NOname
Întrebare recomandată | NOname a întrebat:

Proiectul de lege pentru a stopa finanțarea din bani publici a Catedralei Mântuirii Neamului intră în dezbaterea parlamentului.
Detalii: http://voxpublica.realitatea.net/......14826.html
Păreri?

68 răspunsuri:
| CezaraEM a răspuns:

Parerea mea este ca avem nevoie de spitale!
Dupa tot ce s-a intamplat la Colectiv, am dat dovada ca suntem ca in evul mediu, mii de oameni arsi grav si nu aveau loc in spitale!
Asa ceva este de nedescris :-(
Si da, sunt de acord cu majoritatea de aici, NU AVEM NEVOIE DE CLADIRI pentru niste babe care stau in 4 labe, iar in tramvai nu pot sta in picioare!
Ma lasi...

| LostInPark a răspuns:

Chiar cand am vrut sa-mi schimb nick'ul in LostInCatedrala, se baga altii sa-mi strice planurile.
Nu ma incalzeste cu nimic, temelia deja s-a pus, o buna parte din bani s-au luat in avans.Nu vreau sa le facem jocurile, dar nici indiferenta nu ajuta.A zis cineva mai sus ca ar trebui construit cel mai mare spital.Bine, m-am chinuit un pic, facand slalom printre postarile lui Oprescu.E buna ideea, si vin cu o completare, ca toate maicutele care o freaca(la propriu) prin manastiri, sa fie instruite facand voluntariat pe meseria de asistente.
Daca mai sunt bani de luat pe lucrari, firmele ce au castigat licitatiile isi vor trimite cartitele in parlament, iar catedrala se va ridica in continuare.
Nu prea inteleg cum de unele prioritati legate de sanatate sunt ignorate, iar cand vine vorba de divinitati se gasesc bani.
Proiectul a inceput din dorinta de a face bani, cat mai usor, fara taxe platite, apoi a venit si motivul....catedrala.
Eu zic s-o lasam asa, i-am tras temelia, hai sa-l lasam pe Dumnezeu s-o termine.Ce naiba, a facut lumea in 7 zile! Pardon 6, a saptea e cu bere, mici, gratare.
God! spor la treaba, te sustin, hai misca si tu ceva!winking

| einsteinchen a răspuns:

Sunt pentru.

| Alexandra4500 a răspuns:

laughing vai si amar de noi.

| neacsumihai2009 a răspuns:

S-a oprit finantarea bisericii de catre statul roman ...in sfarsit

| NOname explică (pentru neacsumihai2009):

Da, măcar atât. Sper că impozitarea cultelor şi stoparea salarizării angajaţilor lor (permanent, nu doar pe un an) nu se vor lăsa mult aşteptate. A, şi cu îndoctrinarea religioasă în şcoli trebuie făcut ceva, plus e nevoie de o mai clară şi evidentă separare între biserica şi stat, din toate punctele de vedere. Abia atunci România chiar va fi un stat laic.

| NOname explică (pentru neacsumihai2009):

Preatupeistul tot o ţine în stilul său caracteristic.

http://adevarul.ro/......index.html

| Cristi1Cristi1IdlibParty a răspuns (pentru NOname):

"A, şi cu îndoctrinarea religioasă în şcoli trebuie făcut ceva" Nu stiu ce intelegi prin "îndoctrinare religioasă în şcoli", dar, mi se pare cat se poate de normal sa se predea doar ortodoxie in scoli pentru ca majoritatea claselor sunt constituite din elevi botezati ortodocsi si astfel e normal sa-si cunoasca religia in care au fost botezati, dar, asta nu inseamna ca le-o impune cineva pe gat, pentru ca oricum sunt liberi sa si-o schimbe... Eu am avut un coleg penticostal care la orele de religie avea scutire(e adevarat, inca nu de la inceput, c-asa-i Romania, o tara super-mega-extra birocratica) sa se duca sa i se predea despre religia lui la el, biserica/scoala bisericii lui, dar notele pe care le lua acolo cu profesori penticostali, evident, i se puneau in catalogul clasei noastre, deci, nu se poate spune ca era discriminat si la fel e si cu ateii... Religia e materie optionala, iar cine nu vrea sa o faca si evident, nici note sa primeasca, poate sa semneze o cerere, iar in Harghita, sa zicem, unde majoritatea sunt romano-catolici, normal, au profesor romano-catolic la scoala, chiar daca sunt intr-o tara preponderent ortodoxa. Deci, despre ce indoctrinare vorbim?

| NOname explică (pentru Cristi1Cristi1IdlibParty):

Normalul tău e absurd pentru mine, iar din punct de vedere logic, eronat.

Ok, m-am exprimat gresit. Asa e cu pseudo-impartiali precum tine, trebuie sa le explici ca la gradinita: Sa se predea doar ortodoxie la clasele unde sunt doar elevi botezati ortodocsi. Sa se predea romano-catolicism la clasele unde sunt doar elevi botezati romano-catolici etc. Sa nu se predea deloc religie intr-o clasa unde sunt doar atei, ci stiinta astronomica, biologica sau orice altceva ce vor ei. Acum, mai putem vorbi de un normal absurd? Parca esti Pristanda cu astfel de oximoroane...

În opinia mea, religia, îndoctrinarea religioasă (indiferent de cult), credinţele iraţionale în general, nu au ce căuta în instituţii de învăţământ public, menite să ajute copiii să progreseze, să înveţe să-şi folosească gândirea critică, să fie neproşti/necreduli. Pricepi acum?

Pricep si ma intristez cand vad asemenea idei absurde pe care le expui. Dupa principiul tau ar trebui sa nu se mai faca scoala deloc in afara de eseuri, compuneri si exercitii, pentru ca orice materie care iti descrie niste evenimente istorice de ordin politic, social, cultural, RELIGIOS, etc. reale sau doar scrise pe hartie, indoctrineaza, caci nu iti poti folosi gandirea critica din moment ce orice profesor(asa e de cand lumea si n-ai sa schimbi tu asta acum dupa atatea mii de anii) iti pune o nota buna doar daca le inveti ca pe "Tatal Nostru" si daca spui de ex. ca nu esti de acord cu o informatie prezentata atunci cand esti ascultat s-a dus nota buna. Dar, aici depinde de fiecare in parte sa reziste acestei dictaturi psihologice in care nu ai voie sa te indoiesti de nimic. Pana la urma si eu si cred ca si tu am facut religia in scoala si totusi asta nu ne-a impiedicat cu nimic sa ne alegem singuri calea. Pana la urma si eu sunt impotriva bagarii pe gat a orice tip de informatie, insa, istoria religiilor si mai ales a celei in care ai fost botezat mi se pare de bun-simt sa ti se predea in scoala. Asa cum mi-a fost predata si mie, dar nu mi-a bagat-o nimeni pe gat ca regula de respectat in societate. Daca tu ai avut vreo trauma legata de profesorii de religie din scoala/si liceul unde ai studiat, e problema ta, dar un caz particular si nici macar ceva general nu poate sa constitutie un motiv de a ne raporta la forma problemei(predarea religiei in scoli) si nu la cauza ei(profesori prea exigenti si care predau mai mult dupa instincte/explozii emotionale decat dupa un rationament cat se poate de obiectiv si de impartial...).

Eu nu am avut ghinionul de a avea ore de îndoctrinare religioasă în şcoală, dar mi-e milă de copii care au.
Şi nu poţi compara materiile ce ţin de cultura generală şi fără pretenţii de adevăruri absolute, când nu e cazul, cu impunerea minorilor unor credinţe religioase, unor ritualuri şi superstiţii mistice, unor idei iraţionale, care contrazic realitatea, descoperirile ştiinţifice, logica şi bunul simţ şi care, trecând peste tot, ar trebui să fie ceva personal, individual, intim.
Vezi tu, oricum ai lua-o, îndoctrinarea religioasă nu se pupă cu o educaţie de calitate, în secolul XXI mai ales, deci rămâne cum am spus.

"Eu nu am avut ghinionul de a avea ore de îndoctrinare religioasă în şcoală" Ma bucur. Totusi, te vad cam revoltata de ora de religie, cu toate acestea. Interesant...

"dar mi-e milă de copii care au" Lasa-i pe ei sa se planga atunci. Daca tu nu esti in cunostiinta de cauza din moment ce nu ai facut religia, nu poti sa stii cum se simte un copil cand i se preda religie. De fapt, eu militez mai mult pentru istoria religiilor si studierea Bibliei si nu pe superstitii, credinte false si ce ai mai mentionat tu, ca sa fim bine intelesi de la inceput.

"Şi nu poţi compara materiile ce ţin de cultura generală" Si religia tine de cultura geneala. Nu degeaba mi-au fost predate si cateva notiuni ce tin de istoria religiilor la istorie...

"fără pretenţii de adevăruri absolute" Eu am intalnit profesori care aveau pretentii de adevaruri absolute si la materii precum romana, filosofie, istorie etc. Deci, nu doar la religie este aceasta problema.

"superstiţii mistice" Nu mi s-au predat niciodata aceste lucruri la religie, desi, pana la urma si superstitiile fac parte din cultura poporului nostru si ca orice popor civilizat, este bine sa ne cunoastem si noi trecutul, cultura si obiceiurile. Unele state cu traditii milenare mai vechi decat crestinismul fac bani grei pe seama promovarii culturilor si traditiilor locale. Daca iti descrie cineva o superstitie nu esti obligat sa o si crezi, cel putin daca iti este predata la o varsta in care esti mai copt la minte. De exemplu, abia prin clasa a 12-a profesorul nostru de istorie ne-a spus cateva superstitii de prin regiunea mea, Moldova, ca aici sunt si cele mai multe si a avut de unde sa aleaga... happy

"descoperirile ştiinţifice" Irelevant. Aici vorbim de cultura generala si nu de teorema veridicitatii mersului lui Iisus pe apa.

"ar trebui să fie ceva personal, individual, intim." corect. Tocmai de aceea este bine ca elevii sa invete si despre celelalte religii si sa isi aleaga singuri calea in viata.

"îndoctrinarea religioasă nu se pupă cu o educaţie de calitate" Indoctrinarea de orice fel nu se pupa cu o educatie de calitate. Si sa le bagi pe gat elevilor teoria evolutionista sau ideea ca nu exista Dumnezeu sau ca Biblia e o carte SF este tot indoctrinare. Trebuie sa-i lasi singuri sa constate asta, nu sa le-o predai ca pe o axioma sau sa scoti total dezbaterea religioasa in scoala este solutia pentru ca elevii sa nu mai fie indoctrinati.

" în secolul XXI mai ales" Irelevant in ce secol traim. Biblia, Crestinismul, Coranul etc. vor ramane aceleasi si in secolul urmator si in mileniul urmator si peste 1000000000000000000000 de ani daca va mai exista viata pe Pamant, asa cum au ramas la fel si pana acum, deci, stim ce avem de facut din moment ce predecesorii nostri au avut grija sa pastreze intacta istoria prin perpetuarea orala a istoriei de orice fel(in special cea religioasa ce tine de Biblie, Coran etc.) si conservarea manuscriselor si artefactelor religioase, politice, filosofice etc.

"deci rămâne cum am spus" Fiindca toti dispunem de liberul arbitru, evident ca pentru tine poate sa ramana cum ai spus chiar si cand este evident ca nu ai dreptate, dar, vorba lui Mircea Badea, putem noi sa credem ca daca mergem pe contrasens nu ne va lovi o masina, ea tot ne va lovi, sau putem sa credem ca daca ne aruncam de pe bloc, vom prinde aripi si vom zbura, dar, gravitatia tot ne va da peste cap, sau putem sa credem ca cerul e verde, dar el tot albastru ramane etc. etc. etc.

Nu confunda "Istoria religiilor" cu ceea ce se predă în şcolile româneşti!

...şi nu-mi vorbi de dreptate, te rog, când eşti paralel cu ea!

"Nu confunda "Istoria religiilor" cu ceea ce se predă în şcolile româneşti! " Pai am spus si eu ca, PRINTRE ALTELE, sunt probleme si cu indoctrinarea religioasa", dar... scrii cu mana si citesti cu piciorul. Eu vorbeam de un ideal, nu de ceea ce se intampla...

"...şi nu-mi vorbi de dreptate, te rog, când eşti paralel cu ea!" Multumim pentru "argumente".

| AquaBlue97 a răspuns:

18300 -Biserici
4300 - Scolii
430 - Spitale

Te mai mira ca suntem la coada Europei aproape la orice?

| jst32 a răspuns:

Da, Catedrala trebuie construita! https://silviupricope.wordpress.com/......xe-romane/

| Goaga a răspuns:

Este cat se poate de normal sa nu se finanteze din banii publici deoarece sunt contribuabili si de alte orientari religioase decat cea ortodoxa, in primul rand si'n al 2-lea BOR nu se poate vaita ca nu dispune de bani (o spune masinile de zeci de mii de euro ale popilor) nu mai vorbim de sumele aberante care se cer la evenimente (botez, cununii, decese, etc).

| NOname explică (pentru Goaga):

Într-adevără.