Pe vremea când eram eu minor, cu mult înainte de noul Cod Civil și cu mult înainte să existe Western Union-uri la fiecare colț de stradă și care să facă și tranzacții interne, se putea.
Am trimis și primit bani de nenumărate ori după vârsta de 14 ani folosind serviciile Poștei Române (că n-aveam alternativă).
La ce foame e la Poșta Română acum, pur și simplu n-o să le pese căci din comisioanele alea pe care ți le iau ție ca să trimiți bani ei mai supraviețuiesc o zi.
Pe scurt: DA, poți, fără niciun fel de problemă. Garantat.
Se putea în vremuri mai restrictive, fără-ndoială se poate și acum.
P.S.: Presupunând că vrei să trimiți sume foarte mari - de tipul 5000 de euro sau mai mult - îți recomand să folosești Western Union care pentru sume mari are comisioane mai mici decât Poșta Română și de peste un an efectuează și tranzacții interne.
Si ce suma nu este mare?
Legea nu spune o limita maxima, cred ca 100-200 lei ar fi o valoare mica.
Si atunci cine stie exact? cei de la posta? cine stabileste limita superioara a unei sume ce poate primi sau trimite o persoana de 16 ani?
In cazul postei ar fi stabilita de persoana de la primire mandate, daca nu a fost stabilita printr-o reglementare interna a Postei Romane.
De altfel totul este relativ, pentru un minor dintr-o familie bogata o suma de 1.000 lei ar fi mica iar pentru unul dintr-o familie saraca 100 lei ar fi o suma mare.
Persoana de la primire mandate dupa care lege se ghideaza?
Daca s-a facut o lege in privinta asta de ce nu s-a stabilit suma care poate primi sau trimite persoana de 16 ani? In cazul cand nu s-a precizat in lege.
Tocmai ti-am explicat in raspunsul anterior ca este relativa o anumita limita, in functie de averea celui in cauza, de aceea cred ca nu s-a stabilit una.
Nu s-a facut legea numai pentru asta, este vorba de Codul civil. Ai citit articolul citat de mine?
Am citit, ce inseamna concret "mica valoare "?
Adica cum? cand trimite sau cand primeste o suma se estimeaza averea persoanei in cauza, ori a parintilor?
Hai sa terminan, esti ca si copiii mici. Ti-am spus ce cred eu ce inseamna mica valoare, altceva nu-ti pot spune. Ma crezi, este bine, nu ma crezi iar este bine.
Bună.
Până la majorat nu poți face activități financiare, excepție face numai cele legate de școală (procurarea de rechizite școlare)!
Pa, pa.
Buna,
Asa era inainte de intrarea in vigoare a noului Cod civil. Acum este asa cum am spus eu (vezi alin.3), citez:
"ART. 41.Capacitatea de exerciţiu restrânsã
(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsã.
(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsã se încheie de cãtre acesta, cu încuviinţarea pãrinţilor sau, dupã caz, a tutorelui, iar în cazurile prevãzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelã. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi datã, cel mai târziu, în momentul încheierii actului.
(3) Cu toate acestea, minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsã poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciazã, precum şi acte de dispoziţie de micã valoare, cu caracter curent şi care se executã la data încheierii lor."
Bună.
Știu aceste lucruri, dar tot capacitatea restrânsă este și cei de la Poștă îl vor refuza!
Crăciun fericit!
Pa, pa.
Oricine cu buletin poate. Buletinul se primeste la 14, tu ai 16 deci da poti. Crede-ma pe cuvant ca fac tranzactii de genul de vreo 3 ani si abia anul acesta am implinit 18 ani dar nu a fost nicio problema.
CHAMAH7_6371 întreabă:
Laysha întreabă:
andreispeed77 întreabă:
fundata32332 întreabă:
fundata32332 întreabă: