| intrebare3412023 a întrebat:

Sa va prezint un caz. O femeie de +50 ani traieste in foamete si conditii mizerabile.
Nu a fost niciodata angajata, nu a lucrat in societate decat in gospodarie, mai degraba ca hobby. A fost sustinuta de parintii ei si de sot pana anii trecuti cand persoanele care o sustineau au murit, de atunci starea ei inrautantandu-se. Psihic nu figureaza a fi bolnava, dar este o persoana extrem de incapatanata si agresiva cu probleme clare de nervozitate, toata viata ei a trait in conditii mizere, izolata intr-o societate paralela, ea fiind obisnuita sa comande la toti cei din jur pana cand nu a mai ramas la cine sa comande.
Ea sta peste mosteniri considerabile in imobile, bunuri valoroare si bani in banca, dar nu vrea sa mearga sa vada de ele, preferand sa se infometeze.
A avut probleme cu asistenta sociala acum multi ani, cand s-a luat la bataie cu cineva, dar nu s-a facut nimic. Ulterior s-a mai luat la bataie cu altii desi e numa schelet.
Ce se poate face cu asa o persoana? Mai are familie chiar si foarte apropiata dar nimeni nu se incurca cu ea stiind cat e de rautacioasa, daca exemplu fiind foarte slabita moare de vreo boala sau ceva, cineva poate fi tras la raspundere?
Am incercat sa explic la asistenta sociala dar era pe grabite si ei au cam dat din umeri, "si eu ce sa fac?" fiind reactia lor.

12 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Fiecare pasare pe limba ei piere!
Asa spune un proverb romanesc care i se potriveste si asteia, din povestea ta.

O lasati in pace ca binele cu forta nu-i puteti face, daca femeia aia nu vrea.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca nu e declarata ca fiind bolnava psihica nu prea ai sa ii faci nici tu, nici asistenta sociala. E pe cont propriu si e singura responsabila.

| intrebare3412023 explică (pentru suntserios):

Dar cineva din familia directa poate fi tras la raspundere, numai pentru simplul fapt ca e Legislativ "Familie", desi practic s-au distantat total de ea de ani de zile, +10 ani etc?

| suntserios a răspuns (pentru intrebare3412023):

Nu vad legal cum ar putea fi cineva tras la raspundere atat timp cat persoana e declarata apt dpdv psihic

| mi25 a răspuns (pentru intrebare3412023):

Daca nu este declarata bolnava psihic, nu poate fi tras la raspundere nimeni. Atata timp cat are statutul de persoana normala din punct de vedere medical, nu are dreptul sa intre nimeni in viata ei fara voia ei, nici macar statul, atata timp cat nu incalca legea. Ori legea nu prevede cum trebuie sa arate curatenia, hranirea si hainele ce le poarta, ultimele doar daca aduc ofensa publica.

Din punct de vedere legal familia este compusa din persoane care convietuiesc in familie. Copiii sunt in familie cu parintii doar cat traiesc impreuna.

| mi25 a răspuns:

1. Daca nu este bolnava psihic si are mijloace de trai, fiecare persoana traieste dupa cum crede de cuvinta, daca nu-i deranjeaza pe altii. (A trai in mizerie este totusi boala psihica).
2. Daca este bolnava psihic atunci poate fi internata, iar averea pusa sub tutela.
3. Unul dintre mostenitori sau daca acestia nu vreau, un vecin, trebuie sa faca o sesizare scrisa la Biroul de asistenta sociala al primariei.

| intrebare3412023 explică (pentru mi25):

Nu a fost o persoana obisnuita niciodata toata viata ei a avut episoadele de agresivitate si de a se certa cu toti din jur si se certa si singura cand se afla in casa urland, dar exemplu daca mergea pana la magazin ce o facea extrem de rar, se aduna si se comporta cat de cat normala. Acum e mai grav
Daca are discernamant sau nu, atat pot spune ca ea a avut treaba cu cativa ani in urma atat cu Politia cat si cu Asistenta Sociala avand si ceva complicatii cu agentii sociali, dar exact ce? nu stiu decat ca asistenta sociala nu o mai cauta.
Mostenitorii, familia directa nu se baga toti ignorand si departandu-se de situatie

| intrebare3412023 explică (pentru mi25):

Intodeauna a fost o persoana cu probleme psihice dar cei din jurul ei nu au internat-o la psihiatrie ci au acceptat-o asa cum e si au sustinut-o cat de cat de asta a trait pana acum asa. Problema e ca cei care pana acum au sustinut-o au murit si nimeni alticineva nu vrea sa aiba treaba cu ea, Nimeni nu vrea sa se complice sa o interneze din motive multiple, toti is indiferenti

Oricene o cunoaste poate face sesizare la autoritatea tutelara si propune punerea ei sub restrictie.

| anonim3247 a răspuns:

Dacă moare în casă se duce poliția

| anonim3247 a răspuns (pentru anonim3247):

După aia e îngropată de cineva din familie.