Daca am gandi ca majoritatea finantarilor sunt furate de asa numitii alesi, as sustine finantarea Catedralei Neamului.Caci as gandi simplu! Daca s-au furat atatea miliarde pentru concediile istetilor neamului pe coasta de azur, florida, dubai si alte mizerii, ce mai conteaza o amarata de catedrala, care, pana la urma RAMANE NEAMULUI!
Aud ceva rumori despre copii care mor de foame, despre spitale neutilate, INEPTII! Li s-au dat bani mai mult decat suficienti, dar s-au dus tot in carciumi sau zdrentele nevestei, sau la ruleta!
Cine pe cine vrea sa manipuleze?
Intrebarea trebuie reformulata, nu sustinuta de zona internetului finantata de hotii care va priveaza IN Fapt de ceea ce va doriti!
Ok, m-am exprimat gresit. Asa e cu pseudo-impartiali precum tine, trebuie sa le explici ca la gradinita: Sa se predea doar ortodoxie la clasele unde sunt doar elevi botezati ortodocsi. Sa se predea romano-catolicism la clasele unde sunt doar elevi botezati romano-catolici etc. Sa nu se predea deloc religie intr-o clasa unde sunt doar atei, ci stiinta astronomica, biologica sau orice altceva ce vor ei. Acum, mai putem vorbi de un normal absurd? Parca esti Pristanda cu astfel de oximoroane...
În opinia mea, religia, îndoctrinarea religioasă (indiferent de cult), credinţele iraţionale în general, nu au ce căuta în instituţii de învăţământ public, menite să ajute copiii să progreseze, să înveţe să-şi folosească gândirea critică, să fie neproşti/necreduli. Pricepi acum?
Pricep si ma intristez cand vad asemenea idei absurde pe care le expui. Dupa principiul tau ar trebui sa nu se mai faca scoala deloc in afara de eseuri, compuneri si exercitii, pentru ca orice materie care iti descrie niste evenimente istorice de ordin politic, social, cultural, RELIGIOS, etc. reale sau doar scrise pe hartie, indoctrineaza, caci nu iti poti folosi gandirea critica din moment ce orice profesor(asa e de cand lumea si n-ai sa schimbi tu asta acum dupa atatea mii de anii) iti pune o nota buna doar daca le inveti ca pe "Tatal Nostru" si daca spui de ex. ca nu esti de acord cu o informatie prezentata atunci cand esti ascultat s-a dus nota buna. Dar, aici depinde de fiecare in parte sa reziste acestei dictaturi psihologice in care nu ai voie sa te indoiesti de nimic. Pana la urma si eu si cred ca si tu am facut religia in scoala si totusi asta nu ne-a impiedicat cu nimic sa ne alegem singuri calea. Pana la urma si eu sunt impotriva bagarii pe gat a orice tip de informatie, insa, istoria religiilor si mai ales a celei in care ai fost botezat mi se pare de bun-simt sa ti se predea in scoala. Asa cum mi-a fost predata si mie, dar nu mi-a bagat-o nimeni pe gat ca regula de respectat in societate. Daca tu ai avut vreo trauma legata de profesorii de religie din scoala/si liceul unde ai studiat, e problema ta, dar un caz particular si nici macar ceva general nu poate sa constitutie un motiv de a ne raporta la forma problemei(predarea religiei in scoli) si nu la cauza ei(profesori prea exigenti si care predau mai mult dupa instincte/explozii emotionale decat dupa un rationament cat se poate de obiectiv si de impartial...).
Eu nu am avut ghinionul de a avea ore de îndoctrinare religioasă în şcoală, dar mi-e milă de copii care au.
Şi nu poţi compara materiile ce ţin de cultura generală şi fără pretenţii de adevăruri absolute, când nu e cazul, cu impunerea minorilor unor credinţe religioase, unor ritualuri şi superstiţii mistice, unor idei iraţionale, care contrazic realitatea, descoperirile ştiinţifice, logica şi bunul simţ şi care, trecând peste tot, ar trebui să fie ceva personal, individual, intim.
Vezi tu, oricum ai lua-o, îndoctrinarea religioasă nu se pupă cu o educaţie de calitate, în secolul XXI mai ales, deci rămâne cum am spus.
"Eu nu am avut ghinionul de a avea ore de îndoctrinare religioasă în şcoală" Ma bucur. Totusi, te vad cam revoltata de ora de religie, cu toate acestea. Interesant...
"dar mi-e milă de copii care au" Lasa-i pe ei sa se planga atunci. Daca tu nu esti in cunostiinta de cauza din moment ce nu ai facut religia, nu poti sa stii cum se simte un copil cand i se preda religie. De fapt, eu militez mai mult pentru istoria religiilor si studierea Bibliei si nu pe superstitii, credinte false si ce ai mai mentionat tu, ca sa fim bine intelesi de la inceput.
"Şi nu poţi compara materiile ce ţin de cultura generală" Si religia tine de cultura geneala. Nu degeaba mi-au fost predate si cateva notiuni ce tin de istoria religiilor la istorie...
"fără pretenţii de adevăruri absolute" Eu am intalnit profesori care aveau pretentii de adevaruri absolute si la materii precum romana, filosofie, istorie etc. Deci, nu doar la religie este aceasta problema.
"superstiţii mistice" Nu mi s-au predat niciodata aceste lucruri la religie, desi, pana la urma si superstitiile fac parte din cultura poporului nostru si ca orice popor civilizat, este bine sa ne cunoastem si noi trecutul, cultura si obiceiurile. Unele state cu traditii milenare mai vechi decat crestinismul fac bani grei pe seama promovarii culturilor si traditiilor locale. Daca iti descrie cineva o superstitie nu esti obligat sa o si crezi, cel putin daca iti este predata la o varsta in care esti mai copt la minte. De exemplu, abia prin clasa a 12-a profesorul nostru de istorie ne-a spus cateva superstitii de prin regiunea mea, Moldova, ca aici sunt si cele mai multe si a avut de unde sa aleaga...
"descoperirile ştiinţifice" Irelevant. Aici vorbim de cultura generala si nu de teorema veridicitatii mersului lui Iisus pe apa.
"ar trebui să fie ceva personal, individual, intim." corect. Tocmai de aceea este bine ca elevii sa invete si despre celelalte religii si sa isi aleaga singuri calea in viata.
"îndoctrinarea religioasă nu se pupă cu o educaţie de calitate" Indoctrinarea de orice fel nu se pupa cu o educatie de calitate. Si sa le bagi pe gat elevilor teoria evolutionista sau ideea ca nu exista Dumnezeu sau ca Biblia e o carte SF este tot indoctrinare. Trebuie sa-i lasi singuri sa constate asta, nu sa le-o predai ca pe o axioma sau sa scoti total dezbaterea religioasa in scoala este solutia pentru ca elevii sa nu mai fie indoctrinati.
" în secolul XXI mai ales" Irelevant in ce secol traim. Biblia, Crestinismul, Coranul etc. vor ramane aceleasi si in secolul urmator si in mileniul urmator si peste 1000000000000000000000 de ani daca va mai exista viata pe Pamant, asa cum au ramas la fel si pana acum, deci, stim ce avem de facut din moment ce predecesorii nostri au avut grija sa pastreze intacta istoria prin perpetuarea orala a istoriei de orice fel(in special cea religioasa ce tine de Biblie, Coran etc.) si conservarea manuscriselor si artefactelor religioase, politice, filosofice etc.
"deci rămâne cum am spus" Fiindca toti dispunem de liberul arbitru, evident ca pentru tine poate sa ramana cum ai spus chiar si cand este evident ca nu ai dreptate, dar, vorba lui Mircea Badea, putem noi sa credem ca daca mergem pe contrasens nu ne va lovi o masina, ea tot ne va lovi, sau putem sa credem ca daca ne aruncam de pe bloc, vom prinde aripi si vom zbura, dar, gravitatia tot ne va da peste cap, sau putem sa credem ca cerul e verde, dar el tot albastru ramane etc. etc. etc.
Nu confunda "Istoria religiilor" cu ceea ce se predă în şcolile româneşti!
...şi nu-mi vorbi de dreptate, te rog, când eşti paralel cu ea!
"Nu confunda "Istoria religiilor" cu ceea ce se predă în şcolile româneşti! " Pai am spus si eu ca, PRINTRE ALTELE, sunt probleme si cu indoctrinarea religioasa", dar... scrii cu mana si citesti cu piciorul. Eu vorbeam de un ideal, nu de ceea ce se intampla...
"...şi nu-mi vorbi de dreptate, te rog, când eşti paralel cu ea!" Multumim pentru "argumente".
Parlamentul format din imbecili în proporţie de 99%.
http://www.facebook.com/remus.cernea/posts/10153411399566175
Cu aşa cretini departe ajungem...