Renuntarea la urmarirea penala se poate dispune in ambele cazuri, respectiv inainte de inceperea acesteia sau dupa ce a inceput.
Vezi art.318 Cod procedura penala, cu md. si compl. ulterioare.
'Renuntare' implica ceva ce a fost facut.
Se poate dispune IUP sau NUP, si daca s-a dispus inceperea urmaririi penale, dupa probe se poate dispune SUP, adica scoaterea de sub urmarire penala.
Ti.am spus ca nu am urmat Dreptul, dar asta este mai mult o problema de semantica.
Nu doar de semantica
In civil lipsa obiectului e cauza de nulitate absoluta
Multumesc.
I.am reamintit lui LanguageMaster ca nu am studii de Drept.
Ignorand problema de semantica si considerand intrebarea ca fiind "renuntarea la INCEPEREA urmaririi penale sau la urmarirea penala dupa ce a inceput" atunci, eu consider ca ambele sunt valabile
PRACTIC, e vorba de, dovezi, dovezile arata ca respectivul nu a facut fapta penala, atunci nu se incepe urmarirea, sau daca s-a inceput se renunta
iar intr-o ancheta dovezi pot fi gasite oricand, chiar dupa ce respectivul a ajuns la tribunal cu proces penal
Depinde daca se refera la urmarirea in rem sau in personam... fata de o persoana nu se poate renunta inainte sa inceapa
Citeste articolul indicat si o sa vezi ca se refera la ambele cazuri.
Nu se poate stabili lipsa interesului public fara o urmarire in rem
CPP, art.318, alin.(15):
"(15)Judecătorul de cameră preliminară verifică legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărirea penală pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală şi a înscrisurilor noi prezentate şi, prin încheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulată de procuror. În cazul în care respinge cererea de confirmare, judecătorul de cameră preliminară:
a)desfiinţează soluţia de renunţare la urmărire penală şi trimite cauza la procuror pentru a începe sau a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală;"
P.S.: Nu mai retin daca te-am rugat ori nu sa nu-mi comentezi raspunsurile, daca nu am facut-o o fac acum: raspunde la ce a intrebat utilizatorul si nu mai comenta raspunsul meu.
Nu o sa mai raspund dupa asta, dar e absurd si reiese chiar din reglementarea institutiei din cod.
314 b) renunţarea la urmărirea penală, când nu există interes public pentru continuarea urmăririi penale.
intrebarea e retorica: cum poate fi continuat ceva ce nu a inceput?
Darius50boss întreabă:
FreddieM întreabă: