| valentingb a întrebat:


A fost un proiect de lege în vremea Udrea care spunea că plata impozitului pe un teren pentru ultimii 20 de ani dă dreptul la proprietate asupra acelui teren.
Există vreo astfel de lege, sau ceva apropiat? Mulțumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista o asemenea lege dar exista uzucapiunea, prevazuta de Codul civil, citez:
"ART. 930.Uzucapiunea extratabulară
  (1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
  a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
  b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
  c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
  (2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
  ART. 931.Uzucapiunea tabulară
  (1) Drepturile celui care a fost înscris, fără cauză legitimă, în cartea funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate când cel înscris cu bună-credinţă a posedat imobilul timp de 5 ani după momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată.
  (2) Este suficient ca buna-credinţă să existe în momentul înregistrării cererii de înscriere şi în momentul intrării în posesie.
  ART. 932.Curgerea termenului uzucapiunii
  (1) În cazurile prevăzute la art. 930 alin. (1) lit. a) şi b), termenul uzucapiunii nu începe să curgă înainte de data decesului sau, după caz, a încetării existenţei juridice a proprietarului, respectiv înainte de data înscrierii declaraţiei de renunţare la proprietate, chiar dacă intrarea în posesie s-a produs la o dată anterioară.
  (2) Viciile posesiei suspendă cursul uzucapiunii.
  ART. 933.Joncţiunea posesiilor
  (1) Fiecare posesor este considerat că începe în persoana sa o nouă posesie, indiferent dacă bunul a fost transmis cu titlu universal sau particular.
  (2) Cu toate acestea, pentru a invoca uzucapiunea, posesorul actual poate să unească propria posesie cu aceea a autorului său."

1 răspuns:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

930 cod civil