anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

[Problema imobiliara]
Citeste incet ca este complicat tare!
Acu' 3 ani, doi oameni de 40 de ani au cumparat un apartament, cu TVA de 5% prin Prima Casa, apartament in valoare de 30.000.
L-au vandut si acu', dupa 3 ani isi cauta altul' cu 50.000 euro, restul de 20.000 euro find bani cu datorie din banca, problema e ca acu' nu mai pot sa si-l cumpere cu TVA de 5% ci trebuie sa plateasca 25% TVA pentru un apartament nou.
Exista vreo posibilitate ca TVA-ul sa fie iarasi 5%?
Exista o inginerie financiara pentru care sa evite acel TVA de ~25% pentru un apartament nou?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista TVA de 25%, cota cea mai mare si generala de TVA este in prezent de 20%.
Nu va mai putea beneficia de aceasta cota redusa, avand in vedere prevederile Codului fiscal, citez:
"(3) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii:
  c) livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei.
  În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:
  1. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;
  2. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
  3. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m², exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 m², inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 m², inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
  (i) în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
  (ii) în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;"