anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sa presupunem :ca ai un imobil, care la cartea funciara(primarie nu stiu exact denumirea) este trecuta ca valoreaza o suma care e mult mai mare(dublu) decat cea reala. Iar tu mergi la banca/agentie de genu si pui imobilul ca girant si iti ei un credit care e peste valoarea reala a imobilului dar totusi sub valoarea din registrele oficiale si ulterior nu mai platesti ratele incat se ajunge ca banca sa iti ia imobilul.
Intrebarea e: datoria fata de banca, se va sterge in momentul cand ti-au luat imobilul sau ce s-ar putea intampla?
INTREBARE IPOTETICA, sa zicem ca valorile sunt sub 100.000 lei (1miliard)

8 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

1 la carte funciară nu sunt contabilizate valorile
2 banca iți "inspectează" imobilul cu care girezi și face o evaluare proprie

concluzie: nu merge să fentezi

| mihai69 a răspuns:

Vei rămâne dator în continuare și banca te va urmări până la recuperarea integrală a datoriei. Din orice surse posibile: venituri, moșteniri etc.

| johnnny123 a răspuns:

1. Ma indoiesc ca undeva in documentele statului este trecuta valoarea actualizata a imobilului. Valoarea unui imobil poate varia extrem de mult in decursul anilor, deci nu ar avea nici o noima sa fie scrisa undeva. Crezi ca sta cineva si actualizeaza valoarea fiecarui imobil in fiecare luna?

Statul este interesat de impozit, care se calculeaza in functie de factori care nu se schimba: suprafata, locatie, caracteristici ale cladirii.

2. Atunci cand garantezi cu un imobil, banca isi trimite propriul evaluator ca sa se asigure ca valoarea acopera imprumutul. Crezi ca sunt fraieri?

| anonim_4396 explică (pentru johnnny123):

Asa se face la tine in rusia?

| johnnny123 a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu esti in situatia unui om chel care urmareste pe strada un om cu par si striga dupa el "Bai chelie! Bai chelie!"

In mintea ta, crezi ca daca strigi suficient de mult, oamenii vor incepe sa creada ce strigi tu.

Dar nu se intampla asa. Oamenii vad doar un descreierat cu chelie care urla pe strada.

| anonim_4396 explică (pentru johnnny123):

Ce sa vezi putin are inceput de chelie, pana si in exemplele pe care le dai iti e gandul la el

| Vântulalb a răspuns:

In CF (cartea funciara) nu se trece valoarea unui imobil. Dar la serviciul de Taxe si impozite a Primariei, da. Pentru a sti cum te impoziteaza.
Pentru un credit, Banca face propria evaluare.
Daca u iti platesti ratele, Banca iti ia imobilul. Dar daca prin vanzare nu se acopera datoria, tu ramai dator si esti urmarit. Ba mai intri si in registrul rau-platnicilor. La suma aia, nu vei fi radiat niciodata. Inca ceva! Banca va vinde imobilul cu valoarea cu care tu esti dator. Nu cu mai mult, nu primesti nimic din vanzare.
Daca tu ai nevoie de bani si nu vrei batai de cap, e mai bine sa-l vinzi singur. Vei avea mai multi bani decat creditul.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

1. nicio banca nu-ti da credit fara raportul unui evaluator
2. daca din vanzarea imobilului ipotecat banca nu-si acopera creanta, ramai legat personal si isi vor executa creanta din gajul general ar creditorilor, adica din bunurile asupra carora nu exista nicio garantie (banca devine creditor chirografar)