| Robert1701 a întrebat:

Pot depune plângere pentru calomnie?

Răspuns Câştigător
| hacktek a răspuns:

Din câte ştiu, calomnia a fost dezincriminată în actualul Cod Penal.
Răspunsul la întrebarea ta este:
...Nu, nu poţi depune plângere pentru calomnie,
şi explic de ce:
Dispoziţiile Codului penal care incriminau faptele de insultă şi calomnie, au fost abrogate prin art.I pct.56 din Legea nr.278/2006.

Vechea reglementare a codului penal din 1969:

Conform art. 205 C. pen., insulta constituia,, atingerea adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură".
Conform art. 206 C. pen., calomnia constituia,, afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public".

Totuşi, pe 18 ianuarie 2007, Curtea Constituţională a decis că dispoziţiile art.I pct.56 din Legea nr.278/2006 referitoare la abrogarea articolelor 205, 206 si 207 din Codul penal sunt neconstituţionale.

În urma publicării acestei decizii a Curţii Constituţionale, în jurisprudenţă, această situaţie a fost interpretată diferit de către organele judiciare. Unele parchete şi instanţe au concluzionat că infracţiunile de insultă şi calomnie sunt în continuare incriminate, iar alte parchete şi instanţe au apreciat că aceste infracțiuni nu sunt incriminate.

Astfel, au fost date soluţii întemeiate pe articolul 10, litera b din Codul de procedură penală respectiv: fapta nu este prevăzută de legea penală, dar şi soluţii de condamnare.

Pe data de 25 august 2010, Procurorul General al României, a promovat un recurs în interesul legii, în vederea lămuririi și stabilirii consecinţelor deciziei Curţii Constituţionale nr. 62 din 18 ianuarie 2007 privind neconstituționalitatea articolelor 205, 206 si 207 din Codul penal.

Pe data de 18 octombrie 2010, Secţiile Unite de la instanţa supremă au dezbătut recursul în interesul legii și au hotărât că infracţiunile de insultă şi calomnie nu trebuiesc reincriminate. Prin această decizie s-a pus capăt caracterul neunitar al jurisprudenţei și s-a deschis calea către o aplicarea unitară a legii în această materie.

| anonim_4396 a răspuns (pentru hacktek):

Da, pentru că am "intrat" în Europa si a trebuit să ne conformăm. Trist!

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

In Olanda calomnia este infractiune. Dar in general nu este urmarita penal, Politia nu face nimic cu astfel de plangeri.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti depune dar nu va fi primita si nici luata in considerare, infractiunea de calomnie nu mai exista in actualul Cod penal, intrat in vigoare in 2014, de altfel a fost abrogata inca din 2006 prin L.278/2006.
In schimb poti sa-l dai in judecata pe cel care te-a calomniat, pe cale civila, la judecatorie, in baza raspunderii delictuale.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Poți dacă ai dovezi.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

*"Art. 507. -
Acela care în public prin orice mijloace afirmă cu privire la o persoană sau impută acesteia fapte determinate privitoare la viața sau activitatea ei publică sau profesională, care, dacă ar fi adevărate, ar expune acea persoană la urmărire penală sau disciplinară, ori disprețului public, comite delictul de calomnie în contra vieții publice sau profesionale și se pedepsește cu închisoare corecțională dela 3 luni la un an și amendă dela 4.000 la 10.000 lei.

Art. 509. -
Pedeapsa calomniei în cazul art. 507, este închisoarea corecțională dela 6 luni la un an și amenda dela 4.000 la 10.000 lei, dacă delictul este comis:

1. În contra unui corp constituit în Stat sau contra unei administrații publice, ori în contra unei administrații sau întreprinderi, în care sunt angajate interese publice, în contra unui membru al acestora, sau în contra unui funcționar public;

2. Prin presă, prin orice mijloace de difuzare, ori în adunări publice;

În cazul art. 508, dacă faptele sunt săvârșite în condițiunile prevăzute în alin. 2, pedeapsa este închisoarea corecțională dela unu la 2 ani și amenda dela 4.000 la 20.000 lei.

Art. 510. -
În cazul când se afirmă, se răspândesc sau se impută fapte adevărate sau mincinoase, pentru art. 514, 515 și 516 nu admit proba verității se comite delictul de defăimare și se pedepsește cu închisoare corecțională dela 2 la 6 luni și amendă dela 4.000 la 6.000 lei."


* asta era inainte. Acum insa - conform Noului Cod Penal (2014) insulta, cat si calomnia, nu mai este considerata infracțiune.

| anonim_4396 a răspuns (pentru DoarBogdan):

Asta e codul penal al lui carol al 2-lea...

| DoarBogdan a răspuns (pentru anonim_4396):

Ah, da. Dreptate ai. Vina mea big grin

| Holiday a răspuns:

Poti. Doar ca asta nu inseamna ca vei avea si castig de cauza.
Ia, cum te-a/u calomniat respectivul/ii?

| cristimihailov a răspuns:

Tu poti.
Dar la fel poti sa depui si pentru faptul ca ai auzit de la bunicul tau ca ai mostenit toata dobrogea. Si dai in judecata statul roman, ca sa iti dea dobrogea inapoi