anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sa zicem ca o persoana face un denunt la politie pentru evaziune fiscala ( inchiriere fara contract ), iar denuntatorul detine destule dovezi care sa arate ca s- a facut o neregula. Dar ce se intampla daca intre timp "organele legii " descopera ca reclamatul si-a achitat darile catre stat chiar si in lipsa unui contract de inchiriere? Ce patesc ambele parti ( reclamatul / denuntatorul ) in astfel de cazuri?

Va multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Reclamatul nu va pati nimic, in cazul expus nu a savarsit vreo fapta penala.
Denuntatorul se poate trezi cu dosar penal si sa fie pedepsit, pentru inducerea in eroare a organelor judiciare, conform Codului penal, citez:
"ART.268.Inducerea în eroare a organelor judiciare  
  (1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
  (2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
  (3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale."

1 răspuns:
| AdiIancu a răspuns:

Explica putin speta in sine pentru ca din intrebare omiti niste lucruri si nu vreau sa iti dau un raspuns eronat