| sanboss a întrebat:

Sall, lucrez de 2 luni si sotia mea este insarcinata de 5, cand eu o sa am 6 luni lucrate copilul meu se va naste. INTREBARE...
¿Ca sa ies in prenatal am nevoie de 12 luni lucrate ¿Pot sa imi platesc asigurarea pe lunile din TRECUT in care nu am lucrat, cam pe 6 luni din anul trecut? ca la data nasteri sa am 1 an lucrat si sa ies in prenatal DAUUUU FUUUUNDA

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu mi-ai citit atent raspunsul.
Am spus ca ai putea beneficia de concediul pentru ingrijirea copilului, acesta este diferit de concediul de maternitate, fiind si reglementate de acte normative diferite.
Si concediul de maternitate se compune din 2 parti, respectiv concediu prenatal (inainte de nastere) si concediu de lauzie (de dupa nastere). In acest sens este OUG nr.158/2005, citez:
"ART.23.(1)Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3)În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART.24.(1)Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice."
Asa cum am spus concediul pentru ingrijirea copilului este reglementat de OUG nr.111/2010.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cum sa "iesi in prenatal", cumva nasti tu sau sotia?
De concediul de maternitate beneficiaza doar mamele.
Ai putea beneficia doar de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pana la varsta de 1 an sau 2 ani, dar numai daca indeplinesti conditiile de acordare, respectiv sa fi avut venituri supuse impozitului pe venit timp de 1 an anterior nasterii copilului. Nu se poti indeplini aceasta conditie daca nu ai obtinut asemenea venituri.
De asemenea ai putea beneficia daca te-ai incadra in una sau mai multe din situatiile prevazute la art.2, alin.5 din OUG nr.111/2010, le poti vedea pe internet.

| sanboss explică (pentru Ioandelasal):

Da nu ai stiut ca si barbati au 1 an sau 2 in carreb iiss platitii dde staat
Aveemm aceleeassi beenneficiii ca femeile

Ms,, atunci eu cam de cate zile de concediu beneficiez? copilul cand se naste eu am 6 luni de asigurare

| Ioandelasal a răspuns (pentru sanboss):

N-o sa beneficiezi de concediu si indemnizatie de crestere a copilului daca nu ai 1 an de plata a impozitului pe venit.

Mie de la fabrica mi s-a spus sa merg cu putin timp inainte sa se nasca copilul la casa de asigurari si imi platesc impozitul pe lunile care imi lipsesc, adica pe lunnile care nu am cotizat, respectiv 6 luni din 2013

Nu ai cum sa platesti impozitul pe venit daca nu ai obtinut venituri in perioada respectiva.

Nu mi-ai citit atent raspunsul.
Am spus ca ai putea beneficia de concediul pentru ingrijirea copilului, acesta este diferit de concediul de maternitate, fiind si reglementate de acte normative diferite.
Si concediul de maternitate se compune din 2 parti, respectiv concediu prenatal (inainte de nastere) si concediu de lauzie (de dupa nastere). In acest sens este OUG nr.158/2005, citez:
"ART.23.(1)Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3)În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART.24.(1)Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice."
Asa cum am spus concediul pentru ingrijirea copilului este reglementat de OUG nr.111/2010.