Trebuie sa intelegi ca, divortul la notar se face de comun acord, este simplu, costa putin si se rezolva imediat.
Daca sotul nu vrea sa divorteze, poti sa-l actionezi in instanta, ajungand la Tribunal si acolo va judecati zi de vara pana-n sara!
Ideea este ca un asemenea proces este de lunga durata si costa o gramada de bani.
De preferat este sa-l faci pe sot sa inteleaga ca este spre binele amandorura sa nu cheltuiti o gramada de bani si nici sa dureze cativa ani divortul, ci sa fie facut ieftin si rapid, la un notar.
Daca nu vrea sa divorteze, inca exista o sansa pentru impacare. De ce vrei sa divortezi? (in general). Si de ce te-ai casatorit cu el? (tot in general intreb).
Actul notarial de divort se incheie doar prin acord comun. Dar e complicat mai ales atunci cand aveti bunuri de impartit, de aceea se ajunge in instanta de cele mai multe ori.
La notarul public si la starea civila se poate divorta numai prin comun acord. Daca un sot nu este de acord se poate divorta doar prin instantele de udecata, incepand cu judecatoria.
Sigur că da. România este într-un proces de continuă schimbare iar instituțiile juridice românești au preluat din legislația europeană soluții pentru situații ca cea prezentată de dumneavoastră. Modalitatea prin care puteți divorța la notariat în condițiile în care soțul nu este de acord cu divorțul este aceasta:http://academiademediere.ro/divort-la-notar-fara-sa-avem-un-acord/
În occident oamenii nu se grăbesc așa de tare la notariat sau judecătorii atunci când vor să divorțeze. Ei utilizează mai degrabă o soluție " Fairly Legal " ( ca să fac și trimitere la serialul care a fost difuzat și la noi) și totodată win-win. Chestia asta există și la noi dar nu este foarte mediatizată: http://academiademediere.ro/......-judecata/