Este vorba de Codul civil, citez:
"ART. 71. Dreptul la viaţa privată
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private.
(2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie, nici în domiciliul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
(3) Este, de asemenea, interzisă utilizarea, în orice mod, a corespondenţei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum şi a informaţiilor din viaţa privată a unei persoane, fără acordul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
ART. 72. Dreptul la demnitate
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
ART. 73. Dreptul la propria imagine
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.
ART.74.Atingeri aduse vieţii private
Sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;
d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;
ART. 1.349.Răspunderea delictuală
(1)Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
(2)Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral."
Se poate dar persoana respectiva te poate da in judecata, pe cale civila, in baza raspunderii delictuale pentru afectarea dreptului la propria imagine sa a vietii private si sa ceara si o suma drept daune morale.
Ce articol din lege spune asta?
Este vorba de Codul civil, citez:
"ART. 71. Dreptul la viaţa privată
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private.
(2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie, nici în domiciliul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
(3) Este, de asemenea, interzisă utilizarea, în orice mod, a corespondenţei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum şi a informaţiilor din viaţa privată a unei persoane, fără acordul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
ART. 72. Dreptul la demnitate
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
ART. 73. Dreptul la propria imagine
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.
ART.74.Atingeri aduse vieţii private
Sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;
d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;
ART. 1.349.Răspunderea delictuală
(1)Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
(2)Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral."
Nu, asa ceva nu se poate nici public si nici privat, fara constimtamantul celui filmat, fiindca poti fi dat in judecata.
? total eronat., mai studiaza sau citeste decrete legi etc. poti filma peste tot draga mea., daca imi zici o lege te cred.
Citeste mai sus unde juristul Iondelasal a dat raspunsul legal! Jassmina nu-ti va raspunde si te va bloca. Asa a facut si cu mine cand am corectat-o.
Bineinteles ca poti filma peste tot, dar NU poti pune filmari cu oameni, fara sa ai consimtamantul lor, maia les daca sunt nud, in pozitii inime sau in ipostaje care sa-i compromita, injoseasca sau discrediteze. Asta am spus!
Teoretic, poți. Acum depinde și ce cuprinde acel clip. Dacă aduce atingere persoanei, poate fi privit ca infracțiune și suporți consecințele.
Nu ii adevarat astia nu cum legile. cat timp ii spatiu public poti sa le pui fetele la cine vrei gandeste te ca filmezi pe strada masini ce faci blurezi fata la toti lol., linistit poti pune. poti filma in orice market primarie politie (fara zona administrativa) totul este loc public cu activitate publica aia ca zic ei ca ii interzis ii ca asa vor ei nu ca este lege sa nu filmezi., linistit posteaza politisti orice n are nimeni ce ti face
Da. Uite, eu am pus acest filmulet premiat cu multe Oscaruri. Si am facut multe viewuri. Bafta :D
https://www.youtube.com/watch?v=jAGSAokqbWo