| troleibuz a întrebat:

Poti vinde o masina daca nu ii esti proprietar? Si sa se afle ulterior ca ai vandut-o tu si nu el? Daca proprietarul adevarat si-ar vrea masina inapoi, ar putea s-o ia?

30 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Doar daca ai procura in acest sens.
Asta teoretic/legal. Practic, am cumparat masini la care proprietarul nu era acasa, si am facut actele cu alti membri ai familiei, care au semnat in numele proprietarului.
Daca sa zicem ca se intorcea batranu' acasa si voia masina inapoi, o reclama ca fiind furata, cei din casa erau complice, iar eu... Suspect nevinovat, nu stiu. Eu care am cumparat-o in numele parintilor, cu o copie dupa buletin laughing

| johnnny123 a răspuns:

Singura modalitate legală de a vinde o mașină care nu-ți aparține este ca proprietarul să te împuternicească prin intermediul unui act notarial să te ocupi de vânzarea mașinii în numele lui.

Dacă iei mașina cuiva fără permisiune și o vinzi, se cheamă furt și înstrăinare de bunuri furate, iar vânzarea este în mod evident nulă din punct de vedere legal.

În plus, cel care o cumpără te poate da și el în judecată pentru înșelătorie (presupunând că este un cumpărător de bună credință și nu un alt hoț).

| nevermatch a răspuns (pentru johnnny123):

Dacă ne-am lua după tine nu ar mai vinde nimeni mașini decât la notar eventual...laughing act notarial pentru a vinde o mașină? lool

evident că vânzarea este valabilă chiar dacă vânzătorul nu este proprietar.

Art. 937
(1) Persoana care, cu bună-credinţă, încheie cu un neproprietar un act translativ de proprietate cu titlu oneros având ca obiect un bun mobil devine proprietarul acelui bun din momentul luării sale în posesie efectivă.

| johnnny123 a răspuns (pentru nevermatch):

Nu cred că ai înțeles ce am spus acolo...
Tu chiar crezi că poți vinde o mașină care nu-ți aparține fără acordul legal al proprietarului?

| nevermatch a răspuns (pentru johnnny123):

Sub semnatura privata. cine vinde masini la notar?laughing)) nu prea esti trecut prin viata

| nevermatch a răspuns (pentru johnnny123):

Din perspectiva cumparatorului nu e nicio problema atata timp cat e de buna-credinta, actul e valabil, tu i-ai spus ca e nul lol

si ai mai dat-o si cu imputerniciri notariale laughing)

| johnnny123 a răspuns (pentru nevermatch):

Esența întrebării era dacă cineva poate vinde o mașina care nu-i aparține, fără știrea și acordul proprietarului de drept. Iar răspunsul este "legal, nu".

Procesul legal de vânzare-cumpărare necesită actele și acordul proprietarului de drept, tocmai pentru a se evita astfel de situații.

Nu am spus că vânzarea mașinii trebuie făcută neapărat la notar, am spus că atunci când cineva se ocupă de vânzarea unei mașini care nu-i aparține, trebuie să fie împuternicit de către proprietar să facă asta.

Dacă prin "nu prea ești trecut prin viață" vrei să spui că nu am cumpărat mașini pe nașpa de la diferiți dubioși care vând mașini care nu le aparțin, atunci ai dreptate, nu sunt trecut prin viață.

| nevermatch a răspuns (pentru johnnny123):

Pai daca esenta intrebarii e una inseamna ca poti sa dai tu raspunsuri gresite? de unde pana unde e nula vanzarea? daca face asta poate raspunde pentru abuz de incredere, dar vanzarea ramane perfect valabila)))

| johnnny123 a răspuns (pentru nevermatch):

Vânzarea/cumpărarea unui autovehicul se face prin intermediul unui act de vânzare-cumpărare. Acest act de vânzare-cumpărare trebuie să aibă doi semnatari: 1) proprietarul legal (sau împuternicitul acestuia) în calitate de vânzător și 2) cumpărătorul.

Dacă cel care semnează în dreptul vânzătorului nu este în realitate nici proprietarul și nici împuternicitul legal al proprietarului (deci nu are nici o capacitate legală de a semna acel contract), atunci actul de vânzare-cumpărare este lovit de nulitate.

Pentru că nu poți avea un contract legal între două părți, dacă una dintre părți nu este cine spune că este și nu deține calitățile descrise în contract.

Haide să ne imaginăm următoarea situație: Vine unul la tine pe stradă, îți arată cu degetul un Lamborghini parcat și-ți spune "Vrei să cumperi Lamborghini-ul ăla? Dă-mi 20k euro pe el și semnăm acum contractul". Tu, cumpărător de bună credință, îi dai 20k de euro și iei contractul, iar el dispare în noapte cu banii.

Dacă lucrurile ar funcționa așa cum susții tu, atunci vânzarea a fost perfect valabilă, iar tu, în calitate de cumpărător de bună credință, ai devenit proprietarul legal al Lamborghini-ului. Iar fostul proprietar nu ar mai putea face nimic să-și recupereze mașina. Ți se pare logic?

| relian a răspuns (pentru nevermatch):

Iar daca neam lua dupa tine,ar fi totul un haos laughing Tu vrei sa spui ca fara s-a ai actele unei masini,ce faci, furi masina, si mai departe unde te duci?
Gasesti un cumparator, te duci la aia ce intocmesc acte si ce le spui? Le spui pe cuvant de onoare semnez ca masina asta imi apartine?laughing asa si aia te vor crede pe cuvant de onoare, aioa da fii sigur ca exact asa vor face.
Esti la drept? Vezi nu-ti da cu stangu in dreptu laughing daca spui asta la examene e clara.
Nu e de mirare ce judecatori, ce avocati buni sunt prin RO.
Asa dupa tine vindem si case fara acte laughing imi dau cuvantul de pionier laughing da e bun si asa.

Daca tot zici ca esti la derept poti explica articolul ala 937 ce spune? Ma refer sa traduci pe romaneste laughing pe intelesul oamenilor nu doara al talharilor.
In baza acelui articol,care nu spune cum anume incei tu acel act,aia trebuie sa mergi tu la alt articol sa vezi ce este nevoie mai exact pentru a incheia acel act translativ ce scriu aia acolo.

Unde scrie ca intocmesti act pe baza :imi dau cuvantul de onoare,de pionier? Nu mai spune nimanui ca esti la facultate ca te faci de ras laughing
Daca cineva care intocmeste acte accepta declaratii pe cuvant d e pionier,ala o va incurca laughing ajunge sa faca acte in alta parte la spalatoria puscariei laughing
Acte pe propria rasp[undere se intocmesc pentru acele bunuri care nu au acte,in cazul de fata orice automobil,sau casa are un act,deci fara actul existent nimeni nu are voie sa faca ceva,asta legal.

Ce spui tu ar fi haos,ar fura care cum ar apuca. Vorba aia doara fac act pe cuvant de pionier,pe cuvant de onoare laughing

Unde pui ca uneori,sa nu zic tot timpul,in RO iti cere si act de la primarie ca nu ai datorii catre stat laughing cel putin cand vinzi o casa asa ti se cere.
Dar s a ne arati ca este cum spui tu, uite eu iti dau masina fara acte, doar cheile si masina, tu mergi si fa acte, vindeo alcuiva, daca poti esti tare.

| nevermatch a răspuns (pentru relian):

Bună, studiază singur, eu am explicat suficient.

| relian a răspuns (pentru nevermatch):

Ai explicat ce? Explica sa priceapa omu,nu arunca citate din carti,oamenii pe aici nu-s notari,nu-s avocati sau mai stiu eu ce.
Invatati sa vorbiti cu oamenii la nivelul lor,nu fraze de stai si nu stii in ce limba sunt laughing

Nu stiu cine a venit cu ideea asta,sa scrii ceva in limba ta si sa nu priceapa decat cativa oameni laughing Cred ca au facut asa pentru a nu stii omu simplu prea multe,asa este peste tot,cuvinte imbarligate,cuvinte de sta mata in coada,ce nu pripcep multi.

Legile eu stiu cas facute pentru toti,de la taran la presedinte,ca urmare o lege ar trebuie citita si priceputa simplu de oricine.
Nu rahaturi,te ia pe ocolite,prin invaluiere,sa te bage in ceata laughing Deci explicatiile tale le gaseste oricine pe net,in carti,chestia e sa si pricpi ceva din ce citesti.
Asa cum am vorbit eu acum,asa ar trebuie facute legile,clar,simplu sa le priceapa si ala de la gradinita.

Pe aici la fel,tu crezi de dai un raspus cuiva,citezi o lege,dai un link etc,aia e ajutor,ori aia este explicatie? Pai omu ala putea si el sa gaseasca cei dai tu,ori altii pe aici,vorbim la general acum,deci nu imi da definitii,nu da chestii ce oricine le poate gasi pe net.

Explica simplu,foloseste cuvintele tale,fa pe om sa inteleaga,de asta intra omu pe aici, asa si el a gasit o lege, o definitie, dar tot nu-i lamurit.
E ok daca spui si crezi ca ai explicat suficient asta e, tu stii mai bine ce poti, cat poti.

| nevermatch a răspuns (pentru relian):

Bună, nu am obligația să explic nimic nimănui. Scrisesem o explicație lungă atunci, dar aparent a fost ștearsă de moderatori, nu o reiau. Îți spun doar că în privința imobilelor nu se aplică, ci doar asupra bunurilor mișcătore și te întreb ce titlu de proprietate ai asupra dispozitivului de pe care îmi scrii. Cred că e suficient să iți dai seama.

| relian a răspuns (pentru nevermatch):

Amice un autoturism fara acte nu poti tu sai face acte, Poate in situatii exceptionale, dar si atunci trebuie sa aduci ceva o dovada cum ai intrat in posesia acelei masini, tot trebuie un act ceva ca ai cumparat masina fara acte, ori stiu si eu in alt mod.

Vad nu stai sa explici dar tot scrii pe aici laughing incerci sa arati ce? Ca ai dreptate? Uite ca nu ai.
Iar daca ne referim la RO pfff e si mai naspa, o sa faci acte la vara de craciun laughing la hotii aia unde iti cer orice rahat.Deci poate prin India, ori africia ar merge, dar nu in RO nu in europa.

Orice autoturism are un act, fara actu ala tu nu poti face acte alteri persoane.Banui ca nu ai facut niciodata nici un act, de aia nu stii si vorbesti din carti.
Din ce ai spus se pare nici masina nu ai si nici nu ai avut vreodata, ca de ai fi avut, nu ai mai fi aberat pe aici cu tampeniile ce le scrii.
Orice are act, absolut orice, asta daca nu stiai.Pana si painea ce o cumperi so maninci are act laughing acel bon ce ti se da ala este actul acelui bun in miscare ce spui tu.
Cumperi o haina,ai act la ea,bonu ala este actu acelei haine.
Tu vorbesti doara sa te afli in treaba.Du-te,fa un act la o masina,fara ca tu sa ai acte la acea amsina,dupa vii sa ne arati si nou ok? Pana atunci mergi si invata la scoala, lasa TPU ca nu-i de tine, vezi-ti de cartile tale, citeste cu atentie ce cistesti, nu doara citi, mai incearca sa si pricepi ce cistesti.Bafta

| nevermatch a răspuns (pentru relian):

Autoturismele au acte de inmatriculare, nu de proprietate. Sa inteleg ca daca pierzi bonul pierzi proprietatea.Iar daca cumperi de la o persoana ce nu are obligatia sa emita bon fiscal nici macar nu dobandesti proprietateahee hee Ok

| relian a răspuns (pentru nevermatch):

Ma mucea, actu este act, aia e tot cai de rahat, cai de imatriculare auzi la tine laughing pai actu ala arata ca tu esti proprietaru laughing sau te pomeni ca ai 2 randuri de acte la masina.
Hai du-te si canta la alte mese,pe aici se pare ca faci curent,nu-i nimeni se pare curios de caricaturile tale.
Eu am vrut sa iti arat ca mai toate produsele au cate un act ceva,cai bon,cai rahat,tot un act se numeste,asa in general.

Daca la fel o sa faci si cand o sa termini facultate aia,fi sigur ca o sa stai tot cu parintii si tot aia or sa te intretina laughing oamenii fug de cei ca tine, omu, ori clientu trebuie sai vorbesti frumos, sa ii explici pe intelesul lui, nu ceata, tu de fapt asta esti ceata totala laughing Hai ura si la gara.

| nevermatch a răspuns (pentru relian):

Bună, se vede că nu ți-a plăcut școala.

| johnnny123 a răspuns:

Ok, să zicem că-ți dă și cheile, pentru că i le-a furat proprietarului din buzunar. În momentul ăla tu devii proprietarul de drept al Lamborghini-ului, iar omul ăla a rămas fără mașină și nu mai poate face nimic?

Dacă nu realizezi cât de aberant este acest lucru, atunci ai o problemă gravă de logică.

P.S.
Mi-ai citat Art.937, alineatul 1. Permite-mi să-ți citez și eu alineatul 2:

"(2) Cu toate acestea, bunul pierdut sau furat poate fi revendicat de la posesorul de bună-credinţă, dacă acţiunea este intentată, sub sancţiunea decăderii, în termen de 3 ani de la data la care proprietarul a pierdut stăpânirea materială a bunului."

Ce să vezi... Proprietarul de drept își poate recupera bunurile, iar cumpărătorul de bună credință nu are altă variantă să-și recupereze paguba decât întorcându-se împotriva celui care i-a vândut bunurile în mod ilegal.

Hai, "trecutule prin viață", las-o așa cum a căzut și să rămânem fiecare în prostia lui. Ești norocos, tu o să rămâi într-un spațiu mult mai mare.

| nevermatch a răspuns (pentru johnnny123):

Cred ca intri in niste chestiuni care te depasesc si pe care nu le stapanesti, sincerlaughing

1. eu am zis ca vanzarea e valabila, nu ca bunul nu ar putea fi recuperat in nicio situatie. devine nula vanzarea ca urmare a intentarii actiunii in revendicare? dar daca bunul e vandut dupa 3 ani si o zi de la deposedarea proprietarului atunci nu mai e nula? nulitatile sunt imprescriptibile si nu pot fi acoperite in nicio situatie.
2.isi poate recupera bunul doar daca e furat. mai mult, daca bunul e vandut de un samsar sau de o persoana care vinde in mob obisnuit masini ori dintr-un targ auto bunul poate fi recuperat doar daca proprietarul adevarat ii plateste intreaga suma cumparatorului.
3. daca o vinde cineva care e in posesia masinii cu acordul tau (e imprumutata ori inchiriata) atunci da, nu o mai poti recupera in nicio situatie.

| johnnny123 a răspuns (pentru nevermatch):

Este bine că ai impresia că stăpânești niște chestiuni care pe mine mă depășesc. Încrederea de sine este importantă, chiar și când este nefondată.

1. Cum poate o vânzare să fie "valabilă" din moment ce contractul de vânzare-cumpărare este lovit de nulitate din motivele pe care ți le-am expus mai sus (unul dintre semnatari nu are calitatea necesară)?

Dacă vorbim despre samsari atunci este o altă discuție.

Samsarii știu cum să facă toți pașii necesari pentru a justifica scriptic dreptul de a vinde acea mașină, făcând astfel vânzarea valabilă (cel puțin la prima vedere) și greu de atacat. Dacă acei pași sunt 100% legali sau nu, dacă datele sunt reale sau nu, asta este o altă discuție. Dar pe contractul de vânzare-cumpărare în dreptul "vânzătorului" apare o semnătură cu acoperire legală. Iar dacă nu apare, atunci contractul este nul.

2. Păi bunul nu este furat? Dacă cineva îți vinde mașina fără știrea ta, nu înseamnă că a fost însușită pe nedrept de altcineva și înstrăinată? Sau, în opinia ta expertă, furtul are o altă definiție?

| nevermatch a răspuns (pentru johnnny123):

Pai si daca vanzarea e nula asta cum pastreaza masina pana primeste banii inapoi?
(3) Dacă bunul pierdut sau furat a fost cumpărat dintr-un loc ori de la o persoană care vinde în mod obişnuit bunuri de acelaşi fel ori dacă a fost adjudecat la o licitaţie publică, iar acţiunea în revendicare a fost introdusă înăuntrul termenului de 3 ani, posesorul de bună-credinţă poate reţine bunul până la indemnizarea sa integrală pentru preţul plătit vânzătorului.

evident ca furtul are o alta definitielaughing) daca masina e imprumutata sau inchiriaita nu va fi niciodata furt decat in limbajul de cartier probabil
art 228
Furtul

(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 238

Abuzul de încredere

(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

| nevermatch a răspuns (pentru johnnny123):

Si, chiar si fara o imputernicire si chiar daca s-a contractat cu un cumparator de rea-credinta, contractul tot nu avea cum sa fie nul(nu cred ca e un termen pe care il stapanesti, probabil in capul tau suna bine), ci valabil ca vanzare a bunului altuia. sigur, in situatia asta, proprietarul adevarat trebuia sa isi dea ulterior acordul.

(1) Dacă, la data încheierii contractului asupra unui bun individual determinat, acesta se află în proprietatea unui terţ, contractul este valabil, iar vânzătorul este obligat să asigure transmiterea dreptului de proprietate de la titularul său către cumpărător.
(2) Obligaţia vânzătorului se consideră ca fiind executată fie prin dobândirea de către acesta a bunului, fie prin ratificarea vânzării de către proprietar, fie prin orice alt mijloc, direct ori indirect, care procură cumpărătorului proprietatea asupra bunului.

| johnnny123 a răspuns (pentru nevermatch):

Nu stăpânesc nimic, spre deosebire de tine care văd că stăpânești foarte bine arta copy-paste-ului. Foarte impresionant, sper că la un moment dat vei putea să-ți câștigi existența din asta.

Tot nu am înțeles însă cum anume își va îndeplini vânzătorul obligația contractuală de a asigura transmiterea dreptului de proprietate, dacă nu are acordul proprietarului de drept.

Dacă nu folosesc corect termenul "nul", atunci voi spune așa: Contractul este valabil, dar una dintre părți nu-și poate îndeplini obligațiile contractuale. În acest caz, ce anume mai rămâne valabil din acel contract? Doar notiunea de "valabilitate", dar golită de orice conținut?

Sincer, m-am cam săturat să explic de ce oamenii nu pot vinde în mod legal bunuri care nu le aparțin (fără acordul proprietarilor de drept), cu atât mai mult atunci când proprietarii acelor bunuri sunt 100% identificabili și plătesc impozite pe acele bunuri.

Mult succes în carieră!

| nevermatch a răspuns (pentru johnnny123):

Simplu, nu e nevoie sa intelegi, de asta unii studiem si practicam dreptul, iar altii incheie acte juridice fara a le cunoaste urmarile apoi vin la noi sa ii scoatem din belele. Tu esti doar unul din a doua categorie. laughing
.
.

| johnnny123 a răspuns (pentru nevermatch):

În ce an la Drept se studiază dreptul de proprietate? Sigur ai ajuns în anul ăla? Este adevărat că nu am studiat dreptul, dar încerc totuși să înțeleg, pentru că ceea ce susții tu este aberant.

Dacă eu dețin dreptul de proprietate asupra unui bun, cum este posibil ca doi străini să facă între ei un contract prin care dreptul meu de proprietate se transferă altcuiva, fără știrea și acordul meu?

Eu înțeleg că ți se pare cool să te dai specialist în drept, dar mai bine rămâi la întrebări despre role de jad și spiritul Crăciunului. Este mai puțin jenant.

| dinaprilie a răspuns:

Nu se poate. Iti trebuiesc sa ai actele masinii, buletinul tau care sa fie si pe actele masinii etc etc.

| PruteanuConstantin a răspuns (pentru dinaprilie):

Se poate eu am întâlnit o situație similară proprietarul ia împrumutat mașina unui văr iar vărul proprietarului de drept al mașini avea toate actele în mașină isa vîndut mașina nu o putut să creadă că sa vîndut cu fiscal a declarat mașina furată sa găsit mașina s-a dus cu poliția la proprietarul care deținea mașina și-a luat mașina fără să dea nici un leu lo acuza de complicitate la furt și fals în acte fiindcă nu o cumpărat mașina de la proprietarul în acte

| Anuket a răspuns:

Nu mai faceți asta! Da se află tot și te complici apoi.

| Catalin77945 a răspuns:

Nu merge asa

Răspuns utilizator avertizat