iti propun un exercitiu de imaginatie, in care banii ajung unde trebuie si cred ca o sa ramai surprins de nivelul de trai care ar fi in Romania daca scoti factorul de coruptie la nivel inalt. Pestele se impute de la cap, nu de la coada.

| suntserios a răspuns (pentru Trixt3r):

Niciun sef de institutie din lumea asta nu cred ca poate avea puterea sa controleze la sange pe fiecare subordonat in parte. Ca daca ar fi asa atunci un singur om corect ne-ar rezolva toate problemele in tara.

| Trixt3r a răspuns (pentru suntserios):

Da, asta-i motivul pentru care exista corupție oriunde in lume.

Diferenta sta intre a incerca sa controlezi la sange si intre a incuraja coruptia, daca suntem realisti. Pentru ca la noi coruptia este incurajata, noi nu avem in momentul de fata institutii de control functionale, DNA-ul a ajuns o mascota dupa ce au reusit sa o dea jos pe LCK.
Practic un sat fara caini, din moment ce nu exista un motor anti-coruptie, decat cel cu presiuni din partea EU, noi nu combatem coruptia aproape deloc, in timp ce alte state vestice o combat.

| helpforyou a răspuns (pentru Trixt3r):

Nu vorbim de nivelul de trai, în principal. Dar tot corupție se numește și când dai la medic, la profesor,...
De aici începe. De la mica corupție pe care o facem noi, simpli cetățeni. Nu mai ponegri degeaba. Dacă erai într-o țară mai dezvoltată ai fi văzut și acolo corupție. Și nu are de-a face cu rușii.
Vorbești fără să cunoști.

| Trixt3r a răspuns:

Am uitat sa spun, n-am mai stat sa editez : Nu au nici oameni fara studii in parlament, fosti huligani de galerie cum este George Simion din AUR.