Conditiile pentru obtinerea indemnizatiei ar fi urmatoarele:
să aibă domiciliul sau reşedinta pe teritoriul României
- să locuiască împreună cu copilul şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia
- să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare naşterii, adopţiei, ori luării în plasament a copilului. Aceste venituri pot proveni din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, dar şi ajutorul de şomaj sau indemnizaţia de creştere a copilului. De indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază şi cei care se află în concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare profesinală sau cursuri la zi.
Iar dosarul trebuie sa contina:
- cerere tip
- copie de pe cărţile de identitate ale părinţilor
- certificatul de naştere al copilului
- certificatul de căsătorie (daca e cazul)
- livretul de familie
- adeverinţa din care să rezulte că persoana a realizat venituri pe ultimul an anterior naşterii, ori alte acte care dovedesc că persoana s-a aflat în vreuna din situaţiile care îi conferă dreptul la indemnizaţie (ex. somaj, CCC etc)
- dosar cu şină
- cerere de concediu aprobată de angajator
- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate
- extras de cont bancar (pentru cei care doresc plata indemnizaţiei direct în cont).
Un raspuns pertinent il primesti numai de la Primaria localitatii de domiciliu. De asemeni, tot de la primarie, poti afla despre alte ajutoare de stat care se acorda ( ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei :http://www.ziarulunirea.ro/......4925.html)
In situatia expusa de tine doar tatal poate primi concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, mama nu indeplineste conditiile prevazute de OUG 111/2010 cu md. si compl. ulterioare.
Actele necesare sunt cele aratate de utilizatorul feysofit.