| ȚaraGalilor a întrebat:

Pentru inceput, imi cer scuze daca am postat la categoria gresita(rog adminii sa mute intrebarea la categoria corecta)! Imi poate explica si mie cineva cum au ajuns oamenii(mai exact romanii) dupa revolutie sa creada atat de mult in religie, cazul in care am vazut in unele documentare ca religia in comunism era interzisa? Mai ales ca nu inteleg nici sensul orei de religie(parca a fost bagata doar ca sa sperie niste minti firave)!
P.S:Nu stiu cat de adevarata este faza cu religia interzisa in comunism si nici nu prea am avut pe cine sa intreb ca sa fiu sigur! Astept raspunsurile Dvs!

Răspuns Câştigător
| Mosotti a răspuns:

Si daca a fost interzisa religia la ceausescu, oamenii tot credeau ca na, din cap iluzia existentei lui dzeu si altele nu putea sa le-o scoti niciodata.

Oamenii cred in religie la fel si dupa revolutie dar si inainte, nu e problema, nu cred mai mult dupa revolutie,

Ora de religie are rolu sa indoctrineze si mai tare copiii referitor la pro religie, ca religia a fost mereu un instrument major de manipulare a oamenilor de catre marii smecheri.
Ca tot marii smecheri au si facut religia si au inventat tot ce tine de ea, ca sa nu mai conteste lumea imparatul si mai marii tarii care-i asuprea.

| ȚaraGalilor explică (pentru Mosotti):

Iti dau mare dreptate aici! Pe cealalta parte, priveste un lucru:daca biserica ne invata sa ne iubim aproapele, de ce exista rasism, homofobie si alte lucruri de genul? Chiar am intrebat o persoana(religioasa bineinteles) de lucrul asta cu homofobii si mi-a spus ca pana si Dumnezeu te blesteama pentru asa ceva(cazul in care se spune ca Dumnezeu este bun si iertator)! De aici poti trage concluzia!

| Mosotti a răspuns (pentru ȚaraGalilor):

Pai normal ca trag concluzia. Dupa religiosi dumnezeu ala e un dictator care iti ordona ce sa faci, iar daca nu faci ca el, te pedepseste, si ei nu-si dau seama ca ei pupa in dos un dictator.

Homofobie si rasism n-ar trebui sa existe, ar trebui sa fie asa "dumnezeu ne-a lasat diferiti, fiecare e ok in felul lor, trebuie sa ne accepta, unii pe altii chiar daca suntem negri, albi, galbeni, homo, lesbi, trans, heterosexuali, ca toti sunt creatia lui".

Practic s-a incalcat de mult principiile bune ale religiei, se omoara, se fura la nivel inalt, si asa mai departe.

13 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Nu stiu cine ti-a spus dar religia nu a fost interzisa inainte de 1989, doar anumite denominatiuni (de ex. Martorii lui Iehova), care nu recunosteau anumite obligatii (de ex. efectuarea serviciului militar cu arme).
De asemenea membrii PCR erau obligati sa nu mearga la biserica si sa nu aiba atitudini religioase.
2.Imediat dupa 1989 a avut loc o oarecare resurectie religioasa, multi s-au afirmat, vorba aceea, mai catolici decat Papa, dar nu a tinut foarte mult. Doar cei care inainte mergeau regulat la biserica mergeau si dupa aceea, la fel unii se dadeau foarte religiosi, mai ales politicienii si mai mult in preajma alegerilor, dar totul era de fatada si nu din convingere.

| ȚaraGalilor explică (pentru Ioandelasal):

Nu mi-a spus nimeni dar am vazut intr-un documentar despre comunism treaba asta si din cauza asta am intrebat! Totusi vorbind de prezent mi se pare jignitor sa te dai mare credincios si pe partea cealalta sa blestemi si sa injuri si sa pacatuiesti mai rau decat inainte! Ori esti crestin ori nu mai esti!

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Oamenii erau credincioși și pe vremea comunismului, nu era chiar interzisă religia.
Bisericile existau, iar preoții care își vedeau de treabă, nu pățeau nimic.
Dar nu li se sufla în borș, ca acum.
Dacă nea Nicu voia să bage 20 de blocuri peste o biserică, băga. Nu avea frică de Dumnezeu, nu respecta biserica, dar nici nu a extirpat-o. Oamenii făceau nunți, botezuri și înmormântări, în biserică. Și nu pe ascuns.
Sărbătorile precum Crăciunul și Paștele erau cam nerecunoscute de partid, iar copiilor li se spunea la școală să nu pună botul la așa ceva, sau chiar să nu cumva să participe la slujbe. Mama mi-a spus că era atenționată de dirigintă, să nu cumva să meargă la slujba învierii.
Dar totuși bisericile existau. Religie nu cred că se facea, în schimb eu sunt de acord cu orele alea.
Poți fi un ateu cult, dacă asculți logica creștină, și alegi apoi dacă vrei să crezi, sau nu.
Profesorii buni nu indoctrinează, povestesc frumos, iar orele de religie sunt mai relaxante decât cele de educație fizică, de exemplu.

| ȚaraGalilor explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Nu neg asta dar daca ai sta la o ora de religie cu proful meu te-ar durea capul! Chiar crede ca pe mine cel putin ma intereseaza ca imi spune mie cat de bine este sa pupi moaste si sa ma plictiseasca cu niste povesti de speriat copii! Din cauza orei de religie am avut anxietate 1 an de zile si acum prefer sa stau departe de ora asta!

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru ȚaraGalilor):

Înțeleg. Eu am avut profesoare bune, una era preoteasă și ne povestea exact ce face preotul la "lucru", cealaltă era doar fanatică, și mă privea cu drag, că eram un elev foarte calm, față de restul clasei.
Cu ambele profesoare, orele erau un fel de dirigenție, cu o atmosferă plăcută.

| Alverto a răspuns:

Omule, imaginează-ți că la copiii din vremea comunismului românesc venea moș gerilă pe 31 decembrie in loc de Moș Crăciun. Evident inventat de Ceaușescu

| ȚaraGalilor explică (pentru Alverto):

Pardon,eu stiu ca Mos Craciun vine pe 25 Decembrie nu pe 31(asta daca vorbim de Craciun si basme)!

| Alverto a răspuns (pentru ȚaraGalilor):

Normal că vine pe 25. Eu vorbeam că Moș gerila inventat de Ceaușescu venea pe 31

| ȚaraGalilor explică (pentru Alverto):

Atunci scuzele mele! Credeam ca te referai la Mos Craciun!laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Religia era tot pe la 90% si in comunism

| ȚaraGalilor explică (pentru anonim_4396):

Nu neg lucrul asta dar repet am vazut doumentare din vremea aceea cu fel de cazuri cu preoti bagati la inchisoare dar nu mai stiu motivul sincer si nu prea am gasit pe nicaieri vreo informatie care spunea ca oamenii mergeau la biserica ca acum in prezent!