| YourDailyApple a întrebat:

Romania, stat democrat sau teocrat? Foarte multe persoane din cunostintele mele ( familie, colegi de scoala, prieteni ) invoca religia si anume faptul ca suntem un popor majoritar crestin, atunci cand vine vorba in a adopta legi ce au legatura cu studierea religiei in scoli, legalizarea prostitutiei, avorturile, drepturile homosexualilor etc. Cu alte cuvinte, legile ar trebui facute dupa cum dicteaza popa si biserica!


- Exemplu concret privind drepturile homosexualilor : Pe acelasi motiv religios, majoritatea romanilor nu sunt deloc toleranti, spunand ca nu ii deranjeaza ce fac altii in viata lor particulara, atata timp cat acestia nu se manifesta in public, pentru ca suntem o natie cu valori crestine si ar trebui sa respectam acest lucru! Eu inteleg ca majoritatea se declara ca fiind crestin-ortodocsi, dar in tara asta mai sunt persoane care poate au alta religie sau chiar nu isi asuma vreuna ( ce-i drept sunt in minoritate ), dar acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa excluzi nevoile si drepturile acelei minoritati atata timp cat nu iti afecteaza libertatea ta, doar pentru ca majoritatea are alte conceptii.

-Un alt exemplu este ca in saptamana dinainte de paste, medicii mai multor spitale din tara, le-a sfatuit pe pacientele ce doreau un avort sa il amane, sau chiar sa se gandeasca sa pastreze sarcina pentru ca nu e bine pentru aceleasi valori morale crestine.

- Cei mai multi romani de asemenea considera ca a indeparta icoanele din scoli e un gest foarte inuman, asta in conditiile in care elevii nu sunt nici ei numai de religie crestina.

- Nici la capitolul cultura generala nu stam prea grozav!
Un sondaj arata ca aceeasi romani credinciosi habar nu au cunostinte stiintifice elementare, in schimb acestia cred cu tarie in biserica, horoscop si superstitii!
http://stiri.rol.ro/......37543.html

4 răspunsuri:
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

România alunecă încet dar sigur spre dictatură teocratică. Este pe un drum lent şi mai e mult până acolo şi poate fi chiar oprită din acest drum.
Totuşi, în prezent spitalele se construiesc din donaţii iar bisericile din bani publici (18300 la număr şi creşte!).
Premierul zice cu subiect şi predicat la tv că dă bani din rezerva de stat a guvernului către Corporaţia Ortodoxă Română pentru că "fără credinţă în 'mniezo nu se poate face nimic în ţara asta".
Tot guvernul a dat până acum circa 10 milioane de euro doar pentru construcţia Catedralei Mântuirii Banului. Ca să nu mai vorbim de banii alocaţi de terţe instituţii locale (consilii locale şi judeţene), bani care-s tot din banul public al cetăţeanului plătitor de taxe.
Eu sunt curios dacă medicii ăia vor pleca şi ei în străinătate (e un trend puternic cu exodul medicilor) vor mai avea tupeu în altă ţară să spună ei că nu fac avorturi în săptămâna "mare" :)). Şi-n Italia dacă se duc (unde influenţa Vaticanului e mare rău) tot ar fi concediaţi pentru o aberaţie ca asta!
Şi cu religia în şcoli e aceiaşi idioţenie. Cum poţi să spui despre un copil de 6-7 ani, clasa I, că e ortodox? E aberant!

Să mai vorbim şi despre parteneriatul stat-biserică ce va deschide larg robinetul de bani publici către Corporaţia Ortodoxă Română?!

Apropo, ştii câţi bani se fac în numele religiei în România? http://romanian-society.blogspot.com/......hurch.html

Nu mai scriu că iar mă enervez...

| anyia a răspuns:

Stii care e aici problema? Noi, nu biserica. Priveste si tu putin, conflictul intre religii acum e foarte mare, desi nimeni nu vrea sa recunoasca. ''Pocaiti" si "nepocaiti" sunt cuvinte pe care le auzim in societatea noastra. De ce? Eu nu voi intelege niciodata aceste conflicte, adica ce treaba ai tu cu religia mea? Parintii mei sunt penticostali sau "pocaiti" cum zice toata lumea, si avand in vedere ca eu nu am inca 18 ani sa aleg singura ce vreau, trebuie sa accept deocamdata aceasta religie. Faza naspa e ca aici, toata lumea incearca sa te atraga oarecum pe calea asta cu replici de genul "Daca te pocaiesti o sa ajungi in Rai, daca nu o sa arzi in Iad." Problema e ca ei nu stiu de fapt semnificatia pocaintei...dar in fine, nu are rost sa facem acum o comparatie intre religii. La urma urmei, a existat o singura biserica si o singura religie, de la care au pornit dupa aceea toate aceste ramuri: ortodoxismul, catolicismul, penticostalismul etc. Ar trebuii sa ne vedem fiecare de religia noastra, toti credem in Dumnezeu, dar bineinteles ca asta nu se va intampla niciodata. La problema cu scoaterea icoanelor, nu prea ai ce discuta. La ora de religie, in aproape toate scolile, acei elevi care apartin "minoritatii" pleaca...asa ca nu are cum sa-i deranjeze, dar s-ar putea simti ofensati in celelalte ore.
Problema cu homosexualii e aberanta. Adica il vezi pe cutare comentand aiurea despre asta. Daca doi oameni de acelasi sex vor sa traiasca impreuna, e problema lor! Dar in fine...traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.

| Alphawolf a răspuns:

Doar un raspuns? Unde sunt aia destepti care condamna dezbaterile religioase? Credintele religioase sunt intime? Religia este sau ar trebui sa fie tabu? Doar in capul lor ala destept...in realitate, NU.
Stii care-i problema la noi? Prostii, lasii, egoistii, indiferentii si inconstientii se inmultesc mai tare.

| GodBlessYou a răspuns:

@kongeriket Sunt total in dezacord cu tine, nu ne putem indrepta spre teocratie pentru ca suntem un stat european care face parte din UE, teocratiile sunt putine si doar in tarile muslumane, nici macar Turcia care e o tara muslumana nu e teocratica sau Indonesia?(Care este o tara profund democratica), ca premierul Boc o zis aia... e treaba lui si poate sa spuna ce vrea pana la orma e si el un credincios, nu prea stiu daca avem ateii in parlament. Uitati-va pe youtube la Domnul Branza de la PDL care spune ca ateii sunt un pericol pentru siguranta nationala...