Va trebui sa plateasca oglinda, fapta nu este contraventie si nici infractiune, bineinteles daca nu a fost intentionata.
Si daca se intampla noaptea si respectivul pleaca? Ce pot face in asemenea caz?
N-ai ce face, daca nu-l stii n-ai cum sa obtii despagubire.
Dar sa zicem daca ar face intentionat si l as vedea sau l ar vedea cineva pot face plangere? Se considera contraventie daca e intentionat?
In acest caz ar putea fi infractiunea de distrugere, conform Codului penal, citez:
"ART. 253. Distrugerea
(1)Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."
Depinde. Daca pietonul era pe trecerea de pietoni, oglinda n-are ce cauta pe acolo. Daca pietonul era in afara trecerii de pietoni trebuie s-o plateasca. Trebuie, insa si dovedita lovirea de catre acel pieton.
Poatesa ia amenda, dar cel mai frumosar fi calea amiabila.da contravaloarea sau cumpara o alta oglinda
Practic NIMIC! Desi depinde in ce tara te afli! In Romania, garantat ti se va face dreptate dupa ce-ti creste barba alba, daca esti barbat. Daca esti fata e si mai frumos.Ma mir de tine!
Şi dacă e prevăzător şi închide oglinda?
Probabil ca amenda contraventionala pentru pieton, daca se dovedeste ca el este cel vinovat.
Nu ai cum să o spargi prin simpla atingere. Dacă depui plîngere la Poliţie, ei v-or stabili încadrarea.În general, primul pas este, cum e şi normal, printr-o rezolvare amiabilă.
Daca cineva trece in fuga sa zicem pe langa ea pe strada nu o poate sparge? Sau mi-e frica degeaba?
Nu o poate sparge, eventual rupe.Îţi este frică de cineva sau ceva? spune mai multe, să analizăm în cunoştinţă de cauză, nu pe nv.
Mi era frica sa nu imi sparga(sau ma rog, rupa) vreun neatent oglinda si voiam sa ma informez asupra masurilor ce se pot lua.
Dacă ai remarcat, pe stradă sînt parcate zeci-sute de maşini şi sînt intacte, care-i probabilitatea ca tocmai a ta să fie vătămată? Dacă parchezi pe trotuar şi îţi e frică de incident, închide oglinzile. Puct.
De ce sa iti fie frica, daca poti inchide oglinzile (90% din masini au optiunea asta).
Cam greu sa o spargă din greseala, dar nimic nu e exclus. Măsurile sunt 2: Reclamație la poliție. Sau: Iti face dreptate singur știind cine ți'a spart'o, ajungând la o înțelegere amiabila fara poliție.
Si ce sanctiune primeste respectivul daca cineva ii face reclamatie?
Capitolul IV
INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII
Art. 217
Distrugerea
Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia sau împiedicarea luării măsurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.
În cazul în care bunul are deosebită valoare artistică, ştiinţifică, istorică, arhivistică sau o altă asemenea valoare, pedeapsa este închisoarea de la unu la 10 ani.
Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unei conducte petroliere sau de gaze, a unui cablu de înaltă tensiune, a echipamentelor şi instalaţiilor de telecomunicaţii sau pentru difuzarea programelor de radio şi televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apă şi a conductelor magistrale de alimentare cu apă, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 10 ani.
Dacă distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare se săvârşeşte prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă rezultă pericol public, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.
Dispoziţiile prevăzute în alin. 2, 3 şi 4 se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.
Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. 1 se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală
Art. 217
Distrugerea
Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia sau împiedicarea luării măsurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.
nicolbutnaru întreabă:
BabyBoo întreabă: