| Lola05 a întrebat:

Revin cu o-ntrebare legată de legislația privind drepturile gravidelor.
S-a schimbat legea recent și pentru a primi concediu de 2 ani remunerat trebuie să fi obținut venituri impozabile pentru minim 12 luni în ultimele 24 de luni înaintea nașterii copilului.
Anul trecut în perioada 4 noiembrie 2015 - 21 aprilie 2016 am fost angajată pe minimul pe economie la un hotel. Luam 1000 de lei în mână, salariu net.
Tocmai ce am aflat că sunt gravidă și pentru că au picat ceva planuri de plecat în străinătate, am fugit să mă angajez la primul loc de muncă ieșit în cale pentru a beneficia de CCC de 2 ani. Asta înseamnă că din acest moment și până nasc eu va trebui să obțin venituri și să cotizez la stat pentru a beneficia de dreptul de a primi concediu plătit.
Întrebarea mea este: dacă prin luna a 8-a îmi va fi greu să muncesc și voi solicita concediu prenatal, perioada până la naștere se va lua în considerare pentru împlinirea perioadei de cotizare de 12 luni lucrate din ultimele 24 așa cum spune legea nouă? Sau va trebui să figurez ca angajată și să lucrez până... în ziua nașterii?
Mulțumesc anticipat, sper că am explicat bine.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG 111/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
  b) s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj;
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;"
Fata de aceste prevederi si concediul prenatal intra in calculul perioadei de 12 luni.

| Lola05 explică (pentru Ioandelasal):

Mulțumesc din suflet! happy

1 răspuns: