E greu de stiut cat a luat fiecare partid la alegeri. De obicei se ia in considerare votul la Consiliul Judetean, fiind cel mai politizat (dar nu precum la parlamentare). Acolo PNL a luat 30%, PSD 22%, USR-PLUS 6%. Insa, in cateva judete au fost aliante (PNL-UDMR, PNL-USR-PLUS, PSD-ALDE, USR-PLUS in alte forme, etc.). Astfel, creste procentul unor partide. Spuneau unii analisti ca USR-PLUS a obtinut de fapt 12-13% per total, dar nu s-au numarat voturile din Bucuresti, voturile obtinute separat de USR si PLUS, sau unde au candidat sub alte forme.
Parlamentarele sunt mult mai politizate. Se voteaza partidul, nu oamenii de pe lista. Aici vor avea de pierdut PNL si PSD. Aceste doua partide aveau deja consilii si primari bine plantati in comunitati. Asa ca au fost votati din inertie, pentru ca se cunosteau niste nume. Multe voturi au mers, de asemenea, si spre partide locale sau independenti.
Astfel, vad o crestere substantiala a USR-PLUS (spre 18%). Scaderi mici la PNL si PSD (de 2-3 procente). Crestere usoara la PRO-ALDE. PMP va ramane asa, nu va avea probleme sa treaca pragul.
Nu se poate sti exact, posibil ca partidele sa obtina cam aceleasi procente ca la alegerile locale.
Nu se stie niciodata. Nu e obligatoriu sa fie la fel desi la noi, sunt apropiate. Dar pot fi si surprize mari.
Valentina_Katie_2001 întreabă:
LanguageMaster întreabă:
Classiffied întreabă: