| AanoniM17 a întrebat:

Pot pleca in Italia cu o procura si ca adult soferul?

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti pleca cu o declaratie autentica a ambilor parinti (nu procura), soferul fiind insotitorul major. Numai bine!

| AanoniM17 explică (pentru Ioandelasal):

Si la intoarcere daca nu vin cu acelasi sofer cum fac?

| Ioandelasal a răspuns (pentru AanoniM17):

In declaratie se poate specifica la intoarcere alt insotitor major, dar nu este nici o problema daca nu este trecut in declaratie cel cu care te intorci, nimeni nu poate opri intrarea unui cetatean roman in Romania si nici nu te intreaba la inapoiere de declaratie, aceasta este pentru iesirea din tara.

| AanoniM17 explică (pentru Ioandelasal):

Si procura asta cat e valabila? trebuie sa o fac cu ambii parinti?

| Ioandelasal a răspuns (pentru AanoniM17):

Ti-am spus ca nu este procura ci declaratie si ca trebuie sa o dea ambii parinti, daca sunt impreuna. Pot sa o de impreuna sau fiecare separat. Nu tu faci declaratia ci numai parintii. De regula se fac pentru un an. Pentru a te lamuri cu aspectele legale iti citez prevederile relevante din L.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate:
"ART.30.(1)Organele poliţiei de frontierã permit ieşirea din România a cetãţenilor români minori numai dacã sunt însoţiţi de o persoanã fizicã majorã, în urmãtoarele cazuri:
d)minorului care este titular al unui document de cãlãtorie individual sau, dupã caz, al unei cãrţi de identitate şi cãlãtoreşte însoţit de o altã persoanã fizicã majorã i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreunã cu aceasta numai dacã persoana însoţitoare prezintã o declaraţie a ambilor pãrinţi sau, dupã caz, a pãrintelui cãruia minorul i-a fost încredinţat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã, a pãrintelui supravieţuitor ori a reprezentantului sãu legal, care sã cuprindã acordul acestora cu privire la efectuarea cãlãtoriei respective de cãtre minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmeazã sã se desfãşoare cãlãtoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.
(2)În situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesara
declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau, dupa caz, declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
(5)Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
(6)Organele politiei de frontiera vor permite iesirea din Romania a minorilor insotiti numai daca se constata ca se respecta informatiile prevazute la alin.(1) lit.b) si c) si la alin.(4), referitoare la insotitor, perioada deplasarii si ruta care trebuie urmata, iar in situatiile prevazute la alin.(3), daca se constata ca ruta aleasa pentru deplasare si momentul prezentarii la iesirea din tara se justifica in raport cu destinatia, respectiv cu perioada deplasarii.
(7)Declaratiile prevazute la alin.(1) lit. b)-d) trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului."

| LucianCV a răspuns:

Desigur!

| AanoniM17 explică (pentru LucianCV):

Si imi poti spune procura o fac la notar dar de restul nu mai stiu...imi mai spui ce mai trebuie sa fac

| teiubesteuna a răspuns:

Din cate stiu eu da dar iti trebuie o procura in care parinti tai sunt de acord