| luana1 a întrebat:

S-a tot vorbit de-alungul timpului de societatea civila din Romania, si sincera sa fiu la noi nu se prea intelege acest concept de catre marea majoritate. Exista sau nu In Romania cu adevarat societatea civila?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Societatea are la baza relatii, iar noi ne-am nascut intr-o relatie, exista constiinta apartenentei la grup, chiar daca nu foarte bine definita pentru toti, chiar daca dimensiunea grupului nu e mare, chiar daca nu totdeauna interesele sunt pozitive!

4 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bineinteles ca exista societate civila, ea e reprezentata de fiecare dintre noi, e formata din cetatenii acestei tari care participa la viata publica prin asociere la diferite forme institutionale.
Exista O. N. G.-uri, sindicate, asociatii, fundatii cu rol in protejarea si promovarea intereselor cetatenilor.
Oricine, cu putine pretentii de educatie, iti va oferi acelasi raspuns.
Poate te referi la faptul ca aceste institutii nu se ocupa de interesele majoritatii pe care o reprezinta, aici ai dreptate, insa, asa cum ai enuntat intrebarea, raspunsul este cel de la inceput.
P. S. Nu exista mare/mica majoritate! Exista doar majoritate si minoritate!

| luana1 explică:

M-am referit la faptul ca aceasta societate civila nu exista in constiinta noastra ca o forma de a reactiona.Partea a doua e raspunsul la intrebarea mea.

| luana1 explică:

Corect :mia culpa

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca intelegem prin societate civila ansamblul format din totalitatea formelor de asociere existente in afara institutiilor statului, atunci aceasta exista si la noi si este destul de extinsa. Sa ne gandim doar la multele sindicate, organizatii neguvernamentale, asociatiile profesionale, asociatii cultrale etc.
Nu cred ca se poate spune ca nu se intelege acest concept, de orice persoana cat de cat informata, mai ales ca unele din organizatiile societatii civile chiar au o activitate cu largi ecouri in tara, a se vedea doar recentele actiuni de protest ale unor sindicate si zarva starnita de acestea.
Este adevarat ca ar trebui ca tot ansamblul sa fie mai activ, nu numai atunci cand problema ii priveste direct. De asemenea consider ca si statul ar trebui sa incurajeze mai mult exprimarea societatii civile, luand exemplul altor state. In acest sens exemplul concludent este al Elvetiei, unde asupra unor probleme importante, chiar si pe plan local, se organizeaza referendumuri in comunitatile interesate de problema respectiva.
Numai bine!