| IMC90 a întrebat:

Pro sau contra pedepsei capitale? Care sunt avantajele si dezavantajele acestui tip de sanctiune? Ar trebui introdusa pedeapsa capitala in legislatia UE si in legislatia Romaniei?
Argumentati

5 răspunsuri:
| ujoehero a răspuns:

Dupa mine in UE nu ar trebui integrata dar in legislatia romana ar cam trebuii dupa parerea mea caci la noi nici o lege nu ii sperie pe cei care fura. si nu ma rafer doar la hotii ce jefuiesc, violeaza, etc ci si cei mai inalti care pretind ca ne apara de rau si cand colo ei fura tot ce avem noi si parintii nostri...

| WeaponGirl a răspuns:

Eu sunt PRO! De ce? Simplu. Pe unii nu-i poti considera oameni, ma refer aici la teroristi si la multi altii care ucid in masa, si atunci ei de ce sa mai traiasca? Ca ce chestie sa ii tinem restul vietii lor in inchisoare, sa le asiguram 3 mese pe zi si sa nu faca nimic! Daca stai sa te gandesti, unii nu au nimic de pierdut iar viata din puscarie e LUX pe langa ce au ei. Da stiu, unii o sa spuna ca nu e bine, ca viata ti-o poate lua numai D-zeu, ca noi nu avem niciun drept sa facem asta! Si nu pot sa ii contrazic, au si ei dreptatea lor, dar ar trebui sa se gandeasca si la faptul ca daca ar fi introdusa s-ar aplica numai in cazuri extreme de ucidere in masa, la antentate teroriste s.a.m.d. si atunci daca respectivul omoara 100 de oameni, noi ce facem? Il cazam si ii asiguram mancare 3 mese pe zi, merita? straight face Pentru ce sa mai traiasca? Sa il omoare, "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte". Ar trebuii bagata pedeapsa asta si la noi in Romania, oricum ar fi aplicata foarte rar si repet in cazuri extreme, dar e bine ca sa fie! Un mare avataj ar fi ca ii sperie pe altii sa mai comita astfel de fapte, un alt avantaj ar fi ca s-ar face economii la bugetul de stat, iar singurul dejavantaj pe care il vad eu este pacatul fata de D-zeu, ca sa il omori pe el, nu este pacat! Parerea mea, nu e nevoie sa comentati aiurea!

| Wehrmacht a răspuns:

In Romania in nici un caz.(caz real in tara asta)A fost arestat un om pentru ca si-a ucis sotia, el spunand ca a gasit-o aproape moarta si a sunat la 112. Dar l-au arestat pentru ca au gasit urme pe corpul ei. Dupa ceva timp(nu saptamani sau luni) l-au eliberat.De ce? Urmele erau facute de medicii care au incercat sa o salveze pe femeie inainte sa moara.

Nu sunt de acord cu aceasta pedeapsa.Se pot face greseli si ucizi oameni nevinovati, din inchisoare poti sa ii scoti dar daca i-ai omorat nu ai ce sa faci, dupa aia te mai trezesti si ca ai probleme din cauza unei greseli tampite, ca doar nu omori un nevinovat si scapi asa degeaba(sau da...).

In Romania mai intai sa aiba politia voie sa foloseasca arma.Mereu vad la TV ca un politist a folosit arma din dotare, l-a impuscat pe infractor, si mai urmeaza inca cateva zile/saptamani de "cercetari" ca sa vada daca chiar trebuia sa o foloseasca.Iar daca un civil impusca pe cineva care vrea si poate sa ii faca rau ajunge in inchisoare.

Pana sa se introduca pedeapsa capitala sa se schimbe legea in legatura cu legitima aparare, si sa se aplice legea care este deja, mereu, dupa fiecare caz in care vine unul cu o arma la cineva sau trage de nebun intr-un magazin politia spune "legea trebuie sa fie mai aspra", dar legea nici macar nu se aplica.Se rezolva cu niste mita, sau pur si simplu nu sunt capabili sa il prinda pe criminal.

regis
| regis a răspuns:

Contra. Chiar daca luam in calcul un singur argument si anume ireversibilitatea acestei pedepse, trebuie sa admitem ca nu este o optiune a lumii in care am vrea sa traim.
Sunt nenumarate cazuri de criminali, teroristi, criminali de razboi, tradatori de neam si tara care ulterior au fost reabilitati de justitie, ante sau post-mortem.
Mergand pe principiul "de ce sa ii asiguram 3 mese pe zi", acelasi lucru s-ar putea spune si despre un escroc sau un hot de buzunare. Principiul realizarii de economii la bugetul de stat cu orice pret ne-ar putea aduce in situatia de a ucide toti functionarii publici, profesorii, medicii sau macar pensionarii.

| WR104 a răspuns:

Nu, niciodata, sunt pedepse mult mai aspre decat pedeapsa asta capitala.
Nu pot sa cred ca suntem atat de inapoiati sa acceptam asa ceva.