Gestionarea gresita a resurselor. Bugetul unei tari este exact ca bugetul unei familii.Se primesc banii, se aduc acasa si apoi se incepe impartirea: intretinere, telefon, lumina etc apoi pe locul 2, se atribuie banii pentru mancare si pe locul 3, haine, incaltaminte, distractie... or, ai nostri bravi conducatori cum primesc "salariul" cum il dau pe "morcovi" intre benzile de circulatie, semafoare alimentate de soare, masini de lux pentru saracii deputati ca nu se mai simt in siguranta in masinile din 2001, deci pe distractie iar banii pentru mancare, salarii etc din ce mai ramane daca mai ramane cumva, dupa ce, bineinteles fiecare si-a tras propria portie de ciolan pentru sine, mama, soacra, studiile fiului in strainataturi si fabrica de agrafe de par a varului sotiei.
Chiar daca traim intr-o tara "furata" am puterea sa spun : "Cum iti asterni asa dormi!" De ce traim greu? Pentru ca ne complacem si ne declaram satisfacuti. Pe vremea lui Ceausescu cei ce aveau o Dacie erau pe p... lor. Acum, e plin de masini straine! Pe vremea lui Ceausescu era mancarea pe cartela. Acum, gasesti toate porcariile in magazin. Cel ce are un loc de munca stabil, eu zic ca se poate descurca, asta in cazul in care isi asigura doar strictul necesar, fara mofturi. Suntem pe primele locuri la consumul de alcool si tutun. Cum traiesti rau, daca tu ai bani sa-ti distrugi santatea? Avem doar impresia ca-i rau, dar nu e... Oricum, omul nu va fi multumit niciodata!
Datorita conducatorilor. Ei sunt cei de vina.Pentru ca nu-si dau interesul.NU Le pasa de ceilalti.Decat de buzunarul lor...
Exact cum spune Androgin. Ca sa fac o adaugire, toata lumea ii acuza pe conducatorii, dar nu e numai vina lor. E vina noastra, a tuturor! Ei sunt alesi dintre noi reprezinta exact mentalitatea romanilor, fara nicio deosebire. Pe orice roman simplu l-ai pune in frunte ar fura pentru ca asta e mentalitatea. In plus, alt motiv pentru care spun ca e vina noastra e faptul ca nu facem nimic sa schimbam sistemul, suntem comozi. Doar in ultimul timp se aud voci mai disperate, dar pana acum...
Puteam sa avem si 5 milenii pe planeta asta ca istorie si degeaba.
Vinovati? Noi suntem, noi prin caracterul de rahat pe care-l avem si a lipsei de autoritate/puterea de a ne lua soarta in maini.Mereu am fost satelitul altui stat mai puternic.Noi ne-am mentinut locul de langa Dunare mai mult prin pasivitate si mai putin prin intreprinderi proprii.Suntem lasi-lasi-lasi.
Buba in cea mai mare parte este acolo in ceea ce a spus @harciog dar mai adaug ca trecera de la economie centralizata (propietatea statului, aia era vrajeala ca noi suntem producatori si "propietari") la o economie libera de piata se face greu pentru ca o iei de la zero. Nenorocirea mare a cazut peste Romania dupa al doilea razboi mondial cand rusi a pus la putere pe comunisti, cei mai prosti dintre prosti si puturosi la vremea aceea, si cum sa mearga treaba cand aceasta situatie a durat pana in 1990 cand la noi sistemul functiona cu oameni din zicala,"In tara prostilor cel mai prost e rege" (Nicolae Ceausescu). Nici dupa '90 si pana in prezent nu a mers lucrurile pentru ca cei care a condus Romania sunt descendentii comunistilor, nu-i mai enumar ca ii stiti, dar ii spun pe ultimii, Basescu si Boc care a functionat in cadrul fostului P.C.R. @Androgin gresesti cand afirmi ca alcolul si tutunul ar fi una din cauze, la capitolul consum de bauturi alcolice si tutun suntem juniori fata de Englezi, Francezi, Italieni, Germani, Polonezi etc si aici suntem codasi Europei ca in toate de fapt.
Sunt multe de comentat, daca ar fi sa intram in amanunte, DAR esenta este una: romanii au prea o prea buna parere si imagineaza prea grandios traiul de pe alte meleaguri.
Exemplu de SITUATIE REALA: salar de 3500 euro pe luna
familie de 4 persoane la un singur salar
chiria 1000 euro pe luna
cheltuieli (curent, apa, gaz, gunoi, administrare imobil) 60 euro pe luna
telefon, televiziune, internet 30 euro pe luna
asigurare obligatorie plus facultativa 140 euro pe luna pe familie
asigurare auto plus asigurare aparatament inchiriat 120 euro pe luna
impozite (calcul al valorii medii revenita lunar) 300 euro pe luna
mancare 400 euro pe luna (cu mare grija si economii la sange)
benzina, abonament autobuz, revizii tehnice (medii lunare) 150 euro pe luna
un pachet de tigari 8 euro
etc. etc.
nu dau preturile la haine, desuuri, bilet cinema, bile tren, pret hotel...
preturile se gasesc pe internet, pentru curiosi sau neincrezatori.
Noi in Romania trebuie sa fim mai organizati, solidari, etc.
Hombre- Nu stiu daca am gresit. Ceea ce am vrut eu sa se inteleaga este faptul ca noi nu ar trebui sa ne permitem consum de alcool si tutun, avand in vedere situatia materiala. Nu am vrut sa spun neaparat ca suntem fruntasi, sunt sigur ca nu suntem.
Imi pare rau sa te dezamagesc, dar Romania este o tara AFRICANA membra (din greseala) a Uniunii. Pacat de alea doua milenii de istorie, ca n-a invatat nimeni nimic din ele.