Da, este persoana juridica, din moment ce este inregistrat ca persoana platitoare de impozit si are dreptul sa emita acte fiscale.
Din punct de vedere legislativ, exista doua tipuri de persoane: persoane FIZICE si persoane JURIDICE.
Persoana fizica este omul, individul, o entitate biologica.
Persoana juridica este o entitate formala de grupare in interes economic, social etc. care are dreptul de a emite documente fiscale (si nu numai). Se numeste persoana, deoarece trebuie sa aiba o identitate proprie.
Exista insa si situatii paradoxale:
De exemplu, eu (Xulescu), persoana fizica, imi deschid o afacere (B Impex SRL) cu asociat si angajat unic care sunt tot eu, persoana fizica.
Daca firma (persoana juridica) nu are suficienti bani incasati sa plateasca salariile si facturile, atunci cineva porneste procedura de faliment impotriva persoanei juridice (firma B Impex SRL) care-i datoreaza contravaloarea facturilor Ordinea de "onorare" ai datornicilor este: 1. salarii si alte drepturi asiilate 2. contributiile aferente salariilor 3. sumele datorate bugetului de stat 4. creantele celorlalti creditori.
In acest caz, unicul angajat (persoana fizica, adica eu Xulescu) imi iau salariul net. Din ce mai ramane primesc bani urmatorii de pe lista. Daca banii se epuizeaza, atunci asta este, firma se lichideaza. Insa eu Xulescu mi-am luat bani sub forma de salar.
Deci, eu Xulescu, persoana fizica, administratorul si angajatul firmei am dreptul sa-mi iau banii cu intaietate de la firma B Impex SRL, persoana juridica, chiar daca eu sunt si proprietarul firmei.
Persoana fizica si persoana juridica sunt diferite din punct de vedere legal.
LanguageMaster întreabă:
LanguageMaster întreabă:
anonim_4396 întreabă:
efspactsy întreabă: