Nu, nu si nu. Dar romanii sunt prea satui ca sa mai analizeze asta. Daca ar fi intrebati daca vor reducerea numarului de parlamentari la 3, vor vota si asta. Fara ca macar sa se gandeasca ca cei trei ar putea fi Videanu, Boc si Udrea sau Mitrea, Mazare si Vanghelie.
Si ca o dovada ca romanii nu gandesc, aproximativ 15% respectiv 25% au votat impotriva la referendum, cand normal cei care se impotriveau trebuiau sa aleaga sa nu voteze si referendumul ar fi fost invalidat.
Sunt curios acum daca la B1 (scuzati) va veni cineva cu dictionarul pentru a-i citi lui Base definitia cuvantului "consultativ", atat de vehiculata la desemnarea primului ministru, nu si la referendum. Pentru ca lumea nu a fost informata ca referendumul este CONSULTATIV, ba chiar inutil:
- pentru modificarea numarului de parlamentari este nevoie de modificarea unei legi, care se poate face numai in urma votului majoritatii parlamentare, fara a fi nevoie de un referendum
- pentru trecerea la un parlament unicameral, este nevoie de modificarea Constitutiei, care intr-adevar se poate face numai prin referendum, insa acest referendum trebuie initiat de Parlament, nu de presedinte si este ULTERIOR adoptarii in Parlament a modificarilor. Asadar, chiar daca Parlamentul va fi de acord cu aceasta modificare, va trebui organizat un nou referendum pentru aprobarea ei. Asta lasand la o parte Directiva Europeana care impune ca cel tarziu in 2014 toate tarile membre sa aiba parlament bicameral.
@onutzu - UE nu cere parlament unicameral, dimpotriva, din 2014 prin cunoscuta directiva cere unul bicameral. Si cu tristete in glas te anunt ca Romania ESTE republica. Deci raspunsul la intrebarea ta "corect?" este NU, GRESIT.
Iar referendumul in sine nu va schimba numarul de parlamentari (vezi argumentele mai sus) si chiar daca ar face asta, economiile facute la buget nu ar ajunge nici macar pentru inchirierea unei scene de spectacol pe timp de criza sau pentru a cumpara niste perdele/draperii/jaluzele (nu am reusit sa aflam care e varianta corecta, de fapt doamna ministru nu a reusit inca sa afle nici macar daca a sunat sau nu la un post de radio).
Probabil legile vor fi la fel "de bune", dar sigur ca ne vor costa mai putin salariile parlamantarilor, precum si ale celor ce-i deservesc pe acestia din urma.
Reformarea este o problema de viitor si depinde de noi pe cine vom alege in Parlament, oameni care sa ne reprezinte intr-adevar.
Apreciez ca aceasta initiativa a actualului Presedinte al Romaniei, este intr-adevar optima si poate ca, in viitor, vom alege specialisti in Parlament, care sa conceapa si sa adopte legi bune, aplicabile si pe care sa nu fie nevoie sa le schimbe asa de des, precum ciorapii.
Oricum intrebarea ta, da de gandit la multa lume.
UE cere ca Romania sa posede parlament unicameral pentru ca si deoarece nu este republica.Corect? Corect.Si Basescu face referendum care bineinteles ca va reduce numarul de parlamentari pentru ca este o excelenta solutie pe timp de criza ca sa "pompeze" niscai bani pe la profesori, medici, metrolisiti ca sa nu mai faca aia greva si sa tina prima pagina a ziarelor 3 zile
@Tepes
Observ ca toti romanii se axeaza pe urmatoarea idee: parlamentarii romani sunt corupti. Ok, dar daca sunt corupti cine dracu i-a votat? Nu au fost alegeri parlamentare acum ceva luni?
Problema nu e neaparat ca e unicameral sau ca e bicameral, ci faptul ca multi romani sunt inapti. Au avut dreptul sa-si aleaga reprezentantii, nu l-au folosit sau au ales prost si acum se plang ca sunt prost reprezentati. Sa-si asume responsabilitatea pentru alegerile facute. Data viitoare sa gandeasca atunci cand vor fi alegeri parlamentare. Pentru ca e mai important scrutinul parlamentar decat cel prezidential.
Cred ca un numar mai redus de parlamentari are sanse de a fi mai viabil, alert. Nu stim sigur, dar sa incercam si aceasta varianta. Posibil ca ar fi bine sa fie si uninominal in doua tururi de scrutin, sa fie in foarte mare masura reprezenantii legati de cei ce ii voteaza si nu de partide. Si aici vom vedea. Eu cred ca cel mai rau e sa stam pe loc, sa nu facem schimbari. Daca mergem inainte, prin incercari, erori, corectari, incercam sa facem sa fie cat mai bine. Faptul ca nu mai este pe liste ci ceva fel de uninominal e un pas inainte. Sa mergem si mai departe, sa incercam alte variante si sa le tot imbunatatim.
Eu cred ca vor adopta legi la fel de 'bune' insa vom plati mai putini bani la stat.
Liviule, copilul cu doua moase moare cu buricul netaiat.{cordonul ombilical}adica o lege care trece prin doua camere risca sa nu mai aiba nimic din enuntul sub forma in care a plecat.asa ca tot mai bine mai restrangem etapele prin care trece o lege, si s-ar putea sa aiba o coerenta mai buna netrecand prin interesele atator lipitori, mai ales daca le reducem si numarul.
Nu stiu daca vor adopta legi mai bune dar cu siguranta nu vor mai primi salarii chiar toti cei care dorm in parlament.