@scelerat - poate ca avem deja nu una, ci mai multe. Numai ca nu ne place sa o facem intre noi, preferam sa le-o tragem celor care se baga intre noi, unul din fata, celalalt din spate.
Poate unii ar trebui sa mai invete cum decurge o discutie normala si civilizata, bazata pe argumente si contraargumente, intre oameni cu opinii absolut diferite, ba chiar adesea diametral opuse.
Aiurea, nu e nicio intelegere intre Basescu si Patriciu. Parerea mea sincera este ca Patriciu nici nu avea acel film, l-a cumparat abia acum. Daca il avea el sau un alt PNL-ist, il folosea la referendum sau cel tarziu in primul tur.
Stiu ca ma va injura lumea, dar imi voi spune parerea despre acel film. Cel mai probabil s-a filmat de catre echipele aliantei DA (probabil angajate de Felix Tataru); dupa cum se vede si in imagini, erau doua camere de luat vederi, de o parte si de alta a personajului principal. Incidentul a avut loc cu siguranta, conform marturiei Robertei Anastase, chiar daca lovitura nu a fost un pumn, ci mai mult o impingere, lucru confirmat si de prima declaratie a copilului. Doar ca cineva a luat casetele pentru a se asigura ca imaginile nu ajung in presa, iar acel cineva putea fi din PNL sau din PDL. Asa cum am mai spus, daca imaginile erau in posesia cuiva din PNL, ar fi utilizat acele imagini la referendum sau cel tarziu in primul tur, pentru a-l avantaja pe Crin Antonescu. Chiar si pentru turul doi, caseta s-a dat intr-un moment nu foarte potrivit, probabil era mult mai utila daca se dadea in ultima zi de campanie (hai penultima), astfel incat sa nu mai existe timp pentru a fi contestata.
Revenind, e posibil ca acea caseta sa fi fost in posesia unui apropiat de-al lui Basescu, insa cum in politica nu exista prieteni, ci doar interese, in momentul in care s-au obtinut primele previziuni concrete pentru turul doi, previziuni nefavorabile lui Basescu, acel apropiat s-a hotarat sa actioneze. Acea caseta parea a fi o lovitura de gratie pentru Basescu si aducea beneficii duble posesorului:
- o suma importanta de bani de la cel care a cumparat filmul (probabil Patriciu)
- preluarea conducerii PDL dupa alegeri, prin trecerea lui Boc in plan secund (dupa modelul PNL-Tariceanu) si eliminarea lui Traian Basescu. Daca nu reuseste schema, probabil plecarea din PDL in PNL, cu sprijinul celui care a cumparat caseta.
Este bineinteles o supozitie, nebazata pe nicio informatie suplimentara, e doar o insiruire de posibilitati care rimeaza cu o teorie a conspiratiei, dar repet, este parerea mea formata incercand sa imi explic logic fiecare fisura din explicatiile aparute pana acum in presa. Pentru ca orice s-ar spune, niciuna din explicatiile pe care le-am auzit sau citit pana acum nu este logica de la inceput pana la sfarsit. Stiu ca o sa imi iau scuipati, pentru ca e mai usor sa arunci cu noroi decat sa aduci niste contraargumente.
@sas - nu, eu nu merg pana acolo incat sa cred ca a fost o astfel de regie. Lupta Basescu-Patriciu este una reala, pe bani multi si nu cred ca cineva isi poate inscena o fapta imorala in prag de alegeri.
Basescu este la putere, nu are nevoie de banii lui Patriciu pentru campanie. Dar concentrandu-ne pe film, acesta dauneaza intr-o oarecare masura ambelor parti, nu vad un motiv real pentru a-l difuza atunci cand vrei sa castigi alegerile. Ori eu plec cu rationamentul de la cateva intrebari:
- cui ii foloseste acest film?
- cine a avut interesul sa il tina ascuns in 2004 si in 2007?
- cine a avut interesul sa il difuzeze intr-un moment in care Basescu era dat in sondaje ca invins?
Cu siguranta lui Basescu nu ii foloseste, de aceea exclud din start varianta jocului la cacialma.
@HepHap - credeam ca te-ai lamurit ca nu simpatizez deloc cu Geoana si nici nu cred ca "Basescu i-a dat un pumn" copilului. Faptul ca cinci ani nu s-a pomenit nimic nu mi se pare un contraargument, putini ochi au vazut efectiv faza, iar cel mai probabil incidentul a fost discutat doua-trei zile si a fost uitat. Despre casete probabil se stia ca au fost "confiscate", ceea ce ar explica de ce nu a aparut si filmarea din facuta cu camera de vizavi, care apare in cadru, in plus o acuzatie fara o proba nu ar lua-o nimeni in serios. De altfel nici acum nu iau in serios declaratiile lui Melescanu sau ale Laviniei Sandru, desi imi confirma in mare parte impresia. Uitarea incidentului o pun si pe seama declaratiilor martorilor oculari (in principal Roberta Anastase) si a copilului, mai concret pe faptul ca nimeni nu a vorbit despre un pumn, ci despre un incident cu un copil, o bruscare, o impingere. Chiar si pe inregistrarea difuzata se vede zambetul copilului, ceea ce arata ca nu a fost lovit, deplasarea spre inapoi fiind probabil doar un gest reflex (nu exclud accelerarea imaginii pentru a da senzatia unei lovituri mai puternice). Asadar dupa mine a fost un incident neplacut, fara o conotatia grava pe care o parte a presei a incercat sa o imprime si fara a fi un trucaj grosolan cum sustine cealalta parte. Cel care a vazut efectiv inregistrarea a intuit insa posibilitatea de a o folosi la nevoie, ori ca arma de atac, ori de aparare, ori chiar de santaj.
Daca citesti supozitia mea, care repet, poate fi o fabulatie, nu ma bazez deloc pe ce a zis Patriciu, ci doar pe faptul ca a zis. Declaratia lui de inainte cu o zi privitoare la aceasta inregistrare nu exclude varianta ca abia atunci sa fi intrat in posesia ei.
Nu exclud nici eu varianta ca supozitia mea sa fie doar "bullshit", de aceea nici nu am formulat-o expres pana acum si am si mentionat ca astept injuraturile. Iiti marturisesc sincer ca abia astept mesajul tau pe privat, cu speranta ca stii ceva mult mai concret si sunt foarte curios sa vad macar daca o parte a teoriei se adevereste.
@sas - daca se dorea asta, veneau chiar cu o facatura, nu cu un film discutabil. Iar daca era o facatura, Basescu solicita ca Institutul de Expertiza sa ateste acest lucru, pentru a nu lasa loc de interpretare. Ceea ce a solicitat el a fost sa se mentioneze daca filmuletul de pe net a fost editat si daca este o copie realizata cu acuratete dupa un film original. Era evident ca filmul a fost editat si ca nu corespunde cu originalul nici macar in privinta rezolutiei, deci concluzia lui nu spune nimic. Sunt curios daca va prezenta presei avizul integral, sau macar capitolul 5 la care se facea referire in concluzii.
Inca o data opinia mea cu privire la ce a aparut intr-o anumita parte a presei: cuvintele "expertiza" si "trucaj" sunt folosite cu intentia evidenta de a manipula. Este vorba despre un aviz, nu despre o expertiza, care atesta doar faptul ca exista diferente intre inregistrarea originala si copia analizata, fara a se face vreo referire la trucarea realitatii.
Multumesc sas pentru bere, sper sa nu apuce sa mi-o bea Basescu...
Uite ca prima parte a rationamentului meu s-a confirmat deja, chiar daca scuzele celor care m-au scuipat pe tema asta nu au aparut inca. Cred ca de corectitudinea afirmatiei de mai jos nu se mai indoieste nimeni:
"Incidentul a avut loc cu siguranta, conform marturiei Robertei Anastase, chiar daca lovitura nu a fost un pumn, ci mai mult o impingere, lucru confirmat si de prima declaratie a copilului."
@ regis
"Parerea mea sincera este ca Patriciu nici nu avea acel film, l-a cumparat abia acum. Daca il avea el sau un alt PNL-ist, il folosea la referendum sau cel tarziu in primul tur". And so on, and so on...
Daca Geoana dadea cu pumnul, si venea unul cu "parerea" asta, ii spuneai ca fabuleaza. Patriciu declara la Realitatea dupa 5 ani de zile ca l-a vazut pe Basescu lovind un copil, filmul apare a doua zi, exact cand e Basescu in direct la Realitatea, Patriciu declara ca el nu a avut filmul, cineva s-a sesizat si l-a scos din sertar si l-a trimis la Gardianul (dupa 5 ani de zile), dar totusi tu zici ca Patriciu a cumparat filmul, si nimeni nu a suflat o vorba, 5 ani de zile, desi scena era plina de viitorii adversari politici ai lui Basescu. Sau ceva de genul, m-am pierdut undeva la mijloc intre parerile tale si ale lui Patriciu.
Hai sa iti raspund simplu, totusi. Supozitia ta e BULLSHIT. Dar, din motive profesionale, nu iti voi putea spune acum de ce. Iti voi scrie in privat saptamana viitoare.
Regis, ipoteza ta este destul de convingatoare. Chestia este ca a fost regizat sa para un sabotaj din partea lui Patriciu, iar regizor chiar Basescu.
Este vorba de bani multi.
Iar de obicei cand se face o asa invoiala, se baga in afacere banii nostri, adica 120 de mil de euro, care am inteles ca atat a costat campania lui Basescu, 50% au plecat la Patriciu, sa intre in joc, caci este o persoana publica in ultimul timp, s-a lasat de afaceri, si s-a apucat de job-ul vedeta, iar cu restul de 50% si-a cumparat galeti si brichete.
Impactul care l-a avut mascarada, a fost unul destul de mare.
Manipuland masa, de fapt bagand-o in ceata.
Ca la sfarsit, Basescu, sa fie in postura de om bun, si sa zicem : uita cum incearca sa il doboare.
Din contra...
Basescu avea nevoie de o scanteie intre oameni.
Stia ca geoana ii va face concurenta, si destul de buna.
Filmul il ajuta pe Basescu. De fapt este o actiune de a lui de a se ridica pe el insusi.
Cauta o scanteie, si a gasit-o filmul.
Daca te uiti in presa, s-a ajuns la decizia ca ii un fake, deci ea de cand a fost difuzata, a plecat ca si fake. dar lumea necajita nu aveau cum sa isi dea seama, si ce au zis?
Uita la nesimtitul de basescu.
S-a lasat tensiunea filmului, dupa care Bang, apare nevinovat.
Si ca filmul este o facatura. Trebuia sa gaseasca pe cineva, si pe cine, daca nu pe Patriciu, se potriveste perfect in ansamblu.
Iar banii au plecat de la Basescu din banii de campanie, adica a contribuabililor, la Patriciu.
De fapt filmuletul a fost facut de extraterestri.intamplator.si am auzit ca s-a prabusit in desertul sahara in canada, in jurul zonei 47.si unul din ei il tinea strans in mana sa gheara. nicu gheara fiind prin zona ca activa in legiunea autohtona atunci, a dat peste aratare, si a luat filmuletul sa vada ce-i cu el. da maicasa, cand a venit gheara in romania, ia desfacut bagajele si a plecat pana la bucatarie, iar cumnata ei vara cu matusa lui cumatra lui basescu; hat filmuletul si direct la nepotul lui patriciu ca era amanta unui prieten de-al lui.si uiteasa a ajuns dupa indelungi peripetii si aventuri extraterestru, pe masa de operatie a unui chirurg, in vederea aflarii de unde venim noi.santem creati? sau santem creatii?