| caramida25 a întrebat:

Pot sa cer daune morale daca imi iau un pumn? Am 13 ani si nu ma pricep

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti sa ceri, facand plangere penala pentru lovire si alte violente si constituindu-te parte civila sau intr-un proces civil. Bineinteles ca trebuie sa ai dovezi ca ai fost lovit. Si in ambele cazuri (plangere penala sau proces civil) trebuie sa semneze si un parinte, avand in vedere ca esti minor.
Si in ambele cazuri nu este sigur ca o sa primesti daune morale.

| caramida25 explică (pentru Ioandelasal):

Dovezi precum urme de la lovitura / martori? Si daca o sa fie mai multi prieteni de ai persoanei care ma agreseaza, care spun ca e nevinovat?

| Ioandelasal a răspuns (pentru caramida25):

Da, asemenea dovezi si orice altele, in primul rand o constatare medico-legala.

| Simpatic a răspuns:

Tu de fapt ce vrei sa faci sa provoci pe un bataus sa te bata ca sa ii ceri apoi bani ca sa iti iei telefon sau ce anume?
Se poate obtine in instanta ceea ce vrei tu dar dureaza ani de zile, si nu asa ca mi-a dat un pumn, pumnul ala trebuie sa iti creeze daune la propriu, sa stai internat, sa iti fi spart dinti etc chestii nasoale.
Ce gandire de perversi aveti la vasrta asta, eu m-am batut de cateva ori in viata mea dar niciodata nu am fost un las nici cand am pierdut, nu am reclamat la politie sau rahaturi de astea am fost barbat si cand am dat si cand am primit, ori voi astia sunteti fetite. Pe vremea mea lumea o dadea la pace, adica ne bateam parte in parte si apoi ne vedeam de drum, exact ca intr-un meci de box, nu ne plangeam la autoritati sau sa cerem bani ca fetitele.
Pe de alta parte daca cineva te agreseaza fara motiv, te loveste in repetate randuri nejustificat, te rupe cu bataia, da atunci apelezi la autoritati!

| caramida25 explică (pentru Simpatic):

Chiar nu happy. Eu nu sunt genul cu bătaia, sunt destul de timid și nu mă bag in seama cu multă lume dar se ia un băiat din clasa de lângă de mine și eram curios, in caz ca chiar se va întâmpla sa mi-o iau

| Simpatic a răspuns (pentru caramida25):

Pai in acest caz apuca-te pe viitor de un sport de contact si fii diciplinat, nu sa te bati cu lumea, dar care sare la tine ii dai de nu se vede.
Sper sa nu se mai ia de tine, dar da poti sa ii creezi probleme daca te loveste, si va avea probleme mari, dar si el batausul trebuie sa te loveasca serios, daca doar iti da bullying nu prea ai ce sa faci, adica in sensul de te distruge psihic mai mult.

| Violleta2022 a răspuns:

Iti trebuie certifica medico legal de la un medic legist, ca ai fost lovit si evident sa ai dovezi (filmari sau martori vizuali), care sa confirme ca acea persoana te-a lovit.
Plangerea la Politie o fac parintii tai, nu tu, ca tu esti minor si esti sub tutela parinteasca pana la 18 ani.