In cazul expus nu este vorba de complicitate, conform Codului penal, citez:
"ART.48. Complicele
(1)Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.
(2)Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită."
In schimb, in cazul unor infractiuni, persoana care stie si nu denunta poate fi acuzat pentru infractiunea de nedenuntare, citez:
"ART.266.Nedenunţarea
(1) Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani."
(1^1) Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală, de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile ori contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
(2) Nedenunţarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.
(3) Nu se pedepseşte persoana care, înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unei persoane pentru săvârşirea faptei nedenunţate, încunoştinţează autorităţile competente despre aceasta sau care, chiar după punerea în mişcare a acţiunii penale, a înlesnit tragerea la răspundere penală a autorului sau a participanţilor."
Complicitate este cand unul (sau amandoi impreuna) comit o fapta, fiecare avand o contributie proprie la indeplinirea ei.
Nu, nu poate fii vorba de complicitate, atata vreme cat nu este implicat in actiunea ilegala a pritenului sau.
Bun. Hai sa-i zicem Mihai primului.
Mihai comite o fapta. Sa zicem depasire pe linia continua (foarte ilegala, dar de contraventie). Eu asist sau imi povesteste ce a facut, apoi depasesc si eu pe linia continua, in repetate randuri.
Nu e nimeni complice la nimic. Doua persoane incalca legea pe care o cunosc foarte clar.
Daca inlocuim depasirea cu un furt (fapta penala), Mihai tot nu este complice, decat daca a instigat clar la fapta, sau a participat/ajutat la ea.
Daca fapta este una deosebit de grava (viol, jaf sau omor), si se demonstreaza ca (,) confidentul faptasului a stiut despre cele intamplate dar nu a anuntat politia, atunci este complice.
Dar e greu sa se afle asa ceva, daca faptasul isi pastreaza cumpatul la audieri si nu il mentioneaza pe prietenul lui.
Fapta nu e complicitate, ci nedenuntare.
Da
nu stiu exact care e incadrarea juridica, dar numai avocatii, doctorii si psihologii au dreptul (si obligatia) sa tina secretul, atat timp cat fapta a fost deja comisa (nu si daca e pe cale sa comita)
mai sunt si jurnalistii la care e cu dus si intors (legal nu au dreptul, dar si-l aroga: "protejarea surselor")
tot restul nu au dreptul legal sa tina secretul, in nici o tara din lume... nu conteaza care e incadrarea juridica exacta
totusi mai sunt si alte exceptii, cum ar fi familie, sot(ie), unde un avocat/procuror nu te poate obliga sa spui nimic, iar apoi nici un judecator nu o sa te condamne
Nu toate faptele nelegale sunt si fapte penale. Codul penal prevede pentru care dintre faptele penale legea prevede pedeapsa.
Daca a aflat dupa ce a fost comisa fapta nu este complice.
Este complice doar daca l-a ajutat la comiterea faptei, sau i-a promis ca o sa-l ajute (indiferent daca dupa promisiune l-a ajutat sau nu).
Pentru fapta pe care a comis-o el insusi raspunde ca autor (faptas).
Păi, confidentul poate fi acuzat se complicitate pentru ca a știut de ilegalitate și nu a anunțat autoritățile.
Ei sunt făptașii unor fapte diferite și dacă mai știu ce a făcut fiecare vor fi acuzați de fapta lor și de complicitate pentru ca fiecare știe ce a făcut celalalt, dar nu au anunțat autoritățile.