| Andrei200202 a întrebat:

Pot să fac plângere penala pentru persoane care au încercat o înșelătorie? Am pus anunt le olx si mi-au dat 3 persoane mesaj pe whatsapp ca ei trimit curier doar ca sa accept si sa imi bag datele de pe card si cand am făcut asta nu a mers si le-am spus problema pe care o intampin si mi-au spus ca trebuie sa am minim 500 de lei in cont. Bine doar o persoana pentru ca celelalte doua cand au auzit ca n-am bani au lasat-o moarta.
M-am informat mai bine pe google si am citit ca e un mod de phishing.
Deci pot face plangere?

Răspuns Câştigător
| Furnicuta000 a răspuns:

Sunt mii de persoane care si-au luat teapa asta, e foarte veche. Plangere poti face dar e o retea care activeaza din multe tari si politia nu poate face nimic, au incercat. De asta sunt mesaje de avertizare si pe olx si pe pagina politiei, peste tot

20 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti face plangere dar este fara rost si nu o sa fie luata in seama, avand in vedere ca tentativa la infractiunea de inselaciune nu este pedepsita de Codul penal.

| Andrei200202 explică (pentru Ioandelasal):

Dacă am introdus datele cardului am facut o greseala? Sa inchid contul?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Andrei200202):

Depinde ce date ai introdus, banuiesc ca nu si PIN-ul. Totusi ar fi bine sa inchizi contul de pe OLX.

Codul, pinul datele expirarii etc

Fara pin, voiam sa zic codul de pe spate

| Ioandelasal a răspuns (pentru Andrei200202):

Deci ai dat aproape toate datele si daca mai are si numele tau ar putea sa faca plati online. Ar fi bine sa contactezi banca si sa blocheze contul si dupa aceea sa-ti inlocuiasca acest card.

| troleibuz a răspuns (pentru Ioandelasal):

Art. 248: Sancţionarea tentativei

Tentativa la infracţiunile prevăzute în art. 239 alin. (1), art. 241 şi art. 244-247 se pedepseşte.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Un cetatean a incercat sa ma pacaleasca prin SMS. Am avut si SMS-ul si numarul contului bancar. Asta in 2013. Politia n-a facut nimic nici astazi.

| Simpatic a răspuns:

Nu e un mod de phishing e un mod de scam adica inselatorie, phisingul e altceva.
Cu siguranta poti face plangere dar este foarte posibil ca acea/acele persoane sa fie dintr-o tara de nici nu ai auzit de ea, si ei sa foloseasca google translate pentru a pacali victimile.
La fel de bine pot fi si din Romania.
Olx are un intreg articol in care explica nu trimiteti datele pe whatsapp, nu dati datele cardului etc, ce este asa greu oare? Ei chiar incurajeaza plata ramburs, e cea mai sigura plata si pentru cumparator si pentru vanzator.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Poti face plangere.
Da teapa asta pare ca apare atat de des incat nu cred ca isi mai bate capul cineva cu ei.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Poți, dar dacă fapta nu a fost comisă, poliția nu are o bază să acționeze.

| Mosotti a răspuns:

Ai pus anunt ca vinzi sau ca, cumperi?

| siriusblack98 a răspuns:

Da, poți face dar o să fie un alt caz pe care poliția din România nu dă 2 bani. Nu știam că încă mai există oameni atât de fra. creduli încât să pice așa ușor la o tactică veche de 20 de ani.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

El trebuie sa fie atent la datele lui, dar politia trebuie instintata despre acele 3 persoane, deci poate sa le faca o plangere dar nu ca l-au pacalit ci pur si simplu ca fac ei asta, sa-i verifice/caute.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Și eu am pățit "scamatoria" asta. Te pomenești ca a mutat conversația pe Whatsapp și întreabă "mai e valabil anunțul?". Tu zici ca da și apoi începe jocul. Instant Block, nu merita sa te legi la cap fără sa te doară. S-a zis și la știri despre asta.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Bine, ei încearcă fure bani din cont. Ma refer ca am pățit să fiu contactat asemănător și nu am băgat în seama. Ți-ai introdus datele? Waw... Dacă ai bani în cont, cât de putini, scoate-i. Deschide alt cont. Data viitoare nu mai introduce datele atât de ușor.

| Andrei200202 explică:

Eu pur si simplu am vrut sa vina curierul si sa imi ridic banii, ai vreo problema?

| TheStrategist a răspuns:

Cred că da

Răspuns utilizator avertizat
| cosmogirl a răspuns:

Poti, dar cine te ia in seama?