anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Să zicem că s-a făcut un precontract de vânzare-cumpărare a unui teren intravilan cu casă între două părți (vânzător, cumpărător). Cumpărătorul îi oferă jumătate din sumă vânzătorului până ce acesta face actele de succesiune (nu le avea făcute) și celelalte acte necesare (branșament, dezmembrare, cadastru) etc până la un termen stabilit.
Să zicem că vânzătorul termină de făcut toate actele înainte de termen dar cumpărătorul nu se prezintă cu cealaltă jumătate din suma de bani până la termenul stabilit.
În acest caz, ce pățește cumpărătorul d.p.d.v legal?

Răspuns Câştigător
| AndreeaWTS a răspuns:

Dacă în promisiunea de vânzare/cumpărare notarială este stabilită o dată până la care vânzătorul se obligă să aibă toate actele gata și la aceea dată să se încheie contractul, neprezentarea cumpărătorului poate duce la pierderea avansului.
Dar mare grijă dacă au fost stabilite în promisiunea de vânzare/cumpărare clauze speciale sau situații de forță majoră ( de obicei notarul le prevede).

4 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Ce-i scris in contract? Citeste-l! Dacă, din motive obiective, părțile nu mai pot încheia contractul de vânzare final la termenul stabilit în promisiune, acestea pot prelungi termenul, de comun acord, printr-un act adițional la antecontract autentificat la notariat.
"Când una dintre părțile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții de validitate sunt îndeplinite", conform Codului. Trebuie sa astepti 6 luni si apoi te poti adresa instantei. Nu stiu ce se face cu avansul! Probabil hotaraste instanta!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Depinde de ce clauza este inscrisa in acest precontract privind nerespectarea termenului de a incheia actul.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 1.669.Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
  (1) Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
  (2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat."
Cel care a facut plata are drept la restituirea sumei, in temeiul imbogatirii fara justa cauza. Daca nu se rezolva amiabil ce se intampla cu avansul va hotari instanta.

Bula
| Bula a răspuns:

Totul depinde de titlul sumei platite de cumparator.
Daca in antecontract titlul este "avans", atunci in caz de nerealizare a contractului cumparatorul poate cere inapoi suma platita.
Daca in antecontract titlul este "arvuna" (garantie), atunci in caz de nerealizare a contractului cumparatorul NU poate cere inapoi suma platita, suma ramanand vanzatorului ca dauna morala.

In ante-contract mai pot fi si alte formulari specifice cazului, care pot defini exact viitorul sumei si imobilului.
Daca nu se ajunge la intelegere ameabila intre promitentul vanzator si promitentul cumparator, atunci doar instanta va putea decide pe baza probelor administrate.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Pierde banii.