Masura arestarii preventive poate fi luata in cazurile de infractiune flagranta, indiferent de pedeapsa prevazuta, precum si in cazurile prevazute la art.148 Cod pr. pen,, citez:
"ART.148.(1) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si exista vreunul dintre urmatoarele cazuri:
a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori exista date ca va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei;
a^1) inculpatul a incalcat, cu rea-credinta, masura obligarii de a nu parasi localitatea sau tara ori obligatiile care ii revin pe durata acestor masuri;
b) exista date ca inculpatul incearca sa zadarniceasca in mod direct sau indirect aflarea adevarului prin influentarea unei parti, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de proba;
c) exista date ca inculpatul pregateste savarsirea unei noi infractiuni;
d) inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune;
e) exista date ca inculpatul exercita presiuni asupra persoanei vatamate sau ca incearca o intelegere frauduloasa cu aceasta;
f) inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.
(2) In cazurile prevazute in alin. 1 lit. a)-e), masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata numai daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 4 ani."
Si pentru 149?
La art.149 este prevazuta procedura in cazul arestarii preventive.
Bună!
" Art. 1491: Arestarea inculpatului in cursul urmaririi penale
(1) Procurorul, din oficiu sau la sesizarea organului de cercetare penala, daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si exista vreunul dintre cazurile prevazute in art. 148, cand considera ca in interesul urmaririi penale este necesara arestarea inculpatului, numai dupa ascultarea acestuia in prezenta aparatorului, intocmeste propunerea motivata de luare a masurii arestarii preventive a inculpatului.
(2) Dosarul, impreuna cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive, intocmita de procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala, se prezinta presedintelui ori judecatorului delegat de acesta de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul de detinere, locul unde s-a constatat savarsirea faptei prevazute de legea penala ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.
(3) Cu ocazia prezentarii dosarului de catre procuror, presedintele instantei sau judecatorul delegat de acesta fixeaza ziua si ora de solutionare a propunerii de arestare preventiva, pana la expirarea mandatului de arestare preventiva a invinuitului devenit inculpat sau, daca acesta este retinut, pana la expirarea celor 24 de ore de retinere. Ziua si ora se comunica atat aparatorului ales sau numit din oficiu cat si procurorului, acesta din urma fiind obligat sa asigure prezenta in fata judecatorului a inculpatului arestat sau retinut.
(4) Propunerea de arestare preventiva se solutioneaza in camera de consiliu de un singur judecator, indiferent de natura infractiunii.
(5) Inculpatul este adus in fata judecatorului si va fi asistat de aparator.
(6) In cazul in care inculpatul se afla in stare de retinere sau de arestare potrivit art. 146 si din cauza starii sanatatii ori din cauza de forta majora sau stare de necesitate nu poate fi adus in fata judecatorului, propunerea de arestare va fi examinata in lipsa inculpatului, in prezenta aparatorului, caruia i se da cuvantul pentru a formula concluzii.
(7) Dispozitiile art. 150 se aplica in mod corespunzator.
(8) Participarea procurorului este obligatorie.
(9) Judecatorul admite sau respinge propunerea de arestare preventiva, prin incheiere motivata.
(10) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1, judecatorul dispune, prin incheiere motivata, arestarea preventiva a inculpatului pe o durata care nu poate depasi 30 de zile.
(11) Arestarea inculpatului nu poate fi dispusa decat pentru zilele care au ramas dupa scaderea din 30 de zile a perioadei in care acesta a fost anterior retinut sau arestat. Arestarea preventiva a inculpatului se dispune inainte de expirarea duratei arestarii invinuitului.
(12) Dispozitiile art. 146 alin. 10 si 111 si ale art. 152 alin. 1 se aplica in mod corespunzator.
(13) Impotriva incheierii se poate face recurs, in termen de 24 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti, si de la comunicare, pentru cei lipsa.
(14) Dispozitiile alineatelor precedente se aplica si in cazul in care procurorul pune in miscare actiunea penala inainte de expirarea duratei mandatului de arestare a invinuitului. Mandatul de arestare a invinuitului inceteaza la data emiterii mandatului de arestare a inculpatului." - SURSA :
http://e-juridic.manager.ro/......-1362.html
Toate cele bune.
Arestarea preventiva nu este o pedeapsa, ci o masura ca suspectul sa nu se sustraga urmarii penale. Se aplica pentru infractiuni grave si cand exista temeiuri rezonabile de a suspecta pe cineva ca a facut astfel de fapte. Pedeapsa o da judecatorul la incheierea procesului iar durata arestarii preventive se poate scadea din pedeapsa de executat.
http://legeaz.net/cpp-cod-procedura-penala/art-149
Apropo afla aici http://drept-md.com/......ra-penala/ diferenta dintre banuit, inculpat si invinuit
Art. 149 ind 1. C.p.p.) poate sa mi spuna cineva ce inseamna si cum pot sa vad citi ani are de exzecutat. si daca persoana a fugit din tara ce se intampla